+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 11. szerda, 18:59
Andrej Plenković jobboldali horvát kormányfő a zágrábi parlament szerdai ülésén bejelentette: az ország az euró 2023. januar elsejei bevezetésére készül.

Andrej Plenković horvát kormányfő szerdán jelentette be, hogy az ország hivatalosan is megkezdi a felkészülést az euró bevezetésére.

 

Céldátumként 2023. január elsejét jelölte ki

 

az euró bezetésével foglalkozó parlamenti bizottság szerdai ülésén.

 

Plenković bejelentette „A Kuna Euróra való Leváltása Nemzeti Program“ megindítását is. A programot a miniszterelnök a horvát jegybankkal közösen dolgozta ki, az év végére kerülhet a kormány asztalára, amely a konkrét törvényjavaslatokat dolgozza majd ki.

 

Plenković szerint minél hamarabb meg kell jelölni azt az árfolyamot, amelyen a kunát majd át kell váltani euróra. Elsődleges szempontnak a fogyasztók védelmét jelölte meg, azaz el szeretné kerülni, hogy az euró bevezetése dráguláshoz vezessen.

 

Azt Plenković is elismerte, hogy jelenleg az ország nem teljesíti mindenben az euróövezetbe való belépés feltételeit

 

az elkövetkező két évnek szerinte ezen feltételek megteremtése lesz a feladata.

 

A feltételek közé tartozik az árstabilitás, az árfolyamstabilitás és a kiegyensúlyozott költségvetési helyzet is.

 

Jelenleg az Európai Unióhoz 2004 után csatlakozott országok közül hatban (a három balti országban, Szlovéniában, Szlovákiában és Cipruson) az euró a hivatalos fizetőeszköz. Ezek mellett pedig Montenegró is – noha sem az EU-nak, sem az euróövezetnek nem tagja – egyoldalúan az eurót vezette be a függetlenné válásakor.

 

Magyarországon egyelőre nem csak hivatalos céldátum nincs az euró bevezetésére, de Varga Mihály pémzügyminiszter a Mandiner hetilapnak idén januárban eleve azt is nyilatkozta, hogy

 

„nem lenne szerencsés felülni az euróvonatra“.

 

Igaz, a politikus tavaly nyáron még azt mondta: Magyarország 2022-re készen állna az euró bevezetésére – bár ezen elsősorban azt értette, hogy teljesíteni tudná a bevezetés feltételeit.

 

Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Momentum egyértelműen támogatja az euró bevezetését, ezzel szemben az LMP nem féltetlenül tartja fontos célnak ezt. Az euró melletti érv ugyanaz, mint amit sokszor éppen ellene hoznak fel: az árfolyam kérdése. A nemzeti valuta lehetőséget teremt az árfolyam leértékelésére, ami alapvetően jót tesz egy ország exportjának.

 

NYITÓKÉP: Horvát kormányülés / AP, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás