+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. november 10. kedd, 20:46
Szerdától a közterületeken is kötelező lesz maszkot hordani, a gyerekekkel meg kell értetni, hogy sok múlik rajtuk, decemberben pedig már érkezhet is vakcina. Erről beszélt Orbán Viktor az M1-nek adott interjújában, amelyben azt is elmondta, továbbra is Ausztria a „mi laboratóriumunk".

Az M1-nek adott interjújában Orbán Viktor ismét elmondta, hogy Ausztria „a mi laboratóriumunk” – szerinte ott tartunk, ahol az osztrákok egy héttel ezelőtt a fertőzésszámokban, így a kijárási korlátozások meghozásával is ezért vártunk.

 

A vele dolgozó tudósok szerint, ha a dolgok így mennek tovább, akkor intézkedések nélkül 50 százalék esélye van annak, hogy még el lehessen látni a betegeket a jelenlegi járványügyi számok mellett. Ez szerinte kevés, ezért volt szükség a kijárási korlátozás bevezetésére.

 

Ötven százalék esély a megfelelő működésre

 

A miniszterelnök arra a felvetésre, hogy bár lélegeztetőgépből elég áll rendelkezésre, de elég orvos és egészségügyi szakember nincs az országban, azt válaszolta, hogy „van egy határ, amit figyelembe kell vennünk, az orvosok pedig jelezték, hogy van egy határ, amit ők már nem tudnak vállalni”.

 

Majd ismét elmondta, szerinte ismerjük, hogy mennyi szakember áll rendelkezésre, arra pedig ötven százalék esély van, hogy ők el tudják látni a feladataikat, de ez kevés, ezért hozták meg a mostani döntéseket és ezért mozgósítják a medikusokat is.

 

Szerinte egyébként a megfelelően nagy kórtermeket jobban be lehet látni, ez pedig a betegek ellátását is megkönnyíti.

 

A miniszterelnök szerint a maszkhordási szabályok egy darabig működtek – ha az emberek nem hordták volna fegyelmezetten eddig a maszkokat, már hamarabb is nagyobb baj lehetett volna. „Ez eddig működött”.

 

Hozzátette azt is, hogy szerdától a közterületeken is kötelező lesz a maszkhordás.

 

A boltokról azt mondta, bízik benne, hogy az ott dolgozók majd tudják menedzselni, hogy egyszerre ne legyenek bent sokan az üzletekben.

 

„Van az egészség, meg az élet és van a szórakozás. Első az élet és a védekezés”

 

– válaszolta a kérdésre, hogy sokan „árgus szemekkel figyelték”, hogyan dönt a sportrendezvényekről, éppen akkor, amikor a magyar labdarúgó-válogatott és a Ferencváros is fontos meccseket játszik. Szerinte úgy hozott döntést, mint minden normális ember tette volna.

 

Halálos fenyegetés

 

A digitális oktatással Orbán szerint „nem szabadságra küldték a gyerekeket”, de este nyolcra nekik is otthon kell lenni. A szülőknek azt üzente, hogy „beszélniük kell a gyerekeik fejével”, mert érti ugyan, hogy a fiatalok kevésbé veszélyeztetettek a járványban, de „a szülők és a nagyszülők nem fogják megúszni”. Szerinte el kell mondani a gyerekeknek, hogy

 

„számít, hogyan döntenek, és alkalmazkodnak-e ehhez a helyzethez. Mindannyiunkon múlik, hogy teljes marad-e a család”.

 

A gyorstesztekről – amikről a kormánymédia nemrég még váltig állította, hogy haszontalanok, most mégis azzal fogják tesztelni a tanárokat és óvónőket – Orbán azt mondta, hogy „jobb ha egyenesen és őszintén elmondjuk, hogy a teszttel óvatosan kell bánni”, mert csak 50 százalékos hatékonysággal állapítja meg, hogy fertőzött-e valaki. „Ma annyit tudunk tenni a bölcsődékben és iskolákban dolgozókért, hogy ezt a bizonytalan tesztet a rendelkezésükre bocsátjuk”. Ezzel együtt azt mondta, meg kell várni, mit mutatnak az országos szlovák tesztek eredményei. Hozzátette, valószínűleg lesz annyi teszt, hogy a szociális intézmények dolgozóit is rendszeresen teszteljék.

 

„Nem mindegy, hogy belefáradunk, vagy belehalunk valamibe”

 

– mondta Orbán reagálva arra a riporteri felvetésre, hogy sokan már belefáradtak a járvány elleni védekezésbe. A tapasztalatai egyébként pozitívak az emberek szabálykövetéséről.

 

„Minden meccs két félidőből áll” – mondta arra, hogy a második hullám súlyosabb, mint a tavaszi. Szerinte azonban biztató, hogy a vakcina már sokkal közelebb van, mint tavasszal. „Ennek racionális alapja is van”.

 

A miniszterelnök nagyon bízik a vakcina érkezésében

 

„Tegnap bejelentések voltak arról, hogy van vakcina” – mondta, és azzal folytatta, hogy erre a piacok is jól reagáltak.

 

Szerinte december végén, január elején az Európai Unióból jönni fog valamennyi vakcina, ezzel pedig már az orvosokat, egészségügyi dolgozókat és akár a legsúlyosabb betegeket is be lehet oltani.

 

Közben pedig „igyekszik tűzben tartani az orosz, kínai és izraeli vasakat is”. Április előtt azonban nem lesz tömeges vakcina – ekkor azonban „felszabadulunk” majd.

 

A vállalkozásmentő csomagról azt mondta, „hosszú távon nem segítenek a vállalkozókon”, de két hét múlva már lehet látni a kijárási korlátozás eredményeit, és akkor

 

„karácsony környékén már szabadulunk”.

 

Az éttermek és a szállodák most harminc napra esnek el a bevételeiktől, a segítség is erre az időszakra szól, utána pedig a miniszterelnök szerint jöhet a gazdaság újraindítása.

 

„Se nem gyorsan, se nem lassan, se túl korán, se túl későn kell meghozni a döntéseket. Ez igaz az egészségügyre és a gazdaságra is”.

 

Orbán Viktor szerint nincs arról szó, hogy a gazdaságot és az egészségügyet külön kezelve hoznak döntéseket, hanem „együtt kell megtörténnie” úgy, hogy az egészségünk is megmarad, és a gazdaság is hamar helyre jön.

 

Soros

 

A miniszterelnök elmondta, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése miatt újra kritizálni fogja „egy hálózat” a magyar kormányt – szerinte mindenki tudja, hogy a hálózat közepén

 

„Soros György a pók, ő szövögeti a hálót”.

 

Orbán bizakodó: szerinte jó oka van Magyarországnak, hogy büszke legyen az egészségügyére”, az orvosok pedig azért dolgoznak, mert ők is magyar emberek, „akik meg akarnak minket gyógyítani”.

 

NYITÓKÉP: OV / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás