+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2020. november 19. csütörtök, 19:34
A panteon, amibe sokak szerint felemeljük a Bede Zsolthoz hasonló figurákat, már nem létezik. Vagy marad az alternatív valóság, a kényelmes buborék és a safe space, vagy szembenézünk azzal, hogy a magyar társadalomnak van olyan része, aki a Vadhajtásokról tájékozódik.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Az Azonnalin csütörtökön reggel megjelent egy interjú Bede Zsolt fociultrával, kormánypárti provokátorral, a Vadhajtások nevű portál szerzőjével. Bár Bede kísérletet tett az interjú letiltására, ám mivel mi végig korrektül jártunk el az interjúval kapcsolatban, megjelentettük a szöveget. Az interjú közlése után persze megjelentek olyan hangok is, akik szerint a Bedéhez hasonló figurákkal leülni beszélgetni nemcsak fölösleges, de egyenesen káros.

 

Az érvelés valahogy így szól: azzal, hogy Varsányi Bence kollégánk leül Bede Zsolttal interjúzni, kiemeli őt egyfajta elszigeteltségből, pedig a Bedéhez hasonló figurákat nem szabadna egyenlő félként kezelni. Azzal ugyanis, hogy platformot adunk nekik, és a beszélgetésben ráadásul nem ledorongolni próbáljuk őket, állítólag naiv és ártalmas hülyékként gyanútlanul – egyesek szerint szánt szándékkal – a magyar kormány és Vlagyimir Putyin spindoctorai által annyira kedvelt információs zajt, közéleti kakofóniát növeljük.

 

Rossz hírem van:

 

az újságíróknak nemcsak a magyar sajtóban, de a világon sehol nincs már akkora hatalmuk, hogy el tudják hallgattatni a vállalhatatlan hangokat.

 

Egy olyan országban pedig, ahol a kormánypárt által közpénzből kitartott sajtó embere – akivel egyébként szintén beszéltünk, kirobbantva egy finom lakásbotrányt – saját műsorában promózza Bede provokációit, vagy habzó szájjal mocsok niggerezik a szebb napokat látott Magyar Nemzetben, végképp nem kell attól tartani, hogy az Azonnali interjúja rángatja majd be a mainstreambe Bede Zsoltot.

 

Megteszi ezt helyettünk más. Itthon például a kormánypárti média, nálunk szerencsésebb országokban pedig például a Facebook és a Twitter, akik hiába próbálják félszívvel tiltani vagy lekeverni az álhíreket és az uszító véleményeket, a helyzet mégiscsak az, hogy elemi üzleti érdekük fűződik az azokból származó hirdetési pénzek lefölözéséhez.

 

A kérdés az, hogy mit kezdünk ezzel a helyzettel. Vagy felvesszük a pózt és álságosan elpantomimezzük a kapuőr szerepét, amit valójában már rég nem tudunk érdemben ellátni sem mi, sem a külföldi kollégáink, sem a nálunk nagyobb kormánytól független szereplők, vagy

 

csináljuk, ami ebben a helyzetben az egyetlen dolgunk lehet: megmutatjuk, hogy mi történik körülöttünk az országban,

 

kik azok, akik ma a választók többségéhez érdemben szólni tudnak, és megmutatjuk, hogy milyen az, ha nem a saját, kényelmes safe space-ükben nyilvánulnak meg.

 

Az olvasóinkat pedig megtiszteljük annyival, hogy senkinek nem rágjuk a szájába, hogy mit kell gondolni arról az emberről, aki saját bevallása szerint a Szövetség utcai kocsmába jár kötözködni feketékkel, az általa irányított portálról pedig azt sem hajlandó elárulni, hányan dolgoznak ott – nemhogy miből működik.

 

Attól, hogy nem veszünk róla tudomást, van.

 

Attól, hogy félrenézünk, terjed. Attól, hogy nem engedjük be a buborékunkba, olvassák. A mi feladatunk az, hogy szembenézzünk és foglalkozzunk azzal, ami körülvesz minket, nem pedig a valóság tagadása.

 

Olvasnál még Szűcs Donáttól? Itt megtehed! Vitáznál vele? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás