+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 20. péntek, 19:15
2021 első félévének végéig a lakosság jelentős hányadát be fogják oltani koronavírus ellen Spanyolországban. Azt még nem tudni, hogy hogyan és mennyit, de az már biztos, hogy a kormány itt is több vasat tart a tűzben, ami a vakcinagyártó vállalatokat illeti.

Pedro Sanchez spanyol szocialista miniszterelnök azt ígérte pénteken, hogy 2021 első félévében be fogják oltani az ország lakosságának egy jelentős részét a koronavírus ellen.

 

A miniszterelnök a borairól híres La Rioja észak-spanyolországi autonóm tartományban tett pénteki látogatásán arról beszélt, hogy az EU-ban Németország mellett Spanyolországnak is van egy átfogó terve arra vonatkozóan, hogyan oltassa be közel 47 millió állampolgárát.

 

Hoy hemos presentado en La Rioja el Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia. Allí he anunciado que España...

Közzétette: Pedro Sánchez Pérez-Castejón – 2020. november 20., péntek

 

 

Sanchez elmondta, hogy ezeket a terveket jövő héten kedden, a spanyol minisztertanács következő ülésén mutatják majd be, a terveken a miniszterelnök állítása szerint már szeptember óta dolgozik a kormány.

 

A csütörtök esti spanyol adatok szerint Spanyolország az Európai Unió egyik leginkább járvány sújtotta tagállama. Amióta a járvány megjelent az országban, azóta több, mint másfélmillióan kapták el a kórt, és a halottak száma csütörtök estig elérte a 42 619 főt, így

 

az Egyesült Királyság, Olaszország és Franciaország után itt szedte a legtöbb áldozatot a járvány Európában.

 

Az országban a szocialista kormány október 25-én hat hónapra készenléti állapotot vezetett be különböző korlátozásokkal. Erről részletesebben a Konzuli Tájékoztatás honlapján olvashatsz.

 

Az országban már az amerikai Johnson & Johnson amerikai vakcinagyártó vállalat is megkezdte az általa fejlesztett vakcina klinikai tesztelésének utolsó szakaszát, amelyben 30 ezer embert tesztelik az oltást. Salvador Illa egészségügyi miniszter a múlt hónapban jelentette be, hogy engedélyezte 31,5 millió oltóanyag beszerzését az AstraZeneca brit gyógyszeróriás vállalattól.

 

Csütörtökön egyébként éppen attól volt hangos a világsajtó, hogy az Oxford Egyetem és az AstraZeneca által közösen fejlesztett koronavírus-vakcina biztonságos és jelentős immunválaszt vált ki minden korosztályban a fázis 2 tesztek előzetes eredményei alapján,

 

a vállalat közleménye szerint a kifejlesztett vakcina 94-95 százalékos hatékonyságúnak bizonyult.
 

A Világgazdasági Fórum és az Ipsos piac-és közvéleménykutató cég a világ 15 országából 18 ezer ember bevonásával készített egy felmérést, amiben azt vizsgálták, hogy a különböző országokban élők milyen hajlandóságot mutatnának egy esetleges koronavírus elleni vakcina beadására, ha az rendelkezésre állna.

 

A felmérés eredményeit november 5-én publikálták, ezek szerint a spanyol lakosság mintegy 64 százaléka beoltatná magát a vírus ellen, ha rendelkezésre állna egy biztonságos vakcina.

 

Nyitókép: Pedro Sánchez Pérez-Castejón/Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás