Sérelmezi egy bajor EP-képviselő, hogy a járvány miatt nem kap sofőrt, ezért tömegközlekednie kell

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.12. 10:34

A képviselőknek járó 323 eurós napidíj felfüggesztése is fáj neki, hozzá is vágta az EP-elnök fejéhez.

Sérelmezi egy bajor EP-képviselő, hogy a járvány miatt nem kap sofőrt, ezért tömegközlekednie kell

Markus Ferber, a bajor konzervatív állampárt, a CSU európai parlamenti képviselője az uniós intézmény brüsszeli épületében szerdán, a plenáris ülés elején, a napirend elfogadását követően amiatt panaszkodott, hogy az olasz EP-elnök David Sassoli intézkedései nyomán nem jár neki már se privát sofőr, se EP-képviselői napidíj:

„Elnök úr! Ha eleget akar tenni a feladatának, miszerint ön a képviselők legfőbb képviselője, sürgősen kérem önt, hogy ezt felelőssége teljes tudatában tegye is meg! Amit ön jelenleg tesz, az ugyanis nem ez! Önnek számos privilégiuma van: sofőrje van, miközben nekünk a tömegközlekedést kell használnunk. Ez az a védelem, amit biztosít számunkra? Ön természetesen megkapja a napidíját minden nap, mi viszont nem, hiszen ön ezt így rendelte el, anélkül, hogy bármiféle jogszabályi helyre hivatkozott volna! Ön ezzel és még sok mással is hátráltatja az Európai Parlament munkáját!”

Bizony, az európai parlamenti képviselők munka céljából igénybevehetnek sofőrös autókat az Európai Parlamenttől, és minden Brüsszelben és Strasbourgban töltött napjuk után jár a fizetésük mellé egy 323 eurós napidíj. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy minden egyes nap el kell menniük egy bizonyos irodába, hogy aláírjanak egy regisztrációs ívet, hogy bizonyítsák: igenis bementek dolgozni aznap. Itt óriásiak a sorok és tumultus is kialakulhat, ami eléggé fertőzésveszélyes.

Ferbernél azt követően szakadt el a cérna, hogy szerinte David Sassoli EP-elnök közölte vele, azért nem tudja napirendre venni a képviselő egy indítványát, mert szorít az idő. Ferber szerint ez nonszensz, korábban ugyanis úgy volt, hogy napirendre veszik, az indítványát ugyanis az összes nagy frakció, azaz mind a Néppárt, mind az S&D, mind a Renew Europe, mind a Zöldek, mind az ECR támogatja, csak a szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal utasította el, és semmiféle szabály nem írja elő, hogy egyöntetű támogatás kelljen ahhoz, hogy valamit az Európai Parlament plenáris ülésén is megvitassanak.

David Sassoli ezt követően mosolyogva elővette a klasszikus olasz bürokrataérvet: hivatalos úton nem érkezett meg hozzá Ferber indítványa.

„Talán valami apróság hiányozhatott ezúttal” – közölte az EP elnöke, hozzátéve, minden indítványnak üléskezdés előtt egy órával meg kell érkeznie hozzá, itt azonban bármennyire erősködik is a bajor politikus, ez nem történt meg. Ferber képviselői napidíjakat és sofőrhiányt illető kritikájára pedig azt válaszolta: arról, hogy húzzanak egy limitet, az Európai Parlament vezetése egyhangúan döntött azt követően, hogy kiderült, százak lettek koronavírus-fertőzöttek az EP megválasztott képviselői, azok stábtagjai és dolgozói között az elmúlt hetekben. Sassoli hozzátette: ez mindössze pár hétig lesz érvényben.

A bajor képviselő ezt követően folyamatosan visszabeszélt az EP-elnöknek, hogy mit, azt a közvetítésben nem lehetett hallani. Sassoli viszont elmondta, neki az a legfontosabb, hogy az Európai Parlament a lehető legbiztonságosabb módon és egyáltalán működni tudjon, és ne kelljen bezárnia a járvány miatt.

A munkája során főleg adóügyekkel foglalkozó Markus Ferber 26 éve, 1994 óta ül az Európai Parlamentben, a mostani a hatodik ciklusa. A videót a közösségi médiába feltöltő német viccpárti EP-képviselő, Martin Sonneborn megjegyezi: Ferber annyira a fogához veri a garast, hogy volt már olyan, hogy az EP-beli gyakornokai Brüsszel szélén kempingeztek, annyira keveset fizetett nekik.

FOTÓ: EP livestream

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek