+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. november 13. péntek, 10:27
Charles Michel szerint a jövőben a világjárványok elleni gyorsabb és hatékonyabb védekezés érdekében az eddigieknél szorosabb együttműködésre van szükség az államok között.

Tekintve a világszerte romló járványhelyzetet nem csoda, hogy az idei, november 11-13. között tartandó Párizsi Békefórum (egy Emmanuel Macron által kitalált platform, ahol a nemzetközi piaci és az állami szereplők összegyűlhetnek megosztani egymással a tapasztalataikat és az eredményeiket, így erősítve az egymás közötti kooperációt) központi témája a koronavírus-válságra adandó kollektív válaszok lehetősége volt.

 

Ennek keretében osztotta meg elképzelését csütörtökön Charles Michel, az EU-s állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke. Mint Charles Michel elmondta: tanulnunk kell abból, ahogy a mostani világjárvány megütött minket.

 

„Talán egy nemzetközi pandémiaegyezményre lenne szükségünk, hogy erősebb legyen a nemzetközi elköteleződés a járványok megakadályozására.”

 

De ha már megjelent egy világjárvány, akkor is szükség van arra a belga politikus szerint, hogy az államok összehangoltabban tudjanak fellépni.

 

Egy, a Politiconak névtelenül nyilatkozó vezető EU-s tisztségviselő szerint Charles Michel ötlete a WHO égisze alatt megvalósult, a Dohányzás Ellenőrzéséről Szóló Keretegyezményen (WHO Framework Convention on Tobacco Control, röviden WHO FCTC) alapulna.

 

Ennek keretében a résztvevő 168 ország (köztük az összes EU-s tagállam, így Magyarország is) 2005 óta közösen dolgozza ki a dohányzás visszaszorítása érdekében a nemzetközileg alkalmazandó protokollokat és csomagokat, például a dohánytermékekre kivetett adó mértékéről, azok csomagolásáról vagy a leszokást segítő programokról.

 

Ennek mintájára egy nemzetközi pandémiaegyezmény keretében lehetne például hatékonyabban megosztani egymással az államoknak a járványügyi adatokat, könnyebben el lehetne dönteni, hogy az orvosi felszereléseket mely szereplőkhöz allokálják, de

 

az egyezmény égisze alatt akár olyan komplex kérdésekkel is lehetne foglalkozni, hogy hogyan terjesszék és osszák el a résztvevők között az adott járvány elleni vakcinát.

 

Jelenleg a koronavírus elleni vakcinákra az Európai Bizottság köt szerződést a különböző gyógyszeripari cégekkel és osztja szét azokat olyan formán, hogy a megvásárolt mennyiségből az EU-s tagállamoknak biztosít valamekkora adagot belőle. Legutóbb például a Pfizer és a BioNTech cégek által kifejlesztett oltóanyagra kötött szerződést a Bizottság, kezdetben 200 millió vakcinát elosztva a tagállamok között, később pedig lehetőséget biztosítva további 100 millió vakcina igénylésére.

 

NYITÓKÉP: Charles Michel / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás