+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szabó Zoltán
2020. november 21. szombat, 17:52
Amikor elhangzik a Balkán szó vagy a balkáni jelző, többnyire valamilyen negatív jelentéstartalmat társítunk hozzá. Szabó Zoltán hosszúhetényi borásznál ez egészen másképp működik: meg is mutatja, miért!

 

Pécsi vagyok, mondhatni afféle előbalkáni, itt megtanultuk, hogy akik élnek, azok délnek mennek. Adja is magát.

 

Persze van, akinek ez csak a horvát tengerpartot jelenti, oda is végig sztrádán megy. Holott nyílegyenes út visz lefelé a dalmát tengerpartig, és az útba eső Bosznia-Hercegovina ha lehet, még több izgalmat tartogat, mint a végcél. Megpróbálom elmagyarázni, miért rajongok ezért az országért. Bő tíz éve majdnem minden évben el kell, hogy látogassak oda, egyszerűen addiktív.

 

A NERETVA VÖLGYÉBEN

 

A BLIHA-VÍZESÉS AZ ORSZÁG NYUGATI CSÜCSKE FELÉ

 

Bosznia Pécsről csak 130 kilométer. Igaz, két határon is át kell menni, de utána egy másik világban találjuk magunkat. Ami meglepő módon egy pécsinek még otthonos is. A Tettye városrészt, ahol évszázadokig a város falán kívülre telepített bosnyákok (és egyéb muzulmán népek) laktak, nagyon hasonlóan formálták, mint az az őshazában is jellemző.

 

BLAGAJ, PÁR KILOMÉTERRE MOSTARTÓL

 

A MESTERSÉGESEN FELDUZZASZTOTT RAMA-TÓ

 

Bosznia a nyugalom apró szigete. Gyógyír a civilizációs csömörre. Amint a határhoz érek, még át se keltem a Száván, már megcsap a jól ismert illat: izzó parázs felett sül valamilyen szaftos hús, ami később egész utunkon elkísér. Azonnal tudom, hogy megérkeztem, hevesebben ver a szív, mégis, mintha csökkenne a vérnyomás.

 

AZ UNA FOLYÓ TÖBB SZAKASZON IS HATÁRT KÉPEZ HORVÁTORSZÁG ÉS BOSZNIA-HERCEGOVINA KÖZÖTT. ITT MÉG EGÉSZEN KICSI. A SZÁVÁBA FOLYIK AZTÁN BELE.

 

JANJETINA AS ITS BEST!

 

Bosznia a vizek országa. Elsőre furcsának tűnhet ez a kijelentés, hiszen csak egyetlen vacak kis tengerparti település jutott nekik. Mégis, bármerre megyünk, szinte mindenhol hegyek-völgyek között haladnak az utak, amit kristálytiszta vizű folyó kísér. Álomszép tavakban, impozáns vízesésekben, jótékony hatású hőforrásokban mártózhatunk meg. Az ember alig hiszi el, hogy szinte bármerre jár, a táj elképesztően gyönyörű.

 

A ŠTRBAČKI-VÍZESÉS AZ UNA-FOLYÓN TALÁLHATÓ, A HORVÁT-BOSNYÁK HATÁRON.

 

EZ MA MÁR TILOS, CSAK A KIÉPÍTETT ÖSVÉNYEN HALADHATUNK.

 

Bosznia az exjugoszláv tagállamok közös gasztronómiájának leghitelesebb forrása. Ezt elsősorban a bosnyákoknak (a muszlim lakosság) köszönhetjük, akik megőrizték a török-arab kultúrának ezt a szeletét. Kávé? Finomra őrölve, zaccosan, dzsezvában rotyogtatva. Burek? Házilag nyújtott, kívül ropogós tésztával, megannyi változatban, mindig meleg és friss. Csevap? Tájegységenként változó húsösszetétellel és lepényváltozatokkal. Meg ugye az elmaradhatatlan sült birka úton-útfélen.

 

A TRAVNIKI SAJTOK.

 

FRISS PITICA, AZAZ A HELYI LEPÉNY.

 

Bosznia a vallási és kulturális sokféleségek olvasztótégelye. Ami egyszerre jelent gazdagságot és zűrzavart. Ha nem hergelik őket, szépen eléldegélnek egymás mellett. Csak hát a nemzetiségi kártyát ott is előszeretettel kijátsszák.

 

AKNAVESZÉLY: MA MÁR RITKÁBBAN TALÁLKOZNI EZZEL A FELIRATTAL.

 

A MÚLT ÁRNYÉKA.

 

Bosznia-Hercegovina nem számít különösebben turisztikai desztinációnak. Szarajevó, Mostar, esetleg Medjugorje: általánosságban ennyit tudnak róla. Szerencsére. Mostanság viszont egyre több gazdag közel-keleti látogatja, elsősorban szaúdiak és kuvaitiak.

 

A VRBAS-KANYAR. BANJA LUKA ÉS JAJCE KÖZÖTT VÉGIG.

 

POČITELJ VÁRA HERCEGOVINÁBAN, A TENGERPART FELÉ.

 

Bosznia-Hercegovina lehetőség az időutazásra. A legtöbb városkép a magyar 80-as évekbe repít. Sokkal kevesebb nyomot hagy rajta a pénzvallású nyugati tömegkultúra. Az utolsó bástya volt egész Európában, ahol nem tudott megtelepedni a McDonald's, egészen 2011 végéig. Jellemzően nemzetközi áruházláncokkal se találkozni.

 

IDŐSEK ÁZTATJÁK MAGUKAT SRPSKE TOPLICE MELEGVÍZŰ FÜRDŐJÉBEN

 

NYÁR A SANA FOLYÓN.

 

Bosznia a felhőtlen szabadság földje. Ez akkor lesz különösképpen szembeötlő, amint dél felé elhagytuk az országot. Hirtelen mindenütt csupa tiltás, szabályozás, fizetni kell mindenért, ott húznak le, ahol tudnak, ettől pedig elszokunk addigra.

 

A JABLANICA-TÓ.

 

A MARTIN BROD-VÍZESÉS A HORVÁT-BOSNYÁK HATÁRON.

 

Bosznia viszont változik, szinte minden, amit fentebb felsoroltam. Aki teheti (és amint lehetséges), látogassa meg minél előbb ezt a tünékeny álomvilágot.

 

A KRAVICA-VÍZESÉSNÉL.

 

NA HELLÓ, BARIK!

 

(Nem tudom, beszerezhető-e még egyáltalán, jó szívvel ajánlom a Szőnyi Attila-féle útikönyvet, nagyon alapos, személyes és olvasmányos.) A fotók nem mind sajátok, útitársaim és barátaim képei közül is válogattam: Mester Zoltán, Molnár Ákos Zsolt, Sas Miklós.

 

Szarajevó kimaradt. Véletlen lenne? Aligha!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás