+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. november 20. péntek, 10:09
Az ingázók sem mentesülnek a szabályok alól, nekik is kell a negatív teszt vagy igazolás arról, hogy átestek a fertőzésen.

Mint az Azonnalinál megírtuk, Szlovákiában november tizedikén újabb járványügyi szigorításokat vezettek be, amelyek értelmében az északi szomszédunkhoz való beutazáshoz 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy Szlovákiában készült negatív antigénteszt szükséges, ezek meglétét pedig ellenőrzik a határon.

 

Egészen idáig így is volt, most azonban Martin Klus külügyi államtitkár csütörtök este a közösségi oldalán bejelentette, hogy mostantól

 

negatív teszt nélkül is be lehet majd utazni Szlovákiába, amennyiben az ember már átesett a koronavíruson az elmúlt három hónapban, és fel tud mutatni erről egy szlovákiai orvos által kiállított igazolást.

 

A módosítást a szlovák szakmai konzílium hagyta jóvá csütörtökön, azzal együtt, hogy mostantól aki zöld besorolású országból tér vissza Szlovákiába, átutazhat vörös besorolású országon is, ha a határon igazolni tudja, hogy csak az átutazáshoz szükséges időt töltötte a vörös besorolású országban.

 

Szlovákia november tizedikéig Magyarországot, Lengyelországot és Ausztriát az alacsonyabb kockázatú, „zöld” országok közé sorolta, de azóta a szlovákok is az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ besorolásait használják, ami szerint minhárom ország a magas kockázatú „vörös” kategóriába tartozik

 

Rossz hír viszont a Magyarország és Szlovákia között ingázóknak, hogy

 

a konzílium nem fogadta el a szomszédos országokba való rövid „átruccanásra” vonatkozó kivételt,

 

azaz a külföldi tartózkodás időtartamától függetlenül is szükséges a negatív PCR-teszt, a Szlovákiában készült negatív antigénteszt, vagy egy szlovákiai orvos által kiállított igazolás arról, hogy a beutazó átesett a víruson az elmúlt három hónapban.

 

Klus szerint az „átruccanásoknál" fennállna a visszaélések veszélye, mert lehetetlen ellenőrizni, hogy a beutazó valójában mennyi időt töltött külföldön.

 

Klus bejegyzése szerint szerint jövő hét elején fog megjelenni a Szlovák Közegészségügyi Hivatal rendelete a módosítások részleteivel.

 

NYITÓKÉP: Martin Klus / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás