+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. november 8. vasárnap, 10:11
López Obrador állítólag nem akarja felbosszantani Trumpot. Egyelőre egyébként a magyar kormány sem gratulált a megválasztott amerikai elnöknek.

Európai idő szerint szombaton kora este biztossá vált, hogy a Demokrata Párt jelöltje, Joe Biden nyerte az amerikai elnökválasztást. Azóta a világ vezetői sorra gratulálnak a megválasztott elnöknek és alelnökjelöltjének, Kamala Harrisnek. Így tett mások mellett Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Emmanuel Macron francia elnök, Mun Dzsa-in dél-koreai elnök, Boris Johnson brit miniszterelnök és egy sor vezető német politikus, köztük Markus Söder CSU-elnök, aki könnyen lehet, hogy Angela Merkelt követi majd a német kancellári poszton.

 

A magyar kormány gratulációjáról egyelőre nincs hír: vasárnap reggel Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter Facebook-oldalán sem találni bejegyzést az amerikai elnökválasztásról,

 

illetve a kormány hivatalos honlapja sem reagált még semmit. Igaz, szombat este az állami média sem tudott mit kezdeni a hírrel, ezért egy darabig inkább nem számolt be róla.

 

A Magyar Hang forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a szerkesztők utasításba kapták, hogy semmiképp se hirdessenek győztest.

 

Donald Trump közben számos helyen jogi úton támadja meg a választási eredményeket. Szakértők szerint azonban nincs bizonyíték arra, hogy tömeges csalás történt volna a voksoláson.

 

Mindenesetre van, aki igyekszik még megfelelni Trumpnak: a mexikói elnök, Andrés Manuel López Obrador kijelentette: addig nem gratulál Bidennek, amíg minden jogi procedúra a végéhez ér.

 

„Az amerikai választással kapcsolatban várunk, amíg a jogi problémák meg nem oldódnak. Még nem gratulálhatok egyik jelöltnek sem. Várni akarok, amíg a választási eljárás le nem zárul” – idézi a Reuters Obradort.

 

A mexikói elnök elmondása szerint azért is óvatos, mert szerinte a 2006-os és 2012-es mexikói választást is elcsalták, amikor ő indult. Mexikói források ugyanakkor állítják, Obrador azért vár ki, mert semmiképp nem akarja összerúgni a port Trumppal, amíg ő januárig a Fehér Házban van.

 

FRISSÍTÉS: A hír megjelenése óta Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor is gratulált Joe Bidennek a választási győzelméhez.

 

NYITÓKÉP: Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök FOTÓ: Eneas de Troya / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szállítmányért éjjel titokban ment a szlovák légierő gépe. Igor Matovič szlovák kormányfő egy hónapja még nagyobb EU-s tagállami fegyelmet sürgetett a keleti vakcinákkal szemben.

Ez egyelőre azt jelenti, pár régióban bezárnak az éttermek három hétre, miután megnőtt a fertőzések száma. A finneknél sokkal jobb az általános járványhelyzet, mint nálunk.

Március 1-jétől a hónap végéig kell hordani a márciuskát: a szokást Erdély egyes részein magyarok is átvették. Mi ez?

Az ellenzék az előválasztási bejelentésében csak a leendő parlamenti frakcióikba beülő civilekről beszél, más pártokról nem. Pálinkásnak van sejtése, hogy ez mennyire szándékos.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás