+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 20. péntek, 19:15
2021 első félévének végéig a lakosság jelentős hányadát be fogják oltani koronavírus ellen Spanyolországban. Azt még nem tudni, hogy hogyan és mennyit, de az már biztos, hogy a kormány itt is több vasat tart a tűzben, ami a vakcinagyártó vállalatokat illeti.

Pedro Sanchez spanyol szocialista miniszterelnök azt ígérte pénteken, hogy 2021 első félévében be fogják oltani az ország lakosságának egy jelentős részét a koronavírus ellen.

 

A miniszterelnök a borairól híres La Rioja észak-spanyolországi autonóm tartományban tett pénteki látogatásán arról beszélt, hogy az EU-ban Németország mellett Spanyolországnak is van egy átfogó terve arra vonatkozóan, hogyan oltassa be közel 47 millió állampolgárát.

 

Hoy hemos presentado en La Rioja el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia. Allí he anunciado que España...

Közzétette: Pedro Sánchez Pérez-Castejón – 2020. november 20., péntek

 

 

Sanchez elmondta, hogy ezeket a terveket jövő héten kedden, a spanyol minisztertanács következő ülésén mutatják majd be, a terveken a miniszterelnök állítása szerint már szeptember óta dolgozik a kormány.

 

A csütörtök esti spanyol adatok szerint Spanyolország az Európai Unió egyik leginkább járvány sújtotta tagállama. Amióta a járvány megjelent az országban, azóta több, mint másfélmillióan kapták el a kórt, és a halottak száma csütörtök estig elérte a 42 619 főt, így

 

az Egyesült Királyság, Olaszország és Franciaország után itt szedte a legtöbb áldozatot a járvány Európában.

 

Az országban a szocialista kormány október 25-én hat hónapra készenléti állapotot vezetett be különböző korlátozásokkal. Erről részletesebben a Konzuli Tájékoztatás honlapján olvashatsz.

 

Az országban már az amerikai Johnson & Johnson amerikai vakcinagyártó vállalat is megkezdte az általa fejlesztett vakcina klinikai tesztelésének utolsó szakaszát, amelyben 30 ezer embert tesztelik az oltást. Salvador Illa egészségügyi miniszter a múlt hónapban jelentette be, hogy engedélyezte 31,5 millió oltóanyag beszerzését az AstraZeneca brit gyógyszeróriás vállalattól.

 

Csütörtökön egyébként éppen attól volt hangos a világsajtó, hogy az Oxford Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett koronavírus-vakcina biztonságos és jelentős immunválaszt vált ki minden korosztályban a fázis 2 tesztek előzetes eredményei alapján,

 

a vállalat közleménye szerint a kifejlesztett vakcina 94-95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult.
 

A Világgazdasági Fórum és az Ipsos piac-és közvéleménykutató cég a világ 15 országából 18 ezer ember bevonásával készített egy felmérést, amiben azt vizsgálták, hogy a különböző országokban élők milyen hajlandóságot mutatnának egy esetleges koronavírus elleni vakcina beadására, ha az rendelkezésre állna.

 

A felmérés eredményeit november 5-én publikálták, ezek szerint a spanyol lakosság mintegy 64 százaléka beoltatná magát a vírus ellen, ha rendelkezésre állna egy biztonságos vakcina.

 

Nyitókép: Pedro Sánchez Pérez-Castejón/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás