+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. november 13. péntek, 16:30
Románia évek óta orvoshiánnyal küzd, idén pedig a koronavírus-járvány is szedett áldozatokat az egészségügyi dolgozók között. A helyzetet új munkaerő bevonásával próbálják javítani.

Miután keleti szomszédunk nem áll éppen a helyzet magaslatán a koronavírus-járványt illetően, csütörtök este a román kormány úgy döntött, hogy sürgősségi kormányrendeletet dolgoz ki arra vonatkozóan, hogy

 

azon orvostanhallgatók, akik önkénteskednek a romániai koronavírusos betegek számára kijelölt kórházakban, 2 500 lejt (vagyis 180 000 forintot) kapjanak erre a tevékenységükre.

 

A belügyminisztérium államtitkára, Raed Arafat (aki egyben a román operatív törzs feje is) kijelentette, hogy a kormány rendelettervezetében az is szerepel, hogy az orvosi egyetemek rektorainak kell kidolgozni az önkéntességi programot olyan orvosis hallgatók számára, akik élnének ezzel a lehetőséggel. Arafat szerint a rendszer 20 000 potenciális önkéntes közül 3 000 valódi önkéntessel számol.

 

Az országban a koronavírus-járvány kitörése előtt, 2019-ben a statisztikák szerint 63 300 orvos volt, az egészségügyi személyzet száma pedig elérte a 150 000 főt. A román kórházakban uralkodó állapotok miatt a koronavírus-járvány az orvosok és az egészségügyi személyzet között is szed áldozatokat. Október közepéig 12 szakorvos hunyt el, de a többi egészségügyi dolgozó körében nincs pontos statisztika a halálozásról.

 

Az egyetemi központokban az orvosis hallgatók az ottani kórházakban végeznék el a havi 120 órás önkéntes munkát, amelynek végén kapnák meg a 2 500 lejes bónuszukat. Azon diákok pedig, akik nem az egyetemi központokban végeznék az önkéntességet, hanem vidéki városokban, azok számára a rendelettervezet utazási kedvezményt, szállást és ellátást biztosítana.

 

A rendelettervezetben viszont nemcsak a hallgatók önkénteskedését szabályozták, hanem a rezidensi vizsga előtt álló orvosok számára is biztosítanák az ideiglenes lehetőséget arra, hogy szakorvosként működhessenek. Számukra viszont nem biztosít bónuszt a rendelettervezet. Romániában egyébként egy elsőéves rezidens orvos fizetése bruttó 5 700 lej, vagyis 415 000 forint. Ezt követően évről-évre emelkedik, általában elérve a 7 900 lejt (576 400 forintot).

 

NYITÓKÉP: A temesvári Victor Babeș kórház dolgozója. Victor Babeș Kórház / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

Nem azért, mert ne értenének hozzá: a beoltatandó egészségügyi dolgozók nem jelentek meg az oltáson.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás