+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 9. hétfő, 10:29
Úgy tűnik, a román szakemberek is kezdenek megbékélni a gyorstesztek használatának gondolatával. A járványügyi operatív törzs romániai vezetője szerint meglehet, hogy nemsokára csak ezekkel fognak már tesztelni.

A héten 40 ezer koronavírus-gyorstesztet ad a romániai kórházak sürgősségi osztályainak a kormány. A gyorsteszteket csak azon páciensek letesztelésére alkalmazhatják majd, akik produkálják a koronavírus tüneteit. Raed Arafat, a román országos járványügyi operatív törzs (CNSU) vezetője elmondta, a közeljövőben arra készülnek, hogy további hárommillió gyorstesztet szerezzenek be.

 

Arafat vasárnap esti beszámolója szerint Romániában naponta 40 és 50 ezer közötti koronavírus-tesztet végeznek el a hagyományos Real Time PCR-módszerrel,

 

de ez szerinte túl kevesek számára érhető el.

 

PCR-teszteket ingyenesen azokon a pácienseken végeznek Romániában, akik produkálják a koronavírus tüneteit, és emiatt a háziorvosuk elrendeli számukra a teszt elvégzését. A kórházban ápolt betegeket is tesztelik, ezt az ott dolgozó orvosok rendelhetik el. Magánszemélyként is lehetőségük van a romániaiaknak arra, hogy leteszteltessék magukat: aki ki akarja kideríteni, hogy koronavírusos-e, annak telefonon kell időpontot foglalnia az egyik tesztelőközpontnál, majd meg kell térítenie a koronavírus-teszt árát, ennek összege 300 és 400 lej (22 000 és 29 000 forint) között mozog.

 

A járványügyi operatív törzs romániai vezetője szerint a gyorstesztek vagy antigéntesztek eredményeit júliusban még nem ismerték el a román egészségügyi hatóságok, azonban ma már hatékonynak tekintik azokat. Raed Arafat szerint több kollégája is erőlteti, hogy a hagyományos PCR-teszteléseket is folytassák a gyorstesztek mellett, de ha kiderül, hogy

 

a két tesztelési módszer eredményei között nincs jelentős különbség, akkor a továbbiakban csak a gyorsteszteket fogják alkalmazni.

 

Arafat arról nem beszélt, hogy Szlovákiához hasonlóan esetleg tervben van-e a teljes romániai lakosság letesztelése, így valószínű, hogy a 3 millió gyorstesztet is a csak kórházak számára teszik elérhetővé.

 

Az Azonnali is írt arról,a hogy Szlovákiában gyorstesztekkel tesztelték le a teljes lakosságot (pontosabban a 10 és 65 éves kor közöttieket). Akkor Igor Matovič jobboldali szlovák miniszterelnök is elmondta, hogy az antigéntesztek nem azt mutatják ki, hogy jelen van-e a vírus a szervezetben, hanem hogy a mintavétel pillanatában fertőző-e a tesztelt személy – ezért mindenkit arra intett, hogy a negatív teszt birtokában is tartson be minden óvintézkedést és korlátozást. Szlovákiában 3,6 millió mintavétel után 1,6 százalék volt a pozitív esetek száma.

 

Az antigéntesztekkel szemben azért bizalmatlanok egyes román szakemberek, mert úgy vélik, hogy ezeknél nagyobb mennyiségű vírus és antigén jelenléte szükséges ahhoz, hogy ki lehessen mutatni a fertőzést, ezért az orr- és garatváladékból vett mintán végzett PCR-teszt eredményeit tartják megbízhatónak. Amennyiben valaki azt szeretné megtudni, hogy átesett-e már a fertőzésen, akkor vénás vérből vett mintán végzett ELISA IgG (Vircell) vagy CMIA IgG (Abbott) vizsgálatot kell elvégeztetnie.

 

Nem csak Szlovákia és Románia bízik az antigéntesztekben, hanem Karácsony Gergely és a főváros vezetése is. Budapest ugyanis múlt héten jelentette be: százezer antigéntesztet szerez be a főváros, amivel elsősorban a pedagógusokat és az oktatásban dolgozókat szűrnék. A Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint egyébként az antigéntesztek nem megbízhatóak, negatív eredmény esetén fals nyugalmat kelthetnek a tesztalanyban, miközben azok enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen ugyanúgy fertőzhetnek.

 

Romániában hétfőtől újabb korlátozások léptek érvénybe, többek között a kötelező kültéri maszkviselet és az éjszakai kijárási tilalom. Vasárnap este mintegy 400 ember tüntetett ezek miatt Bukarest belvárosában. A demonstrálók nem viseltek maszkot, és nem tartottak egymástól távolságot sem. A csendőrség 15 tüntetőt bírságolt meg, de a tüntetés különösebb incidensek nélkül ért véget.

 

NYITÓKÉP: PIXNIO

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás