+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 10. kedd, 11:58
Olaszországban egyre több régióban vezetnek be szigorúbb járványügyi intézkedéseket.

Miután látogatási tilalmat vezettek be az északolasz Emilia-Romagna régió északnyugati felén lévő, Piacenza megyei Castel San Giovanni kórházában, egy 81 éves olasz férfi kitalálta, hogyan tudja megüzenni az egészségügyi intézményben koronavírus-fertőzés miatt fekvő feleségének, hogy mellette van. Stefano Bozzini fogta a harmonikáját, leült a kórház épülete elé, és szerenádozni kezdett.

 

 

Olaszországban az elmúlt napokban 30-40 ezer körüli volt az új koronavírus-fertőzöttek száma, míg a halálozási számok a közelében sincsenek a tavaszinak, amikor jóval alacsonyabb, hatod-hetedekkora napi fertőzésszámok mellett napi 5-800 ember halt meg a kínai koronavírus miatt, ez most jelen állás szerint a tavaszi számok fele. A balközép-balpopulista kormány vezette Olaszországban a koronavírus elleni küzdelmet már nyáron nagyon komolyan vették, és számos olyan intézkedést, amit Magyarország csak most kezd el bevezetni osztrák mintára (éjszakai kijárási tilalom, általános rendezvénytilalom), Giuseppe Conte kormánya már hetekkel, hónapokkal ezelőtt meglépett.

 

Ez azonban vakcina hiányában arra elég csak, hogy az egészségügyi rendszer tűrőképességét ne vagy csak minél később tegye próbára.

 

A legfrissebb hírek szerint az olaszországi kórházak Covid-19-ágyainak fele már megtelt, 2749 embert intenzív osztályon ápolnak, 27 636 ember pedig intenzív kezelésre ugyan nem, ám kórházi ápolásra van szorulva. A La Repubblica napilap kormányzati körökből úgy értesült, hogy Contéék a covidos kórházi ágyak 40 százalékos telítettségét már kritikus szintként jelölték meg – ezen szintet tizenegy régió haladta eddig meg a húszból, a legnehezebb helyzet most is ugyanúgy Lombardiában van, mint tavasszal.

 

Az új olasz trikolór

 

November 5. óta Olaszországban egy közlekedés ilámpához hasonló rendszer működödik, amellyel az egyes tartományokat sorolják be 15 napokra sárga, narancssárga, illetve piros zónákra a fertőzésszámok aktuális alakulása szerint. Az egyes színekhez különböző intézkedéseket társítanak, ez a rendszer – hacsak meg nem hosszabbítják – december 3-ig lesz életben:

 

+ A sárga zónákban a római kormány általános járványügyi intézkedései (záróra az éttermek és bárok számára 18 órakor, kötelező kültéri maszkviselés, kijárási tilalom 22 és 5 óra között, stb.) vannak érvényben. 

 

A narancs zónákban az éttermeknek és bároknak napközben is be kell zárniuk, az üzletek azonban nyitva tarthatnak. Az ezen régiókban lakók nem utazhatnak más régiókba. Szerdától narancs zónának számít Szicília és Puglia mellett Liguria, Toszkána, Abruzzo, Basilicata és Umbria is.

 

A piros zónákban a narancs zóna intézkedésein felül a régión belüli utazás is tilos, az emberek lakásaikat csak munka vagy fontos elintéznivaló céljából hagyhatják el. Az óvodák és általános iskolák azonban nyitva tartanak, ahogy az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, a tabakosok és az újságosok is. Piros zónának számít Dél-Tirol, az Aosta-völgy, Lombardia és Piemont, valamint a déli Kalabria.

 

A fodrászok a piros zónákban is nyitva maradhatnak.

 

FOTÓ: Bukovics Martin, Firenze / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás