+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 25. szerda, 07:07
A kultikus szórakozóhelynek mennie kell, de az egykori zárdaépület, amiben működött, megmarad.

Még csütörtökön jelentek meg az Octogon építészeti és designoldalon a Dürer Kertnek is otthont adó telekre építendő új lakó- és irodakomplexum látványtervei. Mivel a legtöbbeknek erről a területről elsőként a kultikus szórakozóhely jut eszébe, úgy tűnhet, hogy ezek az épületek a Dürer Kert helyén állnak majd, de ez nem így van. Mutatjuk a részleteket.

 

TÁVOLABB AZ EGYKORI SZENT SZÍV ZÁRDA ÉPÜLETE, KÖZELEBB A HOZZÁ TARTOZÓ ISKOLAÉPÜLET. ITT MŰKÖDÖTT A DÜRER KERT ÉS A KELETI BLOKK.

 

A telken több épületkomplexum is áll, illetve állt, mert egy részüket már lebontották:

 

+ az egykori Jézus Szíve zárda és a hozzá kapcsolódó iskola tizenkilencedik század végi épületei – ezek fogták közre a Dürer Kertet, illetve adtak otthont a szórakozóhely koncerttemeinek és a Keleti Blokk próbatermeinek.

 

+ A Magyar Szocialista Munkáspárt Politikai Főiskolája könyvtárának, kollégiumának, tornatermének és uszodájának otthont adó épületegyüttes – ezeket az ELTE használta a rendszerváltás után, majd többek között itt működött a Dürer Rendezvényház is.

 

Egy hasonló korú kisebb épületegyüttes, ami az utóbbi években sportközpontként működött.

 

A látványterveken szereplő komplexum a pártfőiskola épületegyüttesének helyén áll majd:

 

a könyvtárat és a kilencemeletes kollégiumot már szinte teljesen elbontották.

 

AZ EGYKORI PÁRTFŐISKOLA ÉPÜLETEGYÜTTESÉBŐL MÁR CSAK A KILENCEMELETES KOLLÉGIUM CSONKA TORNYA ÁLL. LÁTKÉP AZ ABONYI UTCA FELŐL

 

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az egész terület átalakításáról egyelőre nem áll rendelkezésre nyilvános látványterv. Azt azonban az Octogon cikke kiemeli, hogy

 

az építészeti értékeinek megőrzése mellett újul meg a Dürer Kertnek otthont adó egykori Szent Szív zárda épülete,

 

amely az elmúlt évtizedekben jelentős állagromláson, és az épület értékeihez méltatlan átépítésen ment keresztül”. 

 

A PIROSAL JELÖLT ÉPÜLETEKET MÁR MAJDNEM TELJESEN LEBONTOTTÁK, A ZÖLD MEGMARAD, A KÉRDŐJELLEL JELZETTEK SORSA KÉRDÉSES.

 

Az utóbbi alatt minden bizonnyal a tetőráépítést kell érteni. Az azonban nem világos, hogy az építészeti értékek megőrzése melletti megújulás csak a külső falak megtartása melletti bontást és teljes átépítést jelenti-e, ahogy az sem, hogy csak a zárdaépületet tartják-e meg, vagy az Ajtósi Dürer sor és a Zichy Géza utca sarkán álló iskolaépületet is, amit a főépülettel egy földszintes épületszárny köt össze – itt volt a Dürer Kert Ajtósi Dürer sor felőli bejárata. 

 

Az ingatlan 2018-ban került Garancsi István ingatlanfejlesztő cége és más NER-közeli tőkealapok birtokába.

 

Azóta sejteni lehetett, hogy itt nagyszabású ingatlanfejlsztés készül, és a bérlőknek menniük kell majd.

 

A jelenlegi információk szerint ez a fejlesztés azonban nem olyan mértékű műemlékrombolás árán valósul majd meg, mint a Radetzky-laktanya tervezett bontása vagy a Közvágóhíd szinte teljes elpusztítása. A Dürer Park fejlesztésének épületeken túlmutató, az alulról jövő kezdeményezésekre való hatásáról itt írtunk bővebben.

 

NYITÓKÉP: A Property Market látványterve. Forrás: Octogon

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás