+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. november 20. péntek, 15:34
Az Európai Bizottság alelnöke egy online szemináriumon beszélt arról az Azonnalinak: a kiszivárgott MTVA-s hangfelvétel csak illusztrálja, amit eddig is tudni lehetett.

A múlt héten hozott nyilvánosságra a Szabad Európa olyan felvételeket, amelyeken a 2019-es EP-választás előtt az évi százmilliárd forintból működő, a médiatörvény szerint elvileg kiegyensúlyozott és tárgyilagos tájékoztatásra köteles MTVA vezető szerkesztője, Bende Balázs arról beszélt a közmédia újságíróinak: az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják, a megfelelő narratívát kell nyomni Brüsszelről és a migránsokról, és

 

akinek nem tetszik, hogy a köztévében „megfelelő narratíva, megfelelő módszer és irányvonal mellett anyagot kell írnia”, az mehet máshová dolgozni.

 

Az ügyről az Azonnali Věra Jourovát, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztoság és alelnökét kérdezte egy, a firenzei European University Institute által szervezett nyilvános online szemináriumon, amelyet a biztos újságíróknak és médiaszakembereknek tartott abban a témában, hogy a koronavírus-járvány hogyan érinti az újságírók munkáját.

 

Jourovától arra voltunk kíváncsiak, meglepődött-e a kiszivárgott felvételen, és fog-e valamilyen lépéseket fog tenni ennek kapcsán a Bizottság. A cseh biztos úgy válaszolt: bár a Bizottság általában nem kommentál kiszivárogtatásokat, neki az a véleménye, hogy a felvétel illusztratív volt, bizonyítja azt, amit a magyar médiahelyzetről szóló jelentésekben eddig is lehetett olvasni, és amit ő is hallott több magyar újságírótól:

 

„Tehát nem, nem lepődtem meg rajta.”

 

Azzal kapcsolatban, hogy mit fog tenni a Bizottság, annyit mondott: a következő éves jogállamiságjelentésben is foglalkoznak majd az üggyel és megvitatják az Európai Unió Tanácsában a Magyarországgal szemben folyó 7-es cikkes eljárás keretében is. (Arra nem tért ki, hogy ez az eljárás gyakorlatilag két éve egy helyben áll.)

 

A biztost kérdeztük a 2018-as KESMA-fúzióról is, amelynek során többszáz kormányközeli médiatermék olvadt össze a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványba, és mivel a fúziót a kormány egy huszárvágással kiemelt nemzetgazdasági jelentőségűvé minősítette, így azt a Gazdasági és Versenyhivatal már eleve nem is vizsgálhatta.

 

Azonban felmerült, hogy a Bizottság mint uniós versenyjogi hatóság foglalkozna az üggyel, tavaly tavasszal meg is erősítették, hogy kaptak panaszokat az ügy miatt, és vizsgálják azokat.

 

Hogy hogy áll most ez a dolog, arra Jourová úgy válaszolt:

 

„Az EU versenyjogi szabályai nagy cégek fúzióira vannak kitalálva, amelyek nagy jelentőséggel bírnak az EU-s belső piacon. A KESMA messze alatta van ennek a szintnek.”

 

Mint mondta, folyamatos párbeszédben vannak ezügyben Margarethe Vestager versenyjogi biztossal és próbálják megtalálni, hogyan lehetne ezt megfogni az EU-s versenyjogi szabályok alapján, azonban „ehhez még több idő kell, és nem tudom garantálni, hogy a végén sikerrel járunk”.

 

FOTÓ: Daina Le Lardic / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás