+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. november 10. kedd, 08:23
A Collins Dictionary adatai alapján a tavalyihoz képest idén hatezerszer többet használtuk ezt a szót.

A Collins Dictionary nevet viselő, angol szavakat tartalmazó lexikon minden évben kiadja, hogy szerintük mik voltak az adott év legtöbbet használt, legpopulárisabb szavai. Az adataik szerint a szótárukban szereplő 4,5 milliárd szóból volt egy, ami idén kifejezetten népszerű lett: a lockdown, magyarul lezárás, ami – a Collins definíciója szerint – az utazásokat, a szociális interakciókat és közterületekhez való hozzáférést negatívan és súlyosan érintő korlátozásokat jelenti. (Mint hogy például nem mehetünk ki az utcára este 8 és hajnali 5 között, ahogy az minden bizonnyal szerdától lesz Magyarországon.)

 

A Collins kimutatásai szerint az emberek a különböző online platformokon, valamint az újságírók a médiafelületeken

 

a 2019-eshez képest hatezerszer többször használták a lockdown szót: míg tavaly négyezer említést jegyzett az intézmény, addig idén már több, mint negyedmilliószor használták világszerte ezt a szót nyilvánosan.

 

Így nem meglepő, hogy a Collinsnál a koronavírushoz erősen kapcsolódó lockdown lett az év szava. Mint azt a Collins nyelvi tanácsadója, Helen Newstead elmondta: „A nyelv a körülöttünk lévő világ tükre, és 2020-at a globális járvány uralta. Azért választottuk a lockdownt az év szavának, mert az több milliárd ember közös tapasztalatát foglalja magába. A lockdown hatással volt arra, ahogyan dolgozunk, tanulunk, vásárolunk és szocializálódunk.”

 

Helen Newstead azt is hozzátette, hogy

 

az év szavát nem kell megünnepelni, főleg most, hogy a tavaszi első hullám után sok országban másodszorra kénytelenek a nemzeti kormányok bevezetni az emberek életét elemi szinten érintő lezárásokat,

 

de a lockdown ettől függetlenül még jól összefoglalja azt, hogy mit él át a világ 2020-ban.

 

A Collins top 10-es listájába befért természetesen a koronavírus mint amit kifejezetten sokat használtak ebben az évben, továbbá az önkéntes karantén, a szociális távolságtartás és a „megxit” is, ami a brit trónörökös, Harry herceg és felesége, Meghan Markle 2020-as kivonulását jelöli a királyi családi kötelességek alól.

 

NYITÓKÉP: A hegyeshalmi határátkelő, ami kongott az ürességtől a tavaszi lockdown alatt. Bakó Bea / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás