+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 10. kedd, 17:24
Mivel a járványügyi szigorítások az északolasz várost is érintik, és nem tudni, karácsonyig lesz-e változás, a jobboldali városvezetés több, mint félmillió euróért előrehozta az egész ünnepet.

Triesztben már november 6-án beköszöntött a karácsony. Ez a város forzaitaliás polgármesterének, Roberto Dipiazza vállalkozónak köszönhető, aki

 

nem a járványhelyzet kezelésére, hanem karácsonyfákra és karácsonyi díszekre szeretne idén sokat költeni.

 

Már október végén bejelentette: november 3-án felállítják a város több pontján a karácsonyfákat, a tengerparti főtér (a Piazza dell'Unità d'Italia, helyieknek csak Piazza Grande) mellett a tőzsdepalota előtti tér és a XX Settembre sétálóutca is előrehozott karácsonyi díszitést kap.

 

A polgármestert többen is bírálták, szerintük ugyanis az erre idén elköltendő 590 ezer eurónak egy gazdasági válság küszöbén – amikor egyébként este tíz óra után kijárási tilalom van – jobb helye is lehetett volna. A városban ellenzéki balközép Demokrata Párt szerint az embereket inkább „a kemény télre” kéne felkészíteni, a balliberális Open Fvg helyi párt pedig

 

egyenesen „szürreálisnak” nevezte a polgármester megvalósult ötletét.

 

ROBERTO DIPIAZZA FORZAITALIÁS TRIESZTI POLGÁRMESTER (JOBBRÓL A HARMADIK) A KATONAI, EGYHÁZI ÉS POLITIKAI ELIT TÁRSASÁGÁBAN KÖSZÖNTI AZ ELSŐ ÉRKEZÖ KARÁCSONYFÁKAT A REGIONÁLIS KORMÁNY SZÉKHELYE ELÖTT. FOTÓ: RD / FB

 

Ezzel szemben a Lega – amely helyben inkább egy regionalista, kevéssé szélsőjobbos párt – azt hangsúlyozta, hogy a karácsonyi hangulat lendít a kereskedelmen, és jobb hangulatba hozza az embereket. A berlusconista polgármester, Dipiazza is azt mondta, hogy „a mostani nehéz helyzetben” fontos hinni. Nem titkolt célja azonban is, hogy

 

az emberek a karácsonyi vásárlást is hozzák előre,

 

azaz menjenek el a kivilágított belváros boltjaiba.

 

Végül a fények nem november 3-án gyulladtak ki, hanem az egykori fővárost, Bécset ért november elejei terrortámadásra tekintettel csak pénteken, november 6-án kezdődött meg Triesztben a korai karácsony (itt látható az ünnepi fénygyújtás).

 

Olaszországot jelenleg egy minisztertanács-elnöki rendelet három kategóriába sorolja: sárga, narancssárga és piros régiókra aszerint, hogy mennyire súlyos a járványhelyzet. A trieszti autonóm régió jelenleg sárga besorolásban van, de itt is szigorú korlátozások vannak érvényben: este 10 és reggel 5 között kijárási tilalom van, a kulturális intézmények zárva vannak, este 6 után az éttermeknek, bároknak is be kell zárniuk, ünnepnapokon a nagyobb boltoknak is (Olaszországban normál körülmények között vasár- és ünnepnapokon is nyitva lehet tartani), a tömegközlekedésben pedig az utazók számát felével kell csökkenteni.

 

Az 1,2 millió lakosú trieszti Friuli-Venezia Giulia régióban jelenleg több, mint hétezer aktív fertőzött van.

 

NYITÓKÉP: Karácsony kivilágításban Trieszt / Il Piccolo, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič szlovák kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinákkal szemben.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás