+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2020. november 9. hétfő, 15:40
Két hónap kellett hozzá, hogy a közvélemény kihisztizze a saját rabságát, az ún. ellenzéket elnézve pedig akár még meg is szerethetjük a fogvatartónkat.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Tisztázzuk rögtön az elején: nem vagyuk virológus, nem vagyok semmiféle járványügyi szakértő.

 

Igazából még ha az is lennék, akkor se számítana ma Magyarországon, amikor a kormány nemzeti konzultáció néven kiszavazóshow-t rendez a második hullám közepén, hogy a hat általánost végzett szakértőknek még csak emelt díjas SMS-t se kelljen küldeniük ahhoz, hogy elmondják, ők bizony az egész Kárpát-medencét bezárnák a következő öt évre.

 

Most, a soha nem látott szigorítások bejelentése után igyekszem minden személyes indulatomat féken tartani. Nem könnyű. A szabadidős tevékenységek jelentős részének lőttek, a társasági életet minimálisra korlátozzák, edzeni alig lehet, a szinglik meg dögöljenek meg egyedül – amúgy is, eddig miért nem szültek már legalább három gyereket Kövér elvtársnak?

 

A következő egy hónapban (legalábbis papíron, valójában ez simán eltarthat tavasz elejéig is) a Maslow-piramis legaljára szorítkozunk, tömjük a pofánkat, és legfeljebb befröccsözve kiabálhatunk a tévének.

 

De persze „Magyarországnak működnie kell”, Orbán Viktor mást sem hajtogatott az elmúlt hónapokban.

 

Tavasszal, az első hullám idején a bevezetett korlátozások arányosak voltak, és ismétlem, nem vagyok szakértő, viszont akkor még tényleg „ismeretlen ellenséggel” álltunk szemben, ezért véleményem szerint indokolt volt az objektíve akár indokolatlan óvatosság is.

 

Ezután jött a fenti mondás, hogy nem állhat le az ország, tartsuk be a szabályokat, hogy ne kelljen újra korlátozásokat bevezetni. Nagyjából szeptember közepén viszont már erősen sejthető volt, hogy előbb vagy utóbb, de jönnek az újabb korlátozások.

 

És nem, nem a növekvő esetszámok miatt, hanem azért, mert Európa országai elkezdtek egyre szigorúbb korlátozásokat bevezetni, ezzel párhuzamosan pedig

 

egyre több magyar állampolgár kezdte el követelni az újabb szigorításokat.

 

A koronavírusról szóló nemzeti konzultáció eredményeit napra pontosan egy hónapja közölte a kormány: a válaszadók 59 százaléka támogatta a kijárási korlátozás bevezetését.

 

Szembetűnő, hogy a kormány szinte soha nem akarja rendesen megindokolni, hogy mit miért tesz járványügyben, de már nem is kell, enélkül is tudjuk a választ: amit tesz, azt azért teszi, mert kierőszakolják belőle.

 

Az első hullám után ugyan fellélegezhettünk egy darabig, és úgy tűnt, hogy átállunk a svéd modellre, és a nyájimmunitásra megyünk, de

 

amint elkezdtek megint pánikolni és a saját szabadságuk korlátozását követelni a tömegek, jöttek az újabb szigorítások.

 

Egy hét sem telt el az éjfél és hajnali öt közötti kijárási tilalom óta, és máris itt van az este nyolctól tartó. Ha Donald Trump lenne a magyar miniszterelnök, akkor még magyarázhatnánk ezt a gyors bedurvulást azzal, hogy ő akár öt percen belül képes valamit és annak az ellenkezőjét is állítani, de ha Joe Biden lenne az ország élén, akkor is értenénk, mert ő meg nem is emlékszik arra, hogy mit mondott öt perccel ezelőtt.

 

Orbán Viktor viszont pontosan tudja, így nincs más magyarázat az egy héten belüli újabb, immár drákói szigorításoknak. Orbán 2022-ben újra nyerni akar, így megint azt játssza, amit eddig mindenkor: megméri a közvéleményt, és enged neki.

 

A kijárási tilalmat és a bezárásokat a tömegek erőszakolták ki, a miniszterelnök pedig hagyta.

 

Persze megtehette volna, hogy bevezeti az idősávos vásárlást, vagy mondjuk a legveszélyeztetettebb csoport, azaz az idősek számára szigorít, de ők a józan, arányos korlátozásokat igazságtalannak éreznék, így utána már nem szavaznának drága Viktorukra.

 

Orbán pedig nyerni akar, így inkább szigorúan, de igazságtalanul kibaszik mindenkivel, és kidobja a kukába a „Magyarországnak működnie kell” jelszót, leveszi a lélegeztetőgépről a vendéglátást, és hagyja tönkremenni a kis- és középvállalkozásokat.

 

Hiába, ahogy Latinovits karaktere mondja Az ötödik pecsétben:

 

„A tömegek korát éljük tanár úr, az undorító tömegek korát.”

 

De ne búsuljunk, nézzük a jó oldalát a dolognak! Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András szerint sokkal hamarabb kellett volna bevezetni ezeket a szigorításokat, a Párbeszéd nevű törpepárt pedig már tavasszal vesztegzár alá helyezte volna egész Magyarországot.

 

Ha a szabadságszerető progresszívek így vélekednek, akkor akár még örülhetünk is Orbán Viktornak és a korlátozásainak, akkor akár még meg is szerethetjük a fogvatartónkat. 

 

Olvass még Varsányi Bencétől az Azonnalin! Vitáznál? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás