+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Petróczi Rafael
2020. november 24. kedd, 11:59
A választási törvény Varga Judit-féle módosításánál is szigorúbb módosító javaslatot fogadott el a parlament illetékes bizottsága, az Azonnali ellenzéki forrásai szerint ezzel gyakorlatilag eldőlt: a mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltet állítani szándékozó hatpárti ellenzéki szövetség számára nincs más lehetőség 2022-ben, csak a közös listán való indulás.

Az Azonnali több képviselő által is megerősített értesülése szerint az Országgyűlés igazságügyi bizottságának fideszes többsége a keddi ülésén elfogadta a választásitörvény-módosításhoz a volt jobbikos, most saját magáról elnevezett pártjával próbálkozó Volner János módosító javaslatát, miszerint a következő országgyűlési választáson

 

a listaállításához ne a Varga Judit-féle választásitörvény-módosításban szereplő 50 egyéni választókerületben, hanem 71-ben kelljen önállóan jelöltet indítani. A mostani választási törvény szerint csak 27 helyen kellene.

 

És ne 9, hanem 14 megyében. Volner indoklása szerint azért van erre szükség, hogy a kamupártok dolgát megnehezítsék. Valójában meg fogja nehezíteni például a mindenképpen önálló listát állítani akaró Kétfarkú Kutyapárt dolgát is, amely az ellenzéknek kedvezni akarva eleve csak azon választókerületekben indult volna, ahol borítékolható az ellenzéki győzelem, így viszont rákényszerül még több helyen elindulni.

 

A választási törvény módosítása úgy fog tehát a parlament plenáris ülésén – már amennyiben az úgyszint fideszes többségű törvényalkotási bizottság összegző módosító indítványába bekerül, ami felől nem sok kétségünk lehet – a fideszes kétharmad elé kerülni, hogy ezt a Volner-féle módosítást már tartalmazza. Ott pedig nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy ne szavazzák azt meg, ugyanis nem jellemző, hogy a fideszes többség egy bizottságban még támogasson valamit, a plenárison viszont már nem.

 

Erre, hogy akár a törvényalkotási bizottság, akár a plénum fideszes többsége mégse szavazza meg az igazságügyi bizottságban elfogadott módosítást, egyik parlamenti forrásunk gyakorlatilag semmi esélyt nem lát, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Fidesz eleve így tervezte el a választási törvény módosítását: majd a bizottsági munka alatt úgyis változtatnak még rajta a szájuk íze szerint.

 

Egy forrásunk arra is felhívta a figyelmet, hogy további módosításokat még a többi bizottságban meghozott módosításokat összegző törvényalkotási bizottságban is eszközölhetnek a kormánypártok, így akár olyan részeihez is hozzányúlhatnak még a választási törvénynek – például ahhoz a választókerületi térképhez, amihez Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi nyilatkozata alapján csak az ellenzékkel egyetértésben nyúlnának hozzá –, amiket eddig békén hagytak.

 

Ezzel az Azonnali ellenzéki forrásai szerint gyakorlatilag eldőlt: a mind a 106 egyéni választókerületben egy közös jelöltet állítani szándékozó hatpárti ellenzéki szövetség (DK, Momentum, MSZP, Jobbik, Párbeszéd, LMP) számára nincs más lehetőség 2022-ben, csak a közös listán való indulás.

 

FOTÓ: Azonnali-montázs

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás