+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. november 18. szerda, 12:10
Othmar Karas szerint nagyon nem lenne oké, ha pont a Néppárt tagja zsarolná a jogállamiság kapcsán a komplett EU-t.
„Amennyiben Orbán Viktor csütörtökön nem szavazza meg az Európai Tanács ülésén a kompromisszumos EU-s pénzügyi csomagot, a Fideszt haladéktalanul ki kell zárni a Néppártból”

 

fogalmazott Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselője a bécsi Kronen Zeitungnak szerdán. Az egyben az Európai Parlament alelnöki tisztségét is betöltő osztrák politikus szerint nem fordulhat elő, hogy egy Néppárt-tag zsarolja az EU-t a jogállamisággal. 

 

A Fidesz jelenleg fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, azaz bár tag, semmiféle szavazati joga és formális beleszólása nincs annak döntéseibe – nem úgy a Néppárt EP-frakciójában, ahol viszont van. Hogy miért fontos az ÖVP legbefolyásosabb brüsszeli emberének véleménye a Fidesz néppárti tagsága kapcsán, ahhoz Gulyás Gergelyhez kell fordulni, aki erre maga világított rá egy őszi osztrák lapinterjújában: „Azért vagyunk a Néppártban, mert Magyarországot erős kapcsolat fűzi Németországhoz és Ausztriához. Ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el.”

 

Az ÖVP-t a Fidesz kizáratása korábban nem hozta lázba, 2019-ben Othmar Karas az erről szóló Néppárt-beli szavazás helyett inkább tévéstúdiókban turnézott, és maga helyett sem delegált senkit.

 

A német CDU/CSU véleményéről eddig annyit tudunk, hogy a Spiegel szerint Merkelék összezárnak Orbánék mögött.

 

Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-beli parlamenti frakcióvezetője – akit az Azonnali információi szerint a Fidesz felsővezetésében az egyik őket leginkább megérteni képes német politikusnak tartanak – azt nyilatkozta a hamburgi hetilapnak kedden a Fidesz kizárásáról, hogy „nem hiszi”, hogy ezzel megoldható lenne a jelenlegi patthelyzet, szerinte ezzel csak tovább éleznék a konfliktust.

 

Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke is közvetve a Fidesz kizárását sürgette a pártcsaládból. Azt írta a Twitteren: világos álláspontot vár a Néppárt pártjaitól a vétó ügyében. „Az alapvető értékeink ellenzőit többé senki nem védheti” – üzente bejegyzésében. Ez persze részéről lengyel belpolitizálás is, a másik vétóval fenyegető kormány ugyanis a lengyel. Tusk pártja, a jobbközép Polgári Platform (PO) ellenzéki szerepet tölt be Varsóban.

 

A budapesti és a varsói kormányoknak az fáj, hogy a jövőben az EU-s pénzek kifizetését jogállami kritériumokhoz kötnék, ezt a két országot pedig régóta éri a kritika az igazságszolgáltatás függetlensége, a média és a tudomány szabadsága terén. Ahhoz, hogy a jogállamisági mechanizmust megszavazzák, minősített többség kell, azaz az bőven megvan Lengyelország és Magyarország nélkül is, ez ugyanis nem kétharmadot jelent, hanem azt, hogy a tagállamok 55 százaléka, egyben az EU-s lakosság 65 százaléka mondjon rá igent. A következő EU-s költségvetés és a hozzá kapcsolt koronavírus-hitelcsomag (ennek tárgyalásakor Ausztria egyébként az ún. fukar négyek között volt) megszavazásához azonban egyhangúság kell az Európai Tanácsban, azaz csütörtökön mind a 27, az Európai Tanácsban ülő uniós állam-, illetve kormányfőnek igent kell rá mondania. Orbán és lengyel kollégája azzal fenyeget: nem fogja ezt megtenni.

 

Mi ez az egész a vétóval? Összefoglaltuk.

Mi lesz, ha nem lesz EU-s büdzsé? Utánajártunk.

 

FOTÓ: Daina Le Lardic / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nécik balkáni hadjáratát.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

Eredetileg Görögország uralkodója lett volna belőle, a politikai helyzet miatt végül, mint az angol királynő hitvese lett világszerte ismert.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás