+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 11. szerda, 13:11
Tavasszal hetekig hiánycikk volt az élesztő a boltokban. Szerdától újabb szigorú korlátozások léptek életbe, de hogy hat ez majd az élesztő keresletére? A legrelevánsabb helyeken érdeklődtünk.

Mindenki emlékszik a tavaszi nagy élesztőínségre: a koronavírus-járvány első hulláma alatt hozott korlátozó intézkedések hatására rengetegen kezdtek pánikszerű élelmiszer-felhalmozásba. Külön műfaj volt az otthoni élelmiszer-előállításra való berendezkedés: a tavaszi kvázikarantén során felvirágzott az otthoni kenyérsütés és egyéb kézműves pékárugyártás. 

 

Ennek megfelelően az egyik hiánycikk az élesztő lett, aminek – mivel nagy mennyiségben megvásárolva sem terheli meg túlságosan a pénztárcát –

 

az olcsósága önmagában gátlástalan felhalmozásra csábított.

 

Heteken keresztül isteni szerencse kellett ahhoz, hogy az ember élesztőt kapjon; a családomhoz egyszer postán érkezett pár kocka, amire az anyósom csapott le egy vidéki szupermarketben, ahol épp akkor rakták ki a polcra, amikor ő is ott volt. 

 

EZ NEM VICC, TÉNYLEG ÍGY ÉRKEZETT POSTÁN A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY MIATTI PÁNIK IKONIKUS HIÁNYCIKKE 2020 TAVASZÁN.

 

Szerdától a járvány második hulláma miatt újra korlátozások léptek érvénybe Magyarországon, és arra voltunk kíváncsiak, az ország egyetlen élesztőgyára számít-e a tavaszihoz hasonló pánikvásárlásokra. E-mailben megkerestük tehát a Budafoki Élesztőt előállító Lesaffre Magyarország Kft-t azzal, hogy 

 

+ számítanak-e arra, hogy a tavaszi helyzethez hasonlóan pánikszerűen felvásárolják az emberek a boltokból az élesztőt,

 

+ érkezett-e a kereskedelmi partnereinktől erre vonatkozó jelzés,

 

+ és tervezik-e emiatt növelni az élesztő termelését.

 

Levelünkre nem reagáltak, telefonon pedig nem tudtuk elérni a gyárat, végül a Budafoki Élesztő Facebook-oldalán keresztül küldött Messenger-üzenetünkre kaptunk választ:

 

megköszönték a lehetőséget, és közölték, nem szeretnének nyilatkozni.

 

Mi lehet ennek az oka? Tavasszal világos Facebook-bejegyzésben magyarázták el, miért nincs élesztő a polcokon: a pánikvásárlók pillanatok alatt elkapkodták, és akkora mennyiségben vitték az élesztőt, amit valószínűleg fel sem tudtak használni. Ahogy tavasszal elmondták azt is, hogy hogyan igyekeztek kielégíteni a megnövekedett keresletet: növelték a termelést, és az élelmiszeripari felhasználásra szánt nagy kiszerelésű élesztőiket is forgalomba hozták a boltokban. Most azonban nem árulták el, hogy számítanak-e a tavaszi helyzet megismétlődésére, és hogy hasonlóan járnak-e majd el.

 

CBA: Minden oké

 

A kereskedői oldalról egyelőre nem tapasztalható a tavaszihoz hasonló pánikfelvásárlás – ezt Fodor Attila, a CBA üzletlánc kommunikációs igazgatója mondta az Azonnalinak. A szakember kiemelte, hogy semmi rendkívülit nem észleltek az üzleteikben, nem emelkedett meg a forgalom, és nincs egyik termékből sem hiány. Az egyetlen változás, amire az üzletláncnál számítanak, hogy a 19 órai zárás miatt kora este, a 17 és 19 óra közötti idősávban megnövekszik majd a forgalom, ám hogy így is lesz-e, azt legkorábban szerda este fogják látni.

 

Az élesztőből sincs hiány, folyamatos az ellátás, a termék elérhető az üzletek polcain,

 

 – hangsúlyozta Fodor, aki a boltokból kapott visszajelzések alapján egyelőre sem az élesztő, sem más termék kapcsán nem látja megismétlődni a tavaszi pánikszerű felvásárlásokat.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el, hogy Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. De kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál?

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás