+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 24. kedd, 19:32
A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos. Hétfőtől megkezdik a lockdown feloldását, ha kell, Róma akaratával szemben is.

A bozeni (bolzanói) kormányzat úgy döntött: szlovák mintára letesztelteti a valamivel több, mint félmilliós Dél-Tirol autonóm tartomány lakosságát. A tesztelésen nem volt kötelező a részvétel, de a tartományi vezetés abban bízott: önkéntes részvétel mellett is legalább a lakosság kétharmadát le lehet tesztelni.

 

Ez végül sikerült is: a hétvégén megkezdett, de egyes gyógyszertárakban még szerdán is elvégeztethető tesztelésen

 

eddig több, mint 350 ezren vettek részt.

 

Az előzetesen vártnál kevesebb fertőzöttet találtak: kedd estig 3 440 emberről – azaz az összes tesztelt kevesebb, mint egy százalékáról – derült ki, hogy – noha nincsenek tünetei – koronavírusos. Arno Kompatscher jobboldali tartományfőnök szerint azonban ez is fontos eredmény, mert így izolálni lehet mindenkit, aki fertőzött – elvégre jelenleg csak azok vannak karanténban vagy kórházban, akik tüneteket is produkáltak.

 

TÖBB, MINT 350 EZER DÉL-TIROLI VETT RÉSZT KEDD ESTIG A TÖMEGES TESZTELÉSEN. FOTÓ: DÉL-TIROLI KORMÁNY / FB

 

Kompatscher azért is akarta a tömeges tesztelést, hogy Rómával szemben meg tudja mutatni: a tartományban nem magas a rejtett fertőzésszám, és most még az eddig nem felfedezett pozitív eseteket is izolálni lehet. A tartományfőnök a déltiroli tévé olasz és német híradójában is megígérte:

 

a mostani tesztelés nyomán el lehet kezdeni a lazítást.

 

Ennek értelmében már november 30-ától, azaz jövő hétfőtől kinyithatnak ismét a boltok, üzletek. Hozzá kell tenni: Kompatscher csupán a jelenleg érvényben lévő olasz szabályokhoz „enyhíti“ az eddig azoknál is szigorúbb dél-tiroli előírásokat. A római kormány rendszeresen frissülő előírásai szerint ugyanis Dél-Tirol „vörös zónába“, azaz legszigorúbb korlátozások alá esik jelenleg. A jobboldali tartományfőnök hétfőtől azon üzletek és boltok megnyitását ígérhette tehát csak meg, amelyek bármely más olasz „vörös zónában“ eddig is nyitva lehettek.

 

December 4-től válthat majd Dél-Tirol az enyhébb „sárga zóna“ besorolásra, amely további boltok megnyitását, valamint a legtöbb iskolában a távoktatás megszűnését jelentheti. Olaszországban a kormány január 7-ig a legtöbb iskolában fenntartaná a távoktatást.

 

December 4-től Dél-Tirolban megnyithatnak a bárok, kávézók és éttermek

 

– ez is egy olyan lehetőség, amivel a többi olasz régió nem rendelkezik.

 

Róma és a tartomány között a síturizmus beindulása kapcsán robbant ki vita.

 

Miközben Giuseppe Conte olasz kormányfő szerint legkorábban januárban nyithatnak meg az olaszországi sípályák, a déltiroli síoktatók nem értenek vele egyet, és a tartomány autonómiájára hivatkozva azt követelik: már karácsonykor induljon be a síszezon, nyisson meg minden pálya, és induljanak el a síliftek.

 

NYITÓKÉP: Hétvégi tömeges tesztelés Dél-Tirolban / Dél-tiroli Kormány, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás