+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. november 20. péntek, 10:09
Az ingázók sem mentesülnek a szabályok alól, nekik is kell a negatív teszt vagy igazolás arról, hogy átestek a fertőzésen.

Mint az Azonnalinál megírtuk, Szlovákiában november tizedikén újabb járványügyi szigorításokat vezettek be, amelyek értelmében az északi szomszédunkhoz való beutazáshoz 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy Szlovákiában készült negatív antigénteszt szükséges, ezek meglétét pedig ellenőrzik a határon.

 

Egészen idáig így is volt, most azonban Martin Klus külügyi államtitkár csütörtök este a közösségi oldalán bejelentette, hogy mostantól

 

negatív teszt nélkül is be lehet majd utazni Szlovákiába, amennyiben az ember már átesett a koronavíruson az elmúlt három hónapban, és fel tud mutatni erről egy szlovákiai orvos által kiállított igazolást.

 

A módosítást a szlovák szakmai konzílium hagyta jóvá csütörtökön, azzal együtt, hogy mostantól aki zöld besorolású országból tér vissza Szlovákiába, átutazhat vörös besorolású országon is, ha a határon igazolni tudja, hogy csak az átutazáshoz szükséges időt töltötte a vörös besorolású országban.

 

Szlovákia november tizedikéig Magyarországot, Lengyelországot és Ausztriát az alacsonyabb kockázatú, „zöld” országok közé sorolta, de azóta a szlovákok is az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ besorolásait használják, ami szerint minhárom ország a magas kockázatú „vörös” kategóriába tartozik

 

Rossz hír viszont a Magyarország és Szlovákia között ingázóknak, hogy

 

a konzílium nem fogadta el a szomszédos országokba való rövid „átruccanásra” vonatkozó kivételt,

 

azaz a külföldi tartózkodás időtartamától függetlenül is szükséges a negatív PCR-teszt, a Szlovákiában készült negatív antigénteszt, vagy egy szlovákiai orvos által kiállított igazolás arról, hogy a beutazó átesett a víruson az elmúlt három hónapban.

 

Klus szerint az „átruccanásoknál" fennállna a visszaélések veszélye, mert lehetetlen ellenőrizni, hogy a beutazó valójában mennyi időt töltött külföldön.

 

Klus bejegyzése szerint szerint jövő hét elején fog megjelenni a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelete a módosítások részleteivel.

 

NYITÓKÉP: Martin Klus / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás