Miért van Triesztben már most karácsony?

Szerző: Techet Péter
2020.11.10. 17:24

Mivel a járványügyi szigorítások az északolasz várost is érintik, és nem tudni, karácsonyig lesz-e változás, a jobboldali városvezetés több, mint félmillió euróért előrehozta az egész ünnepet.

Miért van Triesztben már most karácsony?

Triesztben már november 6-án beköszöntött a karácsony. Ez a város forzaitaliás polgármesterének, Roberto Dipiazza vállalkozónak köszönhető, aki

nem a járványhelyzet kezelésére, hanem karácsonyfákra és karácsonyi díszekre szeretne idén sokat költeni.

Már október végén bejelentette: november 3-án felállítják a város több pontján a karácsonyfákat, a tengerparti főtér (a Piazza dell'Unità d'Italia, helyieknek csak Piazza Grande) mellett a tőzsdepalota előtti tér és a XX Settembre sétálóutca is előrehozott karácsonyi díszitést kap.

A polgármestert többen is bírálták, szerintük ugyanis az erre idén elköltendő 590 ezer eurónak egy gazdasági válság küszöbén – amikor egyébként este tíz óra után kijárási tilalom van – jobb helye is lehetett volna. A városban ellenzéki balközép Demokrata Párt szerint az embereket inkább „a kemény télre” kéne felkészíteni, a balliberális Open Fvg helyi párt pedig

egyenesen „szürreálisnak” nevezte a polgármester megvalósult ötletét.

ROBERTO DIPIAZZA FORZAITALIÁS TRIESZTI POLGÁRMESTER (JOBBRÓL A HARMADIK) A KATONAI, EGYHÁZI ÉS POLITIKAI ELIT TÁRSASÁGÁBAN KÖSZÖNTI AZ ELSŐ ÉRKEZÖ KARÁCSONYFÁKAT A REGIONÁLIS KORMÁNY SZÉKHELYE ELÖTT. FOTÓ: RD / FB

Ezzel szemben a Lega – amely helyben inkább egy regionalista, kevéssé szélsőjobbos párt – azt hangsúlyozta, hogy a karácsonyi hangulat lendít a kereskedelmen, és jobb hangulatba hozza az embereket. A berlusconista polgármester, Dipiazza is azt mondta, hogy „a mostani nehéz helyzetben” fontos hinni. Nem titkolt célja azonban is, hogy

az emberek a karácsonyi vásárlást is hozzák előre,

azaz menjenek el a kivilágított belváros boltjaiba.

Végül a fények nem november 3-án gyulladtak ki, hanem az egykori fővárost, Bécset ért november elejei terrortámadásra tekintettel csak pénteken, november 6-án kezdődött meg Triesztben a korai karácsony (itt látható az ünnepi fénygyújtás).

Olaszországot jelenleg egy minisztertanács-elnöki rendelet három kategóriába sorolja: sárga, narancssárga és piros régiókra aszerint, hogy mennyire súlyos a járványhelyzet. A trieszti autonóm régió jelenleg sárga besorolásban van, de itt is szigorú korlátozások vannak érvényben: este 10 és reggel 5 között kijárási tilalom van, a kulturális intézmények zárva vannak, este 6 után az éttermeknek, bároknak is be kell zárniuk, ünnepnapokon a nagyobb boltoknak is (Olaszországban normál körülmények között vasár- és ünnepnapokon is nyitva lehet tartani), a tömegközlekedésben pedig az utazók számát felével kell csökkenteni.

Az 1,2 millió lakosú trieszti Friuli-Venezia Giulia régióban jelenleg több, mint hétezer aktív fertőzött van.

NYITÓKÉP: Karácsony kivilágításban Trieszt / Il Piccolo, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek