+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 12. csütörtök, 10:34
A képviselőknek járó 323 eurós napidíj felfüggesztése is fáj neki, hozzá is vágta az EP-elnök fejéhez.

Markus Ferber, a bajor konzervatív állampárt, a CSU európai parlamenti képviselője az uniós intézmény brüsszeli épületében szerdán, a plenáris ülés elején, a napirend elfogadását követően amiatt panaszkodott, hogy az olasz EP-elnök David Sassoli intézkedései nyomán nem jár neki már se privát sofőr, se EP-képviselői napidíj:

 

„Elnök úr! Ha eleget akar tenni a feladatának, miszerint ön a képviselők legfőbb képviselője, sürgősen kérem önt, hogy ezt felelőssége teljes tudatában tegye is meg! Amit ön jelenleg tesz, az ugyanis nem ez! Önnek számos privilégiuma van: sofőrje van, miközben nekünk a tömegközlekedést kell használnunk. Ez az a védelem, amit biztosít számunkra? Ön természetesen megkapja a napidíját minden nap, mi viszont nem, hiszen ön ezt így rendelte el, anélkül, hogy bármiféle jogszabályi helyre hivatkozott volna! Ön ezzel és még sok mással is hátráltatja az Európai Parlament munkáját!”

 

Bizony, az európai parlamenti képviselők munka céljából igénybevehetnek sofőrös autókat az Európai Parlamenttől, és minden Brüsszelben és Strasbourgban töltött napjuk után jár a fizetésük mellé egy 323 eurós napidíj. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy minden egyes nap el kell menniük egy bizonyos irodába, hogy aláírjanak egy regisztrációs ívet, hogy bizonyítsák: igenis bementek dolgozni aznap. Itt óriásiak a sorok és tumultus is kialakulhat, ami eléggé fertőzésveszélyes.

 

 

Ferbernél azt követően szakadt el a cérna, hogy szerinte David Sassoli EP-elnök közölte vele, azért nem tudja napirendre venni a képviselő egy indítványát, mert szorít az idő. Ferber szerint ez nonszensz, korábban ugyanis úgy volt, hogy napirendre veszik, az indítványát ugyanis az összes nagy frakció, azaz mind a Néppárt, mind az S&D, mind a Renew Europe, mind a Zöldek, mind az ECR támogatja, csak a szélsőbaloldal és a szélsőjobboldal utasította el, és semmiféle szabály nem írja elő, hogy egyöntetű támogatás kelljen ahhoz, hogy valamit az Európai Parlament plenáris ülésén is megvitassanak.

 

David Sassoli ezt követően mosolyogva elővette a klasszikus olasz bürokrataérvet: hivatalos úton nem érkezett meg hozzá Ferber indítványa.

 

„Talán valami apróság hiányozhatott ezúttal” – közölte az EP elnöke, hozzátéve, minden indítványnak üléskezdés előtt egy órával meg kell érkeznie hozzá, itt azonban bármennyire erősködik is a bajor politikus, ez nem történt meg. Ferber képviselői napidíjakat és sofőrhiányt illető kritikájára pedig azt válaszolta: arról, hogy húzzanak egy limitet, az Európai Parlament vezetése egyhangúan döntött azt követően, hogy kiderült, százak lettek koronavírus-fertőzöttek az EP megválasztott képviselői, azok stábtagjai és dolgozói között az elmúlt hetekben. Sassoli hozzátette: ez mindössze pár hétig lesz érvényben.

 

A bajor képviselő ezt követően folyamatosan visszabeszélt az EP-elnöknek, hogy mit, azt a közvetítésben nem lehetett hallani. Sassoli viszont elmondta, neki az a legfontosabb, hogy az Európai Parlament a lehető legbiztonságosabb módon és egyáltalán működni tudjon, és ne kelljen bezárnia a járvány miatt.

 

A munkája során főleg adóügyekkel foglalkozó Markus Ferber 26 éve, 1994 óta ül az Európai Parlamentben, a mostani a hatodik ciklusa. A videót a közösségi médiába feltöltő német viccpárti EP-képviselő, Martin Sonneborn megjegyezi: Ferber annyira a fogához veri a garast, hogy volt már olyan, hogy az EP-beli gyakornokai Brüsszel szélén kempingeztek, annyira keveset fizetett nekik.

 

FOTÓ: EP livestream

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

400 igen és 248 nem mellett az EP elfogadta a spanyol legfelsőbb bíróság kérését: felfüggesztik Carles Puigdemont és két katalán képviselőtársának a mentelmi jogát.

Az EP-beli szavazás ugyan titkos lesz, de az Azonnali utánajárt, hogyan fognak szavazni a magyar EP-képviselők.

Amíg a magyar közbeszédet a parizer uralja, tőlünk délre szerencsére még tudják, mik a fontos dolgok az életben.

A szabadságpárti Herbert Kickl „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját.

Az országot irányító. Abdel Fattah el-Sziszi altábornagy amúgy brutális katonai rezsimje 2013-ben puccsal vette el a hatalmat az Izrael- ellenes és antiszemita Muszlim Testvériségtől, most eltökélte, hogy a zsidóságról is oktatni fogja a fiatalokat.

A délkelet-ázsiai ország 18 milliárd forintra rúgó bevételt vár a karanténjukat luxuskörülmények között, jachton töltő turistáktól.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

A fideszes EP-képviselők kiléptek az Európai Néppárt frakciójából, de merre tovább, és hogyan hat majd a szakítás a Fidesz német gazdasági körökkel és Angela Merkellel ápolt jó kapcsolatára?

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Twitter megosztás Google+ megosztás