+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 18. szerda, 11:35
Volt petárdázás, üvegdobálás, a rendőrök könnygázt is bevetettek, de egy átlagos focimeccs utáni balhénál komolyabb atrocitás nem történt.

November 17-e, a szabadságért és a demokráciáért folytatott harc napja, az egyik legfontosabb ünnepnap Szlovákiában: 1989-ben ezen a napon kezdődött a bársonyos forradalom, az a békés tömegtüntetésekkel kísért eseménysor, ami Csehszlovákiában a kommunista rendszer bukásához és a rendszerváltáshoz vezetett. Pozsony az egyik ikonikus helyszíne volt a bársonyos forradalomnak:

 

generációk meghatározó élménye volt a kulcscsomók zörgetése a demonstráló hatalmas tömegben.

 

Egy évvel ezelőtt, 2019. november 17-én, a bársonyos forradalom 30. évfordulóján újra hatalmas tömeg tüntetett Pozsonyban: a Kuciak-gyilkosság után alakult Tisztességes Szlovákiáért mozgalom demonstrált az országban uralkodó állapotok és korrupt politikai vezetés ellen. Akkor pár hónap volt még hátra a parlamenti választásokig, ami elé a szlovák közvélemény a rendszerváltáshoz hasonló várakozással nézett. A tavaszi választáson végül sikerült kormányt váltani, a baloldali-populista Fico-Pellegrini-kormány helyére jött a jobbközép-populista Igor Matovič, az épp akkor beütő koronavírus-járvány azonban felülírta a várakozásokat.

 

2020 novemberében Szlovákiában a koronavírus-járvány második hulláma miatt gyülekezési tilalom van érvényben, legfeljebb hat ember gyülekezhet közterületen. A november 17-i ünnepnapon szokásos hivatalos rendezvények idén elmaradtak, viszont országszerte több helyen is voltak nem engedélyezett demonstrációk Igor Matovič kormánya és a járványügyi korlátozások ellen. A három legnagyobb esemény Pozsonyban volt: a szabadságért és a demokráciáért való harc napján többek között

 

a járványügyi korlátozásokat a szabadságjogok súlyos korlátozásaként értelmezve tüntetett három helyszínen több nagyon különböző társaság.

 

1. Szokásos meccs utáni balhé focihuligánoktól

 

Focihuligánok a pozsonyi Főállomástól a Kormányhivatal épülete elé vonultak, ahol a meccsek utáni balhék koreográfiájának megfelelően petárdákkal, füstbombákkal és üvegekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázt is használtak ellenük. 

 

2. Együtt a neonácik és a kommunisták

 

Az elnöki palota előtt a Mi Szlovákiánk pártelnöke, a nemrég az alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt nem jogerősen négy év börtönre ítélt Marian Kotleba és párttársa, Milan Mazurek vezetésével tüntettek a szabadságért és lefasisztázták többször is a rendőröket. A tüntetésen a rendőrség őrizetbe vette a párt egyik parlamenti képviselőjét, a korábban rasszista indíttatású erőszakos bűncselekményért elítélt Andrej Medveckýt, mert az ellenállt az intézkedésnek. Az előzmények nem ismertek, Medvecký az intézkedés során kisebb sérüléseket szenvedett, de pár óra múlva a rendőrség szabadon engedte. Kotlebáék tüntetésén felszólalt Szlovákia Kommunista Pártjának elnöke, Jozef Hrdlička is.

 

3. Fico idén észrevette november 17-ét

 

A parlament elé a szociálpopulista Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt szervezett megmozdulást, amin a szónok a Kuciak-gyilkosságba belebukott Robert Fico exkormányfő volt. Robert Fico, aki a karrierjét azzal kezdte, hogy 1987-ben belépett Csehszlovákia Kommunista Pártjába, és saját bevallása szerint 1989 november 17-ét „észre sem vette”, a 2020. november 17-i tüntetésen

 

bírálta Igor Matovič kormányát, a sajtót és a járványügyi intézkedéseket; méltatta a saját korábbi kormánya eredményeit; valamint az „emberarcú szocializmusról” szónokolt.

 

A három tüntetés résztvevői koraeste részben egyesültek: a focihuligánok átvonultak az elnöki palota elé Kotlebáékhoz, majd onnan a tömeg nagy része Ficoékhoz a parlamenthez. A becslések szerint a tüntetők összesen 10-15 ezren lehettek, és nem csupán az egyes pártok szimpatizánsai vettek részt rajtuk, hanem a tudósítások szerint sok a járványügyi intézkedésekkel és a kormány teljesítményével elégedett ember is az utcára vonult. 

 

A TÜNTETŐK VONULNAK A PARLAMENT FELÉ. KÉP FORRÁSA: MILAN UHRÍK - EUROPOSLANEC / FACEBOOK

 

A tüntetések kapcsán a jobbközép-liberális közvélemény a november 17-i ünnep meggyalázásáról beszél, Igor Matovič miniszterelnök – akinek a nagyszombati háza előtt szintén volt egy párfős tüntetés – a Facebookon reagált a tüntetésekre. Azt írta, nincs miért szégyenkezniük, pontosan azt teszik, amit a választások előtt ígértek: megtisztítják Szlovákiát. 

 

NYITÓKÉP: Robert Fico az ikonikus barna bőrdzsekijében szónokol a parlament előtt 2020. november 17-én. SMER-SD / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás