A lockdown lett az év szava

Szerző: Petróczi Rafael
2020.11.10. 08:23

A Collins Dictionary adatai alapján a tavalyihoz képest idén hatezerszer többet használtuk ezt a szót.

A lockdown lett az év szava

A Collins Dictionary nevet viselő, angol szavakat tartalmazó lexikon minden évben kiadja, hogy szerintük mik voltak az adott év legtöbbet használt, legpopulárisabb szavai. Az adataik szerint a szótárukban szereplő 4,5 milliárd szóból volt egy, ami idén kifejezetten népszerű lett: a lockdown, magyarul lezárás, ami – a Collins definíciója szerint – az utazásokat, a szociális interakciókat és közterületekhez való hozzáférést negatívan és súlyosan érintő korlátozásokat jelenti. (Mint hogy például nem mehetünk ki az utcára este 8 és hajnali 5 között, ahogy az minden bizonnyal szerdától lesz Magyarországon.)

A Collins kimutatásai szerint az emberek a különböző online platformokon, valamint az újságírók a médiafelületeken

a 2019-eshez képest hatezerszer többször használták a lockdown szót: míg tavaly négyezer említést jegyzett az intézmény, addig idén már több, mint negyedmilliószor használták világszerte ezt a szót nyilvánosan.

Így nem meglepő, hogy a Collinsnál a koronavírushoz erősen kapcsolódó lockdown lett az év szava. Mint azt a Collins nyelvi tanácsadója, Helen Newstead elmondta: „A nyelv a körülöttünk lévő világ tükre, és 2020-at a globális járvány uralta. Azért választottuk a lockdownt az év szavának, mert az több milliárd ember közös tapasztalatát foglalja magába. A lockdown hatással volt arra, ahogyan dolgozunk, tanulunk, vásárolunk és szocializálódunk.”

Helen Newstead azt is hozzátette, hogy

az év szavát nem kell megünnepelni, főleg most, hogy a tavaszi első hullám után sok országban másodszorra kénytelenek a nemzeti kormányok bevezetni az emberek életét elemi szinten érintő lezárásokat,

de a lockdown ettől függetlenül még jól összefoglalja azt, hogy mit él át a világ 2020-ban.

A Collins top 10-es listájába befért természetesen a koronavírus mint amit kifejezetten sokat használtak ebben az évben, továbbá az önkéntes karantén, a szociális távolságtartás és a „megxit” is, ami a brit trónörökös, Harry herceg és felesége, Meghan Markle 2020-as kivonulását jelöli a királyi családi kötelességek alól.

NYITÓKÉP: A hegyeshalmi határátkelő, ami kongott az ürességtől a tavaszi lockdown alatt. Bakó Bea / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek