+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 12. csütörtök, 10:49
Ebből 2,44 millió darab a Pfizer és a BioNTech ígéretes közös fejlesztésű védőoltása. Az oltás ingyenes lesz, nem teszik kötelezővé.

Szerdán jelentette be Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter, hogy

 

a szlovák kormány 2,44 millió Covid-19 elleni védőoltás beszerzésére kötött szerződést a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinájából,

 

ami a klinikai tesztek szerint 90 százalékos hatékonyságú – írja az Aktuality.sk. Krajčí azt követően jelentette be a szerződést, hogy szintén szerdán az Európai Bizottság megegyezett a Pfizerrel és a BioNTech-vel

 

200 millió védőoltás leszállításáról és további 100 millió opcionális megvásárlásáról.

 

A védőoltást egy közös európai mechanizmus osztja majd el a tagállamok között.

 

Ingyenes lesz az oltás

 

„Amint elérhető lesz a védőoltás az Európai Unióban, Szlovákia a többi tagországgal együtt megkapja az arányosan neki járó mennyiséget úgy, ahogy arról az elosztási mechanizmusban megegyeztünk– fogalmazott a szlovák egészségügyi miniszter, aki arról is biztosította az ország lakosságát, hogy

 

Szlovákia több, mint 17 millió oltás beszerzésére kötött szerződést hat különböző gyártóval.

 

Az egészségügyi miniszter azt azonban nem árulta el, hogy a Pfizer-BioNTechen kívül mely gyártókról van szó. Marek Krajčí az Aktuality szerint hangsúlyozta, hogy az oltás ingyenes lesz, semmilyen pótdíj nem fogja terhelni, és az emberek önkéntes alapon oltathatják majd be magukat, vagyis nem lesz kötelező. Egy szeptemberi felmérés szerint a szlovákok mindössze 23,5 százaléka oltatná be magát, a válaszadók 48,3 százaléka viszont elutasítja az oltást.

 

Mi a helyzet Magyarországon?

 

Az oltás elutasítottságát tekintve itthon is hasonló a helyzet: az Ipsos felmérése szerint a magyarok 46 százaléka nem oltatná be magát, 30 százalékuk viszont igen, ha ingyenes az oltás, 12 százalékuk pedig fizetne is azért, hogy beoltathassa magát.

 

Magyarország is minél több forrásból igyekszik beszerezni az oltóanyagot – írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

 

„Minden megoldásra nyitottak vagyunk, legyen az kínai, orosz, izraeli, amerikai vagy más országból származó vakcina”

 

– fogalmaz a közlemény. Ezért a kormány leegyszerűsíti és felgyorsítja a koronavírus elleni hatékony gyógyszerek beszerzésének és az engedélyezésének gyógyszerpiaci hatósági eljárását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ideiglenesen – legfeljebb hat hónapra – engedélyezheti harmadik országban forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező gyógyszer hazai használatát. 

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – aki maga is megfertőződött a koronavírussal, és most otthoni karanténból dolgozik – az orosz vakcina útját egyengeti: hétfőn arról tájékoztatott a Facebook-oldalán, hogy egy magyar oltóanyaggyár konstuktív tárgyalásokat folytatott Oroszországgal az orosz vakcina esetleges magyarországi gyártásáról. Orbán Viktor a TV2-n szerdán arról beszélt: a legfelszabadítóbb érzés az lenne, ha több fajta vakcina is rendelkezésre állna, akkor az emberek dönthetnének, hogy melyiket választják, melyikben bíznak.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás