+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. november 13. péntek, 14:24
Úgy tűnik, hogy a koronavírus-járvány egymásnak ugrasztja az egyébként jó viszonyban lévő román államot és a román ortodox egyházat, ugyanis a járványügyi szigorításokat az utóbbi nem nézi jó szemmel, és a búcsúkról sem akar lemondani.

Ahogyan az Azonnali már beszámolt róla, keleti szomszédunk esetében a koronavírus-járvány nem akadályozza meg az egyházi ünnepek, a búcsúk megtartását. A románok és a román ortodox egyház (BOR) nem fogadja el egykönnyen a legújabb korlátozásokba.

 

Pénteken ugyanis a tengerparti

 

Konstanca (görög nevén Tomis) érseke, Teodosie kerek-perec perrel fenyegette meg az állami hatóságokat, ha azok esetleg betiltják a november 30-án esedékes Szent András-napi (Sfântul Andrei) búcsút.

 

Teodosie a román ortodox hatalmasságok között az egyik legsötétebb figurának számít. Tavasszal, a koronavírus-járvány kitörésekor több botrány fűződött a nevéhez: például a kolozsvári egyetlen kanálból áldoztató ortodox pópa mellett Teodosie volt, aki ugyanezt az akciót később megismételte. De ő volt az is, aki az egyház központi döntésével szembemenve húsvét alkalmával Konstancán szentmisét celebrált, amikor az országban mindenhol máshol zárva voltak a templomok. Teodosie ezzel a pátriárka kritikáját is magára vonta. Egy alkalommal pedig egy vallásos betelefonáló műsorban az egyik nyugaton dolgozó románnak azt mondta, hogy bűnt követ el, ha katolikus vagy protestáns templomba megy be, amikor az arról érdeklődött, hogy ha nincsen román templom, akkor hova mehetne.

 

A nyár vége óta folyamatosan romló romániai koronavírus-helyzetre való tekintettel Teodosie szerdán éjszaka még Covid-űző szentmisét celebrált az egyik Konstanca megyei településen.

 

A MINÉL ELŐBBI GYÓGYULÁSÉRT ÉS A KORONAVÍRUS ELŰZÉSÉÉRT CELEBRÁLT SZERTARTÁS.

 

Az András-napi búcsúval kapcsolatban pedig nem hajlandó kompromisszumra.

 

„Felfogadok valami nagyon jó, komoly ügyvédeket, mivel nem lehetséges az, hogy meggátolnak bennünket abban, hogy a (románok – a szerk.) családi tűzhelyéhez, a mi spirituális origónkhoz zarándokoljunk”.

 

Szent András egyébként az egyik leginkább tisztelt szent a román ortodoxián belül. A vallásos hagyomány szerint Péter apostol testvére, András valamikor az első században a Fekete-tenger környékén végzett misszionárius munkát a „géta-dákok” között. A románok pedig mivel a géta-dákok leszármazottainak tartják magukat, a román nép keresztény hitre térítését Szent Andrásnak tulajdonítják.

 

NYITÓKÉP: Konstanca érseke, Teodosie. Konstancai Érsekség / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás