+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 16. hétfő, 17:45
A francia lockdown alatt a vallási jellegű összejövetelek, így a katolikus misék sem engedélyezettek. Francia katolikusok ez ellen tüntettek vasárnap több városban is, a templomokba szerettek volna bejutni. Van katolikus püspök, aki azonban több megértést várna el a a hívők részéről.

Október végén Franciaországban is szigorú járványügyi korlátozásokat vezettek be a kínai koronavírus terjedése miatt. Ennek értelmében zárva vannak az éttermek, a kávézók és a sport- és kulturális intézmények. Mivel jelentősen korlátozták az egy térben tartózkodók maximális számát is, a különböző vallási szertartásokat se lehet megtartani. A bevezetett intézkedések értelmében

 

a templomokban, mecsetekben, zsinagógákban csak temetés és házasságkötés céljából lehet bármilyen szertartást tartani:

 

temetésen legfeljebb 30, míg esküvőn legfeljebb hat ember vehet részt. A lockdown idején az összes temető is zárva van.

 

Több katolikust felháborított azonban, hogy nem mehetnek eszerint misére. (A templomok amúgy nem zárnak be, egyénileg most is be lehet menni imádkozni.) Arnaud Bouthéon, katolikus esszéista a konzervatív Figaro napilapban arra hívta fel a figyelmet: a katolikus vallás nem élhető meg egyénileg, ahhoz szükség van a közösségi együttlétre is.

 

Már november 8-án több francia városban – így például Versailles-ban és Nantes-ban –

 

katolikusok jelentek meg a templomok előtt, hogy misét követeljenek,

 

vagy ha ez nem sikerül, akkor az utcán, a templom előtt (megsértve a járványügyi korlátozások által előírt maximális létszámot) misét tartsanak, de legalábbis imádkozzanak.

 

KATOLIKUS FIATALOK TÜNTETNEK MISÉT KÖVETELVE BOIS-COLOMBES-BAN. FOTÓ: OBJECTIF MESSE / FB

 

Múlt pénteken Gérald Darmanin francia belügyminiszter már jelezte: ezek a csoportosulások illegálisak, tehát ki fogja küldeni a rendőrséget, hogy „oszlasson és igazoltasson“. Most vasárnap ennek ellenére is több helyen csoportosultak katolikusok: a La Croix baloldali katolikus napilap beszámolója szerint

 

több, mint húsz francia városban gyűltek össze katolikus hívek illegálisan templomok előtt, hogy a misék látogathatóságát követeljék.

 

Nantes-ban a La Croix tudósítása szerint több, mint háromszáz katolikus tüntető jelent meg a belvárosban – azt állították, hogy nem tudnak lemondani a misék látogatásáról, mert az eucharisztia számukra „nélkülözhetetlen” és „táplálék”.

 

VASÁRNAP VERSAILLES-BAN TÖBB TUCATNYIAN JELENTEK MEG, TÁBLÁIKKAL AZT KÖVETELTÉK: AKARJUK A MISÉT. FOTÓ: SPUTNIK / FB

 

Jean-Marc Eychenne, Pamiers püspöke azonban a La Croix hasábjain arra kérte a híveket, hogy „racionális és jószándékú vitát” folytassanak, de elismerte: a katolikus misén való részvétel egy hívő számára szerinte is „létszükséglet”, márpedig a „létszükség” a belügyminiszteri rendelet alapján elegendő indok elhagyni a lakást és másokkal találkozni.

 

Pascal Wintzer, Poitiers püspöke azonban élesen bírálta a híveket, akik utcára vonulnak, szerinte „egészségtelen vitakultúra” alakult ki köztük, és felhívta a figyelmet arra:

 

vannak helyzetek, amikor az állam előírhat korlátozásokat, és ezeket egy hívőnek is követnie kell.

 

A GYEREKEK HÁTÁRA RAGASZTOTT FELIRATOKON AZ ÁLL, HOGY „ENGEDJÉTEK HOZZÁM A KICSIKET”, „SZERETNÉK MISÉRE MENNI” ÉS „AZ ISKOLA JÓ, MEG A KATEKIZMUS IS”. FOTÓ: OBJECTIF MESSE / FB

 

Darmanin belügyminiszter is arra szólított fel minden vallásos embert, hogy „tartsák tiszteletben a köztársaság törvényét”. Megerősítette: csak egyéni imádkozás céljából, megfelelő távolságot betartva, lehet bemenni bármilyen vallási épületbe.

 

Darmanin a vasárnapi megmozdulások láttán azt mondta: nem szívesen küld rendőröket templomok elé, de ha még egyszer előfordulnak hasonló összejövetelek, akkor betartja a már november elején is beígért fenyegetését.

 

Franciaországban az állam és az egyház nagyon szigorúan el van egymástól választva. Ha érdekel, hogyan és miért alakult ez ki egyedüliként a franciáknál, itt elolvashatod!

 

NYITÓKÉP: Vasárnapi katolikus tüntetés Saint-Germain-en-Laye-ben / Objectif Messe, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás