+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. november 8. vasárnap, 16:01
Először a történelemben jöhet szociáldemokrata-liberális kormány Bécsben városi szinten, ami azért is érdekes, mert a két párt szövetségi szinten ellenzékben van. Miért váltották le a szocdemek eddigi koalíciós partnereiket, a zöldeket a liberálisokra? És mit érhetnek el a liberálisok egy hatalmas baloldali dominanciával szemben? Interjú a NEOS egykori tanácsadójával, Feri Thierry-vel.

Michael Ludwig bécsi szociáldemokrata polgármester az eddigi koalícióspartnere, a Zöldek helyett a liberális Neos-szal akar kormányozni. Mi lehet a meglepő döntés mögött?

 

Több tényező is szerepet játszik. Először is Ludwig tényleg valami újat szeretne kipróbálni. A vörös-zöld-kormány az elődjének, Michael Häuplnek volt a nagy projektje (Michael Häupl korábbi szocdem polgármester 2010-ben emelte a kormányba a Zöldeket – a szerk.). Ettől Ludwig el szeretne szakadni.

 

Másrészről a Neos-szal való kormányzás révén a szövetségi kormánytól is jobban el tudja magát határolni, elvégre a szövetségi kormányt a Néppárt (ÖVP) és a Zöldek alkotják. Harmadsorban pedig Ludwig a döntésével a helyi politikában nagyon érzékeny témát,

 

a közlekedéspolitikát oldani tudja, mert ebben a kérdésben a Neos bizonyosan kevésbé támadó, mint a Zöldek.

 

Mik a Neos legfontosabb témái, ügyei – ha ezek szerint nem éppen a közlekedéspolitika? Mit tudnak, akarnak megvalósítani?

 

A Neos két szívügye az oktatás és a gazdaság. E két témában a koalíciós szerződésben bizonyosan fel lesz ismerhető a Neos szerepe. Ide tartozik, hogy fontos témává teszik az óvódákat, és enyhíthetik a vállalkozásokat sújtó bürokratikus nyomást. De a Neos fontos változásokat akar a politikai kultúrában is: az átláthatóság és a társadalmi részvétel lehetőségeinek kiterjesztése, mint ügyek, a Neos lényegéhez, DNS-éhez tartozik. Ezt egy SPÖ-Neos-kormánynak is vissza kell tükröznie Bécsben.

 

FERI THIERRY BÉCSBEN ÉLŐ POLITIKAI ELEMZŐ, AKI EGYETEMISTA KORÁBAN MÉG AZ ÖVP-KÖZELI AKTIONSGEMEINSCHAFTBAN POLITIZÁLT. A NEOS-T A PÁRT 2013-AS MEGALAKULÁSAKOR TANÁCSOKKAL SEGÍTETTE, MAJD 2016-IG A PÁRT SZÖVETSÉGI ÜGYVEZETŐJE VOLT. JELENLEG SAJÁT KOMMUNIKÁCIÓS CÉGÉT VEZETI BÉCSBEN; CSALÁDI KAPCSOLATAI MIATT JÓL BESZÉL MAGYARUL. FOTÓ: MARKUS TORDIK

 

A Neos ugyanúgy egy urbánus párt, mint a Zöldek, bizonyos kérdésebkben – még akár a környezetpolitikában is – nem esnek olyan messze egymástól. Lehet egyáltalán érezni, hogy a Zöldek helyett a Neos van hatalmon?

 

Környezet- és közlekedéspolitikai kérdésekben a Neos bizonyosan pragmatikusabb és valamivel kevésbé támadóbb lesz, mint a Zöldek – és ezzel sikerülhet a témákat övező érzelmeket kicsit lehűteni. Ezek helyett

 

a Neos vélhetően inkább a gazdaságpolitikában tud erősen megjelenni,

 

amint a demokráciapolitikai kérdésekben is hangsúlyosak lesznek. Azt is látni kell, hogy a Neos részvétele esetén a Bécs és a szövetségi kormány közötti meccs még világosabb lesz (az SPÖ és a Neos is a jobbközép, kurzi ÖVP és a Zöldek alkotta kormány ellenzékeként ül a szövetségi szinten – a szerk.).

 

Hol várható összeütközés a Neos és a szociáldemokraták között? A Neos korábban élesen támadta a bécsi városvezetés átláthatatlan gazdálkodási ügyeit.

 

Ez biztos kihívás lesz számukra, elvégre az SPÖ Bécsben gyakorlatilag száz éve kormányoz. Az egész városi közigazgatás az SPÖ-től függ, minden erre a pártra van szabva. Ezt megváltoztatni lehetetlenség egyetlen kormányzati ciklusban. De a problémákat fel lehet mutatni, és talán csökkenteni is lehet őket.

 

A koronavírus-krízist Bécsben is gazdasági válság követheti. Amint említette is, a Neosnak a gazdaság nagyon fontos téma. Mit tudnak itt elérni, akár még segíteni is a szociáldemokratáknak?

 

A gazdaság a Neos lényegi, központi témája. A következő években pedig még jobban, mint eddig bármikor, az a cél, hogy a vállalkozások a válságot túléljék, és új vállalkozások is létrejöhessenek, amelyek új munkahelyeket tudnak teremteni. Évek óta hallani arról, hogy a zavar, a válság gyakorlatilag a gazdaság egyik motorja. Most aztán tényleg van egy hatalmas zavar a rendszerben!

 

Azaz éppen most mutatkozhat meg, mennyire fontos az innováció, a kreativitás, a vállalkozó szellem. Ezek pedig olyan jellemvonások, amelyek éppen a Neos szellemiségének felelnek meg.

 

Ha létrejön a koalíció, Bécset tényleg két olyan párt fogja vezetni, amely országosan, a Kurz-kormánnyal szemben ellenzékben ül. Ez miként hat ki az egész osztrák politikára? Esetleg Bécsben egy új szociálliberális alternatíva születik a konzervatív-zöld kormánnyal szemben?

 

A jövőben valóban

 

világosabbak lesznek a főváros és a szövetségi kormányzat közötti frontvonalak,

 

ennek révén pedig a viták is dinamikusabbá, érzelmesebbé válhatnak a két szint között.

 

A Neos számára a bécsi kormányzati részvétel azért is fontos, mert ezzel szövetségi szinten is helyzetbe hozza magát, és kormányzóképességet bizonyíthat. Ez olyan cél, amit a Neos az alapításakor már megfogalmazott, és a Neos szavazói is azt szerették volna, hogy pártjuk vállaljon kormányzati felelősséget.

 

NYITÓKÉP: NEOS / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás