+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. november 16. hétfő, 15:40
A második lockdown alatt egy csapásra eltűntek a torony előtt hosszú sorban támasztópózban fotózkodó turisták: a képek szépek, de ez talán túl nagy ár értük. Fotópárokon mutatjuk a covid előtti és közbeni idők közti különbséget.

A PISAI DÓM HÁTSÓ LÉPCSŐI NORMÁLIS ESETBEN (MINT A BALOLDALI, 2018 NYARÁN KÉSZÜLT KÉPEN) TÖMVE VANNAK TURISTÁKKAL. KORÁBBAN ELKÉPZELHETETLENNEK TŰNT, HOGY VALAKI ILYEN ZAVARTALANUL FOTÓZGATHASSON ITT EGYMAGÁBAN.

 

A HÍRES PISAI FERDE TORONY A DÓM HARANGTORNYA. MAJDNEM KÉTSZÁZ ÉVEN KERESZTÜL ÉPÜLT, RÁADÁSUL MÁR AZ ÉPÍTÉSE ELSŐ ÉVEIBEN ELFERDÜLT, DE ÍGY IS BEFEJEZTÉK. KATONÁK MINDIG ÁLLNAK ELŐTTE, DE MOST CSAK ŐK.

 

A TORONY ELŐTTI ÉS DÓM MELLETTI TÉREN MOST CSAK EGY PÁR FOTÓZ, KIHASZNÁLVA, HOGY EZÚTTAL SENKINEK A SZELFIZÉSE ÉS PÓZOLÁSA NEM LÓG A KÉPBE.

 

A KERÍTÉS, AHOL AZOK A HÍRES KÉPEK KÉSZÜLNEK TÖMEGÉVEL.

 

MÁRMINT AZ ILYENEK. AZ ALSÓ, NÉPTELEN VERZIÓT LEGFELJEBB KÉPESLAPOKON LEHETETT EDDIG LÁTNI, PERSZE OTT A TORONY TETEJE IS LÁTSZIK. 

 

MONDJUK ÍGY.

 

A DÓM ELEJÉRŐL NEM TUDTAM AZ EREDETI BEÁLLÍTÁST MEGISMÉTELNI, MERT A SZEMBEN LÉVŐ KERESZTELŐKÁPOLNA ZÁRVA VOLT, NEM ÁM, HOGY A KUPOLÁJÁBA FEL LEHETETT VOLNA MENNI. AZ LENTRŐL IS LÁTSZIK, HOGY MOST EGY EMBER TÉNFERGETT CSAK OTT.

 

EZ AZ A KERESZTELŐKÁPOLNA. NINCS KINEK ELADNI A TICKETET, MEG AMÚGY IS BE KELLETT ZÁRNI A MÚZEUMOKAT ÉS AKKÉNT FUNKCIONÁLÓ HELYEKET. SZÓVAL A KATEDRÁLISBA IS SZIGORÚAN CSAK IMÁDKOZNI ENGEDNEK BE, AMIT A MORCOS BIZTONSÁGI ŐR KAPÁSBÓL NEM NÉZ KI AZ EMBERBŐL, HA FÉNYKÉPEZŐGÉP LÓG A NYAKÁBAN.

 

A FERDE TORONYHOZ VEZETŐ SÉTÁLÓUTCA ÉTTERMEI ÉS BÁRJAI EDDIG A TURISTÁKBÓL ÉLTEK, MOST CSAK EGY-KÉT HELYEN VAN KINT A MENÜ.

 

A LEGNAGYOBB „TÖMEGET” A SÉTÁLÓUTCA VÉGÉN LEHETETT LÁTNI, NÉHÁNY LEVEGŐZŐ/BICIKLIZŐ HELYI FORMÁJÁBAN. A YOGHURTERIA IDŐKÖZBEN LEHÚZTA A ROLÓT.

 

VÉGÜL PEDIG AZ ÜRESSÉG OKA EGY KÉPEN: TOSZKÁNA VASÁRNAPTÓL VÖRÖS ZÓNA, AZAZ CSAK SZÜKSÉGES OKBÓL MEHET EL MINDENKI OTTHONRÓL. A POÉN AZ, HOGY EZEK A KÉPEK MÉG PONT SZOMBATON KÉSZÜLTEK, AMIKOR NARANCSSÁRGA ZÓNA LÉVÉN, A SAJÁT VÁROSÁN BELÜL MÉG MINDENKI MÁSZKÁLHATOTT.

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali (2018 június és 2020 november)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás