+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. november 16. hétfő, 15:40
A második lockdown alatt egy csapásra eltűntek a torony előtt hosszú sorban támasztópózban fotózkodó turisták: a képek szépek, de ez talán túl nagy ár értük. Fotópárokon mutatjuk a covid előtti és közbeni idők közti különbséget.

A PISAI DÓM HÁTSÓ LÉPCSŐI NORMÁLIS ESETBEN (MINT A BALOLDALI, 2018 NYARÁN KÉSZÜLT KÉPEN) TÖMVE VANNAK TURISTÁKKAL. KORÁBBAN ELKÉPZELHETETLENNEK TŰNT, HOGY VALAKI ILYEN ZAVARTALANUL FOTÓZGATHASSON ITT EGYMAGÁBAN.

 

A HÍRES PISAI FERDE TORONY A DÓM HARANGTORNYA. MAJDNEM KÉTSZÁZ ÉVEN KERESZTÜL ÉPÜLT, RÁADÁSUL MÁR AZ ÉPÍTÉSE ELSŐ ÉVEIBEN ELFERDÜLT, DE ÍGY IS BEFEJEZTÉK. KATONÁK MINDIG ÁLLNAK ELŐTTE, DE MOST CSAK ŐK.

 

A TORONY ELŐTTI ÉS DÓM MELLETTI TÉREN MOST CSAK EGY PÁR FOTÓZ, KIHASZNÁLVA, HOGY EZÚTTAL SENKINEK A SZELFIZÉSE ÉS PÓZOLÁSA NEM LÓG A KÉPBE.

 

A KERÍTÉS, AHOL AZOK A HÍRES KÉPEK KÉSZÜLNEK TÖMEGÉVEL.

 

MÁRMINT AZ ILYENEK. AZ ALSÓ, NÉPTELEN VERZIÓT LEGFELJEBB KÉPESLAPOKON LEHETETT EDDIG LÁTNI, PERSZE OTT A TORONY TETEJE IS LÁTSZIK. 

 

MONDJUK ÍGY.

 

A DÓM ELEJÉRŐL NEM TUDTAM AZ EREDETI BEÁLLÍTÁST MEGISMÉTELNI, MERT A SZEMBEN LÉVŐ KERESZTELŐKÁPOLNA ZÁRVA VOLT, NEM ÁM, HOGY A KUPOLÁJÁBA FEL LEHETETT VOLNA MENNI. AZ LENTRŐL IS LÁTSZIK, HOGY MOST EGY EMBER TÉNFERGETT CSAK OTT.

 

EZ AZ A KERESZTELŐKÁPOLNA. NINCS KINEK ELADNI A TICKETET, MEG AMÚGY IS BE KELLETT ZÁRNI A MÚZEUMOKAT ÉS AKKÉNT FUNKCIONÁLÓ HELYEKET. SZÓVAL A KATEDRÁLISBA IS SZIGORÚAN CSAK IMÁDKOZNI ENGEDNEK BE, AMIT A MORCOS BIZTONSÁGI ŐR KAPÁSBÓL NEM NÉZ KI AZ EMBERBŐL, HA FÉNYKÉPEZŐGÉP LÓG A NYAKÁBAN.

 

A FERDE TORONYHOZ VEZETŐ SÉTÁLÓUTCA ÉTTERMEI ÉS BÁRJAI EDDIG A TURISTÁKBÓL ÉLTEK, MOST CSAK EGY-KÉT HELYEN VAN KINT A MENÜ.

 

A LEGNAGYOBB „TÖMEGET” A SÉTÁLÓUTCA VÉGÉN LEHETETT LÁTNI, NÉHÁNY LEVEGŐZŐ/BICIKLIZŐ HELYI FORMÁJÁBAN. A YOGHURTERIA IDŐKÖZBEN LEHÚZTA A ROLÓT.

 

VÉGÜL PEDIG AZ ÜRESSÉG OKA EGY KÉPEN: TOSZKÁNA VASÁRNAPTÓL VÖRÖS ZÓNA, AZAZ CSAK SZÜKSÉGES OKBÓL MEHET EL MINDENKI OTTHONRÓL. A POÉN AZ, HOGY EZEK A KÉPEK MÉG PONT SZOMBATON KÉSZÜLTEK, AMIKOR NARANCSSÁRGA ZÓNA LÉVÉN, A SAJÁT VÁROSÁN BELÜL MÉG MINDENKI MÁSZKÁLHATOTT.

 

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali (2018 június és 2020 november)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás