+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 9. hétfő, 15:14
A kezdeményezés szerint a kormány senkit nem akar elhallgattatni, csak hatékonyabban szeretné cáfolni az inteneten terjedő álhíreket, amiket egy összehangolt mechanizmus gyűjt és elemez majd.

Központilag kíván fellépni Igor Matovič szlovák jobbközép kormánya az álhírek ellen – írja a Denník N. A kormány kidolgozott és tárcaközi egyeztetésre bocsátott

 

egy munkaanyagot, amely felvázolja az álhírek terjedése elleni összehangolt intézkedéseket.

 

„A Szlovák Köztársaság információs műveletekkel szembeni ellenálló képességének öszehangolt mechanizmusa” című dokumentum szerint az egyes minisztériumok és államigazgatási szervek sajtó- vagy elemzési osztályai fogják gyűjteni az álhíreket, amiket három kategóriába sorolnak majd:

 

+ a csekély befolyásúakra,

 

+ a nyugtalanító befolyásúakra,

 

+ és a kritikus befolyásúakra.

 

A csekély hatású álhírekre a dokumentum szerint szükségtelen lesz reagálni, a nyugtalanító vagy kritikus hatásúként értékelt álhírekre viszont összehangolt kommunikáció lesz a válasz az egyes állami szervek részéről, illetve ezek terjedését, forrásait részletesebben elemzik majd,

 

ha pedig felmerül a bűncselekmény gyanúja, bevonják a rendőrséget is.

 

A minisztériumok együttműködnek majd a Nemzetbiztonsági Tanácshoz tartozó, a belföldi és nemzetközi biztonsági helyzet alakulását folyamatosan nyomon követő Helyzetelemző Központtal és a hírszerzés alá tartozó Nemzeti Biztonsági Elemző Központtal, ami szintén a biztonsági fenyegetéseket monitorozza és elemzi. 

 

Az álhírek azonosítását egy szoftver segíti majd, ami a hálózatelemzés és a mesterséges intelligencia bevonásával keres majd kulcsszavakat és narratívákat, az egyes minisztériumok és az elemző központok munkáját pedig egy informatikai rendszerrel tervezik összefogni. 

 

Néhány szlovákiai minisztérium már eddig is fellépett az álhírek ellen. Az Egészségügyi Minisztérium például igyekezett a saját kommunikációs csatornáin cáfolni a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket; ezeket a törekvéseket fogja majd össze az új rendszer, amelybe a tervezet szerint bevonnák

 

az álhírek leleplezésének munkáját eddig is elvégző sajtó képviselőit és a civil szervezeteket is.

 

A dokumentum hangsúlyozza, hogy az új mechanizmus összhangban működik majd az alkotmányban is rögzített szabad véleménynyilvánítás és információhoz való hozzáférés jogával, vagyis nem arra törekszik, hogy bárkit elhallgattason, csupán az álhírek terjedése elleni hatékony kommunikációs fellépést kívánja összehangolni és elősegíteni.

 

A Denník N úgy értesült, hogy a tervezetet a kormány még idén elfogadja; a dokumentum szerint az egyes minisztériumoknak és állami szerveknek saját hatáskörben 2021. december 31-ig kell biztosítaniuk a feladatok ellátását a mechanizmussal összhangban, de a tervezet azt nem határozza meg, hogy az egész rendszernek mikorra kell felállnia.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás