+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 24. kedd, 19:32
A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos. Hétfőtől megkezdik a lockdown feloldását, ha kell, Róma akaratával szemben is.

A bozeni (bolzanói) kormányzat úgy döntött: szlovák mintára letesztelteti a valamivel több, mint félmilliós Dél-Tirol autonóm tartomány lakosságát. A tesztelésen nem volt kötelező a részvétel, de a tartományi vezetés abban bízott: önkéntes részvétel mellett is legalább a lakosság kétharmadát le lehet tesztelni.

 

Ez végül sikerült is: a hétvégén megkezdett, de egyes gyógyszertárakban még szerdán is elvégeztethető tesztelésen

 

eddig több, mint 350 ezren vettek részt.

 

Az előzetesen vártnál kevesebb fertőzöttet találtak: kedd estig 3 440 emberről – azaz az összes tesztelt kevesebb, mint egy százalékáról – derült ki, hogy – noha nincsenek tünetei – koronavírusos. Arno Kompatscher jobboldali tartományfőnök szerint azonban ez is fontos eredmény, mert így izolálni lehet mindenkit, aki fertőzött – elvégre jelenleg csak azok vannak karanténban vagy kórházban, akik tüneteket is produkáltak.

 

TÖBB, MINT 350 EZER DÉL-TIROLI VETT RÉSZT KEDD ESTIG A TÖMEGES TESZTELÉSEN. FOTÓ: DÉL-TIROLI KORMÁNY / FB

 

Kompatscher azért is akarta a tömeges tesztelést, hogy Rómával szemben meg tudja mutatni: a tartományban nem magas a rejtett fertőzésszám, és most még az eddig nem felfedezett pozitív eseteket is izolálni lehet. A tartományfőnök a déltiroli tévé olasz és német híradójában is megígérte:

 

a mostani tesztelés nyomán el lehet kezdeni a lazítást.

 

Ennek értelmében már november 30-ától, azaz jövő hétfőtől kinyithatnak ismét a boltok, üzletek. Hozzá kell tenni: Kompatscher csupán a jelenleg érvényben lévő olasz szabályokhoz „enyhíti“ az eddig azoknál is szigorúbb dél-tiroli előírásokat. A római kormány rendszeresen frissülő előírásai szerint ugyanis Dél-Tirol „vörös zónába“, azaz legszigorúbb korlátozások alá esik jelenleg. A jobboldali tartományfőnök hétfőtől azon üzletek és boltok megnyitását ígérhette tehát csak meg, amelyek bármely más olasz „vörös zónában“ eddig is nyitva lehettek.

 

December 4-től válthat majd Dél-Tirol az enyhébb „sárga zóna“ besorolásra, amely további boltok megnyitását, valamint a legtöbb iskolában a távoktatás megszűnését jelentheti. Olaszországban a kormány január 7-ig a legtöbb iskolában fenntartaná a távoktatást.

 

December 4-től Dél-Tirolban megnyithatnak a bárok, kávézók és éttermek

 

– ez is egy olyan lehetőség, amivel a többi olasz régió nem rendelkezik.

 

Róma és a tartomány között a síturizmus beindulása kapcsán robbant ki vita.

 

Miközben Giuseppe Conte olasz kormányfő szerint legkorábban januárban nyithatnak meg az olaszországi sípályák, a déltiroli síoktatók nem értenek vele egyet, és a tartomány autonómiájára hivatkozva azt követelik: már karácsonykor induljon be a síszezon, nyisson meg minden pálya, és induljanak el a síliftek.

 

NYITÓKÉP: Hétvégi tömeges tesztelés Dél-Tirolban / Dél-tiroli Kormány, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás