+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. november 18. szerda, 12:10
Othmar Karas szerint nagyon nem lenne oké, ha pont a Néppárt tagja zsarolná a jogállamiság kapcsán a komplett EU-t.
„Amennyiben Orbán Viktor csütörtökön nem szavazza meg az Európai Tanács ülésén a kompromisszumos EU-s pénzügyi csomagot, a Fideszt haladéktalanul ki kell zárni a Néppártból”

 

fogalmazott Othmar Karas, az Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselője a bécsi Kronen Zeitungnak szerdán. Az egyben az Európai Parlament alelnöki tisztségét is betöltő osztrák politikus szerint nem fordulhat elő, hogy egy Néppárt-tag zsarolja az EU-t a jogállamisággal. 

 

A Fidesz jelenleg fel van függesztve a jobbközép pártcsaládban, azaz bár tag, semmiféle szavazati joga és formális beleszólása nincs annak döntéseibe – nem úgy a Néppárt EP-frakciójában, ahol viszont van. Hogy miért fontos az ÖVP legbefolyásosabb brüsszeli emberének véleménye a Fidesz néppárti tagsága kapcsán, ahhoz Gulyás Gergelyhez kell fordulni, aki erre maga világított rá egy őszi osztrák lapinterjújában: „Azért vagyunk a Néppártban, mert Magyarországot erős kapcsolat fűzi Németországhoz és Ausztriához. Ha a CDU, a CSU és az ÖVP azt akarják, hogy maradjunk, fognak találni ehhez többséget. A németnyelvű pártok döntik ezt el.”

 

Az ÖVP-t a Fidesz kizáratása korábban nem hozta lázba, 2019-ben Othmar Karas az erről szóló Néppárt-beli szavazás helyett inkább tévéstúdiókban turnézott, és maga helyett sem delegált senkit.

 

A német CDU/CSU véleményéről eddig annyit tudunk, hogy a Spiegel szerint Merkelék összezárnak Orbánék mögött.

 

Alexander Dobrindt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-beli parlamenti frakcióvezetője – akit az Azonnali információi szerint a Fidesz felsővezetésében az egyik őket leginkább megérteni képes német politikusnak tartanak – azt nyilatkozta a hamburgi hetilapnak kedden a Fidesz kizárásáról, hogy „nem hiszi”, hogy ezzel megoldható lenne a jelenlegi patthelyzet, szerinte ezzel csak tovább éleznék a konfliktust.

 

Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke is közvetve a Fidesz kizárását sürgette a pártcsaládból. Azt írta a Twitteren: világos álláspontot vár a Néppárt pártjaitól a vétó ügyében. „Az alapvető értékeink ellenzőit többé senki nem védheti” – üzente bejegyzésében. Ez persze részéről lengyel belpolitizálás is, a másik vétóval fenyegető kormány ugyanis a lengyel. Tusk pártja, a jobbközép Polgári Platform (PO) ellenzéki szerepet tölt be Varsóban.

 

A budapesti és a varsói kormányoknak az fáj, hogy a jövőben az EU-s pénzek kifizetését jogállami kritériumokhoz kötnék, ezt a két országot pedig régóta éri a kritika az igazságszolgáltatás függetlensége, a média és a tudomány szabadsága terén. Ahhoz, hogy a jogállamisági mechanizmust megszavazzák, minősített többség kell, azaz az bőven megvan Lengyelország és Magyarország nélkül is, ez ugyanis nem kétharmadot jelent, hanem azt, hogy a tagállamok 55 százaléka, egyben az EU-s lakosság 65 százaléka mondjon rá igent. A következő EU-s költségvetés és a hozzá kapcsolt koronavírus-hitelcsomag (ennek tárgyalásakor Ausztria egyébként az ún. fukar négyek között volt) megszavazásához azonban egyhangúság kell az Európai Tanácsban, azaz csütörtökön mind a 27, az Európai Tanácsban ülő uniós állam-, illetve kormányfőnek igent kell rá mondania. Orbán és lengyel kollégája azzal fenyeget: nem fogja ezt megtenni.

 

Mi ez az egész a vétóval? Összefoglaltuk.

Mi lesz, ha nem lesz EU-s büdzsé? Utánajártunk.

 

FOTÓ: Daina Le Lardic / Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás