+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Vass Csaba
2020. november 13. péntek, 07:10
A hajléktalanszállók élete sem lett könnyebb a koronavírus-járvány érkezésével, most pedig közeleg a tél. Egyes szállók plakátolnak, hogy a lakók ne szedjék fel a földről a csikket egymás után, mások tesztelnek és sűrűbben takarítanak. Tökéletes megoldás a szállókon sincs a járványra, a problémák pedig ugyanazok, mint bármilyen olyan intézményben, ahol sok ember tartózkodik egyszerre.

Az este nyolc óra utáni kijárási tilalom bevezetésének kapcsán valószínűleg keveseknek fordul meg a fejében az, hogy mi történik azokkal, akiknek nincs hova hazamenniük, és elméletben sem tudnák megoldani, hogy ne tartózkodjanak az utcákon – hiszen gyakorlatilag ott élnek.

 

Akik mégis gondolnak rájuk, azokban felmerülhet, hogy ezek a rászorulók az őszi-téli időszakban valamelyik hajléktalanszállón találnak majd éjjeli menedéket. Kérdés azonban, hogy

 

milyen körülmények között tud működni egy hajléktalánszálló most, hogy jön a tél, és egy világjárvány kellős közepén vagyunk

 

– úgy, hogy ráadásul a szociális távolságtartáson és a higiéniai szabályok betartásán kívül nem sokat tudunk tenni a betegség megelőzéséért.

 

Kíváncsiak voltunk, hogy a járvány miatt milyen plusz nehézségekkel kell megküzdeniük Budapest hajléktalanszállóinak az idei télen, ezért megkerestük a két nagy, hajléktalanok elszállásolásával foglalkozó intézmény vezetőjét, illetve szakmai vezetőjét.

 

Látogatási tilalom van, felvételi tilalom nincs

 

A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) biztosítják a fővárosi hajléktalanszállások nagyjából felét, közölte megkeresésünkre Breitner Péter, az intézmény szakmai vezetője.

 

Hozzájuk hét éjjeli menedékhely tartozik körülbelül 900 ággyal, és van tíz átmeneti szállásuk is további 1500 ággyal. A hozzájuk tartozó átmeneti szállások állandó helyet jelentenek a hajléktalanoknak kisebb létszámú szobákkal, amikért fizetni kell havi 8 és 12 ezer forint közötti összeget minőségtől függően, az ott élőknek pedig van a lakhatásra vonatkozóan jogviszonyuk is. Az éjjeli menedékhelyek ingyenesek.

 

„Az átmeneti szállásokon közel tele vagyunk, az éjjelieken nem – tudatosan, a COVID miatt” – mondja a szakmai vezető.

 

Március közepe óta egyébként egy járványra kitalált beléptetési protokollt alkalmaznak mindegyik BMSZKI-hez tartozó szálláson. Aki bejön, annak megmérik a testhőmérsékletét, és kötelezően bevezették a kézfertőtlenítést is. Az utóbbi pár hétben pedig már újra él a látogatási tilalom, felvételi tilalom azonban most sincs, és márciusban sem volt. A hozzájuk érkezőknek ingyenes maszkot tudnak biztosítani, hiszen a maszviselet kötelező az éjjeli szállásokon.

 

A szakmai vezető elmondása szerint most a kapacitás 75-80 százalékáig merik feltölteni az éjjeli menedékhelyeket, és

 

úgy intézik, hogy legalább ne egy méteren belül feküdjenek egymástól az emberek vagy ne emeletes ágyakon, hanem valamilyen ritkított üzemben tudjanak éjszakázni.

 

A BMSZKI-nál megpróbálják belül elválasztani egymástól a különböző alcsoportokat, amik járványügyi szempontból relevánsak – például a veszélyeztett korban lévőket, vagy akiknek egészségügyi állapotuk ezt indokolja.

 

A BMSZKI KÓRHÁZI RÉSZLEGÉN EGY ÁPOLÓNŐ EGY IDŐS HAJLÉKTALAN EMBER KÖRMÉT VÁGJA. FOTÓ: BMSZKI/FACEBOOK.

 

Kiemelten figyelnek azokra, akik egészségügyi intézményben, szociális otthonban vagy más szociális intézményben dolgoznak. Őket az épületeik adottságai szerint próbálják külön emeletre, külön szállóra, külön vizesblokkok mellé költöztetni, amennyire ez lehetséges.

 

Breitner elmondása szerint már a járvány tavaszi hullámában is voltak koronavírus-fertőzöttek azon hajléktalanok között, akik az intézményeiket látogatták, és most is vannak. Éppen ezért

 

átmeneti szállásaikra csak negatív koronavírus-teszttel lehet bekerülni.

 

A Budapesti Módszertani Szociális Központ fővárosi fenntartásban van (egyedüliként Budapesten), a fővárosi önkormányzat pedig laborkapacitással és tesztekkel is segíti őket.

 

A BMSZKI EGYIK ÜGYFELÉT TESZTELIK KORONAVÍRUSRA. FOTÓ: BMSZKI/FACEBOOK

 

A beköltözőket próbálják elkülöníteni az éjjeli menedékhelyen arra az időre is, amíg a teszt eredménye kiderül – tehát eldől, hogy beköltözhetnek-e vagy sem. Ha a teszt pozitív, azonnal kórházba juttatják az illetőt – ugyanis Breitner elmondása szerint központi rendelkezés van arra vonatkozóan, hogy a koronavírus-pozitív hajléktalan embereket azonnal kórházba kell szállítani.

 

A szakmai vezető kitért arra is, hogy egy takarítószolgálat végzi az éjjeli menedékhelyek fertőtlenítését és takarítását, az átmeneti szállásokon pedig a lakóknak kell takarítaniuk a saját szobájukat,

 

ezekre viszont még ők is rásegítenek fertőtlenítő takarításokkal.

 

Komoly nehézséget jelent az is, hogy az átmeneti szállások eredeti szándék szerint önellátó emberekre vannak kitalálva, a lakók nagy része azonban ma már nem tud gondoskodni magáról. Sokan ugyanis egyáltalán nem önellátóak, ráadásul többen demenciával küzdenek, és vannak pszichiátriai betegek is (nagyjából négyszázan) – mondja a szakmai vezető. Tőlük Breitner szerint nem nagyon lehet elvárni fegyelmezettséget járványügyben, ezzel kapcsolatban pedig meglehetősen tehetetleneknek érzik magukat. (Budapesten egyébként az utóbbi években jelentősen szűkült a pszichés betegségekkel küzdők ellátására alkalmas intézmények száma: az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet 2007-ben, a Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriáját 2019-ben zárták be.)

 

Plakát figyelmeztet, hogy ne szedd össze a csikket

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Krisztinavárosi Hajléktalan Centrumánál is a központi instrukciókat és intézkedéseket veszik figyelembe – kötelező a maszkviselet, és belépéskor mindenkinek kezet kell mosnia. A szeretetszolgálatnak kilenc utcai gondozó szolgálata van, akik a budai kerületekben látják el a közterületen tartózkodó hajléktalanokat. Van ugyanakkor budai diszpécserszolgálatuk is, ahol a lakossági bejelentéseket fogadják, és vannak krízisférőhelyeik, amiket általában a téli krízisidőszakra nyitnak meg.

 

Aba Botond Csaba, a Máltai Szeretetszolgálat Krisztinavárosi Hajléktalan Centrumának intézményvezetője szerint most a Rimaszombati utcában alakítanak majd ki egy 60 férőhelyes szállót, melyhez egy tornatermet alakítanak át. Akit például az éjszaka közepén bevisz a krízisautó, azt ide tudják majd elhelyezni, hogy biztonságban tölthesse az éjszakát.

 

Az intézményvezető arról is beszélt, hogy náluk a koronavírus-járvány alatt nem változott a menedékhelyek fertőtlenítésének és tisztításának módja a járvány első hullámához képest.

 

A napi többszöri szellőztetésre rendkívül odafigyelnek, a mosdókat kétóránként tisztítják, fertőtlenítik.

 

A járvány miatt a krisztinavárosi máltaiak nagy figyelmet szentelnek a tájékoztatásnak is, plakátokat helyeznek ki minden intézkedésről.

 

A dohányzásra kijelölt helyekhez például kiírták, hogy ne szedjék össze a csikkeket egymás után.

 

„Ezeket a hajléktalan emberek többsége megérti és elfogadja. Természetesen nem tudják napi 24 órában hordani a maszkot, de jelenleg nagyon kevés olyan incidens van, amikor rá kell szólni valakire – ha pedig rájuk szólunk, akkor azt tudomásul veszik és a szabályokat betartják” – mondja Aba.

 

Bár a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak nincs általános étkeztetési programja, négy intézményük pályázati forrásból működtet egy egytálétel-csomagot, de minimális étkeztetés minden intézményükben van, az éjjeli menedékhelyen és a nappali melegedőben is.

 

PAP LAJOS ÉS KOLLÉGÁI EZER ADAG MELEG ÉTELT KÉSZÍTENEK, AMIT A SZERETETSZOLGÁLAT SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEIHEZ JUTTATNAK EL. FOTÓ: MAGYAR MÁLTAI SZERETSZOLGÁLAT

 

Aba Botond Csaba szerint az idei tél legnagyobb kihívása a zsúfoltság megoldásának problémája lesz, mivel a hideg be fogja terelni az embereket a szállókra. 

 

Bár tavasszal meghatározták, hogy egyszerre hány fő tartózkodhat egy adott intézményben, ezt most az időjárás miatt nem, vagy csak sokkal nehezebben fogják tudni megtenni.

 

Kijárásti tilalom: mi lesz az aluljárókban maradtakkal?

 

A Máltai Szeretetszolgálat Krisztinavárosi Hajléktalan Centrumának intézményvezetője egyelőre nem tudta biztosra megmondani, hogy a szerda estétől életbe lépő kijárási tilalom alatt meg fogják-e büntetni azokat a hajléktalanokat, akik az aluljárókban maradnak éjszakára, mivel az erre vonatkozó konkrét intézkedéseket, rendelkezéseket még nem kapták meg. „Az eddigi tapasztalatunk az, hogy a minisztérium ír külön instrukciókat a szociális ellátóknak, ezt mi még tudtommal nem kaptuk meg” – mondta.

 

Az intézményvezető szerint nehéz megjósolni, hogy az éjszakai kijárási tilalom miatt milyen szinten fognak telítődni a hajléktalanszálóik. Az eddigi elképzelésük egyelőre csak az, hogy

 

mivel a járókelők is kevesebben lesznek az utcán, ezért vélhetően a diszpécserszolgálatukhoz befutó lakossági bejelentések száma is csökkenni fog,

 

ami azt jelenti, hogy kevesebb bejelentést fognak kapni olyan hajléktalan személyekről, akik lehetséges, hogy segítségre szorulnak.

 

„Emiatt az utcai szolgálatok és krízisautók működését egy kicsit újragondoljuk, ami azt jelenti, hogy előre meghatározott helyszíneken, nagyobb számban, intenzívebben fogjuk ezeket a közterületeket ellenőrizni” – mondta Aba Botond Csaba.

 

A Szeretetszolgálat három intézményében folyamatos, nappali és éjszakai ellátást nyújtanak, ahol folyamatosan fogadják a látogatókat. A nappali melegedők napközben, délután 15 óráig vannak nyitva, míg az éjjeli menedékhelyek délután 5 órától fogadják a hajléktalan személyeket. Két intézményük átmeneti szállóként nyújt teljes ellátást. A Rimaszombati utcai krízisszállóra este 7 után tudnak az utcai szociális munkatársak hajléktalan embereket beszállítani. A Feszti utcai és a Miklós utcai intézményeikben – ahol van nappali melegedő és éjjeli menedékhely is – egész napos ellátást kapnak az emberek.

 

NYITÓKÉP: Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás