+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 11. szerda, 15:58
Egy Amerikából érkező fiatal férfi vitte be a vírust Vanuatuba, az egyik olyan országba, ahol mindeddig egyetlen fertőzöttet sem regisztráltak. A férfinak elkezdtek tünetei lenni, már kezelik.

Vanuatu egészségügyi hatóságai szerdán jelentették be, hogy az országban hivatalosan is regisztrálták az első koronavírussal fertőzött beteget.

 

 

A 12 nagyobb és 60 kisebb szigetet tömörítő ország eddig azon kevés államok közé tartozott, ahol a vírus még nem ütötte fel eddig a fejét. Bob Loughman miniszterelnök beszédet is intézett az eset kapcsán a közel 300 ezres nemzethez, elmondása szerint

 

egy férfinál mutatták ki a fertőzést, aki az Egyesült Államokból Sydney és Auckland érintésével érkezett az országba és az ország fővárosában töltötte a kötelező karanténját.

 

A 23 éves férfi még tünetmentes volt november negyedikén, amikor belépett az országba, ám öt napra rá már kezdett tüneteket produkálni, ezért letesztelték, annak az eredménye pedig pozitív lett. A férfit elkülönítés alá helyezték, gyógyszeres kezelést kap és orvosi megfigyelés alatt tartják. A vanuatui miniszterelnök szerint le fognak tesztelni mindenkit, akivel a férfi érintkezett a karantén alatt, és felkutatják azok kontaktjait is.

 

A hírről egyébként Ralph Regenvanu egykori vanatui külgazdasági és külügyminiszter is írt a Twitteren, megerősítve, hogy az országban már van egy eset, és hazája már nem koronamentes övezet többé.

 

 

Már tavasszal bezárták magukat

 

A Csendes-óceán délnyugati részén található szigeteket magába tömörítő ország március 25-én teljes határzárat hirdetett annak ellenére, hogy egyetlen koronavírus-fertőzöttjük sem volt, akkor úgy tervezték, hogy a határok december 31-ig zárva is maradnak. Ezen enyhítettek nemrégiben, amikor engedélyezték a repatriálós járatok beutazását, hogy a külföldön rekedt vanuatui lakosok hazamehessenek.

 

Vanuatu annak ellenére, hogy nem kellett eddig szembesülnie a járvánnyal, egyéb problémával azért még küzd. Áprilisban egy ötös erősségű trópusi ciklon érintette az országot, mintegy 159 ezer embernek kellett szembenéznie a viharral.

 

Ha hinni lehet a BBC utoljára augusztusban közzé tett ide vonatkozó listájának, akkor a világon már csak kilenc olyan ország van, ahol nem ütötte még fel a fejét a járvány. Ezek pedig Mikronézia, Marshall-szigetek, Nauru, Kiribati, Salamon-szigetek, Tuvalu, Szamoa és Tonga. Mindegyik ország a Csendes-óceánon található szigetekből áll.

 

Nyitókép: Cölöpökre épített házak Iririkin, Vanuatu egyik szigetén. Philip Capper / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás