+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Vass Csaba
2020. november 23. hétfő, 07:07
Érdemes most nekifutni az Egyesült Államokba történő kivándorlásnak? Milyenek a kinti magyarok, és mennyire tett be nekik a koronavírus-járvány? Szabó Ádámot kérdeztük, aki évek óta egy Facebook-csoporton keresztül segíti a jövőjüket az USA-ban tervezni szándékozó magyarokat.

Mi az amerikai álom? Neked bejött?

 

Az amerikai álom egy legenda. Igazából sikert jelent. De kinek mi a siker? Én itt lettem boldog és anyagi gondoktól mentes, meg persze ott a család is. Mondhatom, hogy nekem bejött. Valaki egy egész életen át hajszolja sikertelenül. Az amerikai álom pedig mindig személyes.

 

Ha most kellene belevágnod a kivándorlásba, megtennéd?

 

Igen. Sokan lamentálnak, hogy miért most, miért ne. Aki azt mondja, hogy inkább nem most, az általában csak az okokat keresi, miért ne tegye meg. A kivándorlás csakis fejben dől el. Nem számít az időzítés.

 

A jelenlegi szabályok és a politikai helyzet csak meghosszabbíthatja a folyamatot, de a korábbiakhoz képest semmi nem változott.

 

A legfontosabb a kitartás és a határozottság.

 

Amerikát rendkívül súlyosan érintette a koronavírus-járvány. Hogyan érintette ez a kint élő magyarokat?

 

A járvány Amerikában sok magyart érintett, hiszen nagy részük éppen a szolgáltatói szférában dolgozik: takarít, konyhai munkát végez, időseket gondoz. Ezeknek az ágazatoknak nagyon betett a járvány. Meg év elején, amikor elindult az egész, és sok itt élő magyar nagyon nehéz helyzetbe került,

 

a csoportunk létrehozott egy kis alapot, és közel 40 kint élő, bajba jutott honfitársunk kapott kisebb összeget ajándékként.

 

Viszont tény, hogy a túltartózkodók közül sokan inkább hazamentek. Utólag azt látom, hogy megbánták ezt a lépést, így a kapu bezárult előttük. Az emberek a csoportban sokkal aktívabban kérnek segítséget, mint eddig. Kevesebb a munka, kevesebb pénze van mindenkinek, így sokan nem tudnak ügyvédeket fogadni a különböző ügyintézésekre, és emiatt keresik az ingyenes segítséget nálunk. Merem állítani, hogy 90 százalékuk meg is kapja azt a csoportban, amire szüksége van.

 

Egyáltalán ki lehet-e most vándorolni az Egyesült Államokba Magyarországról?

 

A pandémia alatt is lehetséges a kivándorlás, viszont trükkösebb, és több időt vesz igénybe egy-egy folyamat. A bevándorlási hivatal működik, és sokan megkapták a jóváhagyásukat az idén. Viszont amíg a nagykövetségek szakadozva dolgoznak, addig sajnos sokaknak várniuk kell a beutazással.

 

Szerintem még egy-két hónap, és újraindul a bevándorlás normális menete. Sok információ kering a neten, miszerint Amerika be van zárva a magyarok számara. Ez az állítás abszolút alaptalan.

 

A pandémia alatt a schengeni övezetből való beutazás valóban korlátozva volt, de sokan más országokon (Horvátország, Mexikó) keresztül akadálymentesen beutaztak, többen turistaként.

 

Még egy fontos tény: a magyarok számára továbbra is él a vízummentesség.

 

Beszéljünk az általad alapított Facebook-csoportról. Miért hoztad létere, a nagykövetségek munkájával nem voltál elégedett? Mivel nyújt többet a csoport, mint a hivatalos diplomáciai képviselet?

 

A nagykövetségnek semmi köze nincs a kivándorláshoz, ahogy a tájékoztatáshoz sem. A United States Citizenship and Immigration Services (USCIS), magyarul a bevándorlási hivatal fllel a folyamatokért. Hogy miért hoztam létre a csoportot? Az információhiány miatt.

 

Egyetlen más forrás sem volt elérhető a magyar emberek számára, ahol a kérdéseikre választ, segítséget és jótanácsot is kaphattak volna.

 

Az Amerikai Bevándorlás nevű Facebook-csoport elég gyorsan népszerű lett, és rögtön kiderült, hogy erre szomjaztak az emberek. A bevándorlási hivatal weboldalán, ahogy a nagykövetségén is, szűk és a legkevésbé sem részletes információhalmazt lehet csak találni. Amit mi csinálunk, az az emberi tapasztalat és az összes létező kiskapu kibeszélése – ezekről senki más nem fog nyíltan írni.

 

Mennyi munkát fektetsz a csoport üzemeltetésébe?

 

Nagyon sokat. Ez a csoport az életem részévé vált, és felelősséget érzek minden tagért. Minden sikert vagy kudarcot a szívemen viselek. De fontos, hogy ebből minden nap tanulhatunk és még jobbá tehetjük a csoportot. Olyan, mint egy nagy család. Összetartunk, és ez rengeteg erőt ad, bár sokszor hallom a feleségemtől azt, hogy a csoport a „második feleségem”. Egyébként ő is megértő a csoporttal kapcsolatban, és rengeteg ötletet ad.

 

Segítetek az illegális (a turistavízummal az USA-ba érkező, majd ottmaradó) magyar bevándorlóknak is?

 

Természetesen mi nem támogatjuk az illegális bevándorlást, de a kérdésed nem teljesen pontos. Illegális bevándorlás az, amikor egy ember illegálisan átjut a határon, és elbújik, miközben semmilyen központi kormányzati rendszerben nem jelenik meg. Mivel a magyarok nem szomszédos országból jönnek, csakis repülővel tehetik meg az utat, és ha tovább maradnak a megengedettnél, akkor sem mondhatóak illegális bevándorlóknak.

 

Ők inkább túltartózkodottak.

 

Számomra nem fontos az ember státusza, ha tudok segíteni, azonnal megteszem.

 

Mennyire változott meg a magyar bevándorlók helyzete a Trump-adminisztráció alatt? Mi változhat Biden elnökségével?

 

Szerintem nem változott meg különösebben. Inkább a bevándorlási hivatal helyzete lett nagyon nehéz: a vízumkorlátozás miatt jelentős összegeket veszített, ezért az alkalmazottak túlnyomó részét el kellet bocsátaniuk.

 

Lassabb lett az ügyintézés, és teljes káosz alakult ki náluk.

 

Aztán ott van a dokumentumok elvesztése is. Megtörtént, hogy a kérelmező kifizette a megkövetelt díjakat, elküldött minden papírt a bevándorlási hivatalnak, és pár hónap után sem történt semmi, még értesítést sem kaptak. A Facebook-csoportunk több tagja is így járt, mikor pedig betelefonáltak, akkor kiderült, hogy a beküldött anyaguk ugyan megérkezett, de a hivatalnál nem tudják lekövetni, hogy mi történt vele.

 

Csalódásból vagy sikerből tapasztalsz többet a csoporton belül?

 

Sikerből!

 

Mi a legfőbb tulajdonság, ami nem hiányozhat egy Amerikába kivándorolni akaró magyarból?

 

Először is a jól megszokott mentalitást otthon kell hagyni. Mindenkinek kötelező magával hoznia az határozottságát és a tisztességét, illetve nyitottnak kell lenni a világra.

 

Az amerikaiakra vagy a magyarokra vonatkozó sztereotípiák igazak inkább?

 

Az amerikaiak nehezen változnak, és úgy kell elfogadni őket, amilyenek. Ráadásul mi vagyunk a bevándorlók, nekünk kell beilleszkednünk, és elfogadni az itteni kultúrát és a mentalitást.

 

A magyarok mindig nehezen alkalmazkodnak az új körülményekhez, és magukkal hozzák a berögződéseiket, ami hátrányt jelent.

 

És hogy magyar magyarnak farkasa-e idekint? Kilencvenkilenc százalékban igen, a maradék egy pedig a mi csoportunk közössége.

 

Utolsó kérdés. Baseball vagy foci?

 

Család és tenisz.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

1991. január 17-én vette kezdetét a hidegháborút követő évek egyik legnagyobb nemzetközi konfliktusa, az Öböl-háború, ami megágyazott a 21. századi baljós folyamatoknak is.

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás