+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2020. november 19. csütörtök, 19:34
A panteon, amibe sokak szerint felemeljük a Bede Zsolthoz hasonló figurákat, már nem létezik. Vagy marad az alternatív valóság, a kényelmes buborék és a safe space, vagy szembenézünk azzal, hogy a magyar társadalomnak van olyan része, aki a Vadhajtásokról tájékozódik.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Az Azonnalin csütörtökön reggel megjelent egy interjú Bede Zsolt fociultrával, kormánypárti provokátorral, a Vadhajtások nevű portál szerzőjével. Bár Bede kísérletet tett az interjú letiltására, ám mivel mi végig korrektül jártunk el az interjúval kapcsolatban, megjelentettük a szöveget. Az interjú közlése után persze megjelentek olyan hangok is, akik szerint a Bedéhez hasonló figurákkal leülni beszélgetni nemcsak fölösleges, de egyenesen káros.

 

Az érvelés valahogy így szól: azzal, hogy Varsányi Bence kollégánk leül Bede Zsolttal interjúzni, kiemeli őt egyfajta elszigeteltségből, pedig a Bedéhez hasonló figurákat nem szabadna egyenlő félként kezelni. Azzal ugyanis, hogy platformot adunk nekik, és a beszélgetésben ráadásul nem ledorongolni próbáljuk őket, állítólag naiv és ártalmas hülyékként gyanútlanul – egyesek szerint szánt szándékkal – a magyar kormány és Vlagyimir Putyin spindoctorai által annyira kedvelt információs zajt, közéleti kakofóniát növeljük.

 

Rossz hírem van:

 

az újságíróknak nemcsak a magyar sajtóban, de a világon sehol nincs már akkora hatalmuk, hogy el tudják hallgattatni a vállalhatatlan hangokat.

 

Egy olyan országban pedig, ahol a kormánypárt által közpénzből kitartott sajtó embere – akivel egyébként szintén beszéltünk, kirobbantva egy finom lakásbotrányt – saját műsorában promózza Bede provokációit, vagy habzó szájjal mocsok niggerezik a szebb napokat látott Magyar Nemzetben, végképp nem kell attól tartani, hogy az Azonnali interjúja rángatja majd be a mainstreambe Bede Zsoltot.

 

Megteszi ezt helyettünk más. Itthon például a kormánypárti média, nálunk szerencsésebb országokban pedig például a Facebook és a Twitter, akik hiába próbálják félszívvel tiltani vagy lekeverni az álhíreket és az uszító véleményeket, a helyzet mégiscsak az, hogy elemi üzleti érdekük fűződik az azokból származó hirdetési pénzek lefölözéséhez.

 

A kérdés az, hogy mit kezdünk ezzel a helyzettel. Vagy felvesszük a pózt és álságosan elpantomimezzük a kapuőr szerepét, amit valójában már rég nem tudunk érdemben ellátni sem mi, sem a külföldi kollégáink, sem a nálunk nagyobb kormánytól független szereplők, vagy

 

csináljuk, ami ebben a helyzetben az egyetlen dolgunk lehet: megmutatjuk, hogy mi történik körülöttünk az országban,

 

kik azok, akik ma a választók többségéhez érdemben szólni tudnak, és megmutatjuk, hogy milyen az, ha nem a saját, kényelmes safe space-ükben nyilvánulnak meg.

 

Az olvasóinkat pedig megtiszteljük annyival, hogy senkinek nem rágjuk a szájába, hogy mit kell gondolni arról az emberről, aki saját bevallása szerint a Szövetség utcai kocsmába jár kötözködni feketékkel, az általa irányított portálról pedig azt sem hajlandó elárulni, hányan dolgoznak ott – nemhogy miből működik.

 

Attól, hogy nem veszünk róla tudomást, van.

 

Attól, hogy félrenézünk, terjed. Attól, hogy nem engedjük be a buborékunkba, olvassák. A mi feladatunk az, hogy szembenézzünk és foglalkozzunk azzal, ami körülvesz minket, nem pedig a valóság tagadása.

 

Olvasnál még Szűcs Donáttól? Itt megtehed! Vitáznál vele? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás