+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 7. szombat, 22:52
A korábban a Fidesszel szoros barátságot ápoló bajor CSU elnöke, egyben Németország potenciális kancellárja „nagyon megkönnyebbült”, amiért „jó véget ért az amerikai választási krimi”.
„Yes he can! Gratulálok Joe Bidennek! Nagyon megkönnyebbültem, hogy a választási krimi jó véget ért. Újra erősebb lett a bizalmam az amerikai demokrácia iránt. Most pedig lassan véget érhetne az utóbbi napok bizarr színjátéka is”

 

– ezt posztolta Twitterre és Facebookra is Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke, az ottani jobboldali-konzervatív állampárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.

 

A CSU Söder pártelnöksége előtt a Fidesz legszorosabb nyugat-európai szövetségesének számított, ám mióta 2018-ban Söder megpuccsolta Horst Seehofert a tartományi miniszterelnöki, majd 2019-ben a pártelnöki székben is, München figyelme inkább Zágrábra irányul. A két párt egymástól való eltávolodásának újabb jele, hogy míg a Fidesz valamiért még a magyarországi kormánymédiát is Trumpnak kampányoltatta, addig a CDU kancellárjelöltségéért pillanatnyilag a legnagyobb eséllyel ringbe szálló Söder Trump utóbbi napokban tett kijelentéseit már színjátéknak nevezi.

 

Nyilván nem független Söder megkönnyebbülésétől, hogy Bajorországban van számos nagy német autógyár központja: Ingolstadt az Audié, München a BMW-é és a Volkswagen-konszernhez tartozó MAN-é. A nagyszülei révén egyébként németországi származású Trump többször fenyegetőzött már azzal, hogy az USA pluszvámokat vet ki az európai autókra, ám ez végül nem történt meg. Trump 25 százalékosra emelte volna a mostani 2,5 százalékos vámot.

 

Míg november 3-án, az amerikai elnökválasztás éjszakáján mind a berlini kancellária, mind az elnöki hivatal részéről nagy volt a csend, szombaton, miután az amerikai média nagyrésze – azaz mind a CNN, mind a Fox News, és velük együtt mindenki más – lényegében kihirdette Joe Biden győzelmét, a német politika is felpezsdült:

 

+ Angela Merkel jobbközép, CDU-s kancellár a gratulációjában annyit írt mindössze, hogy „a transzatlanti barátságunk pótolhatatlan, amennyiben meg akarjuk oldani korunk nagy kihívásait”.

 

+ Frank-Walter Steinmeier korábbi szocdem külügyminiszter, jelenlegi államfő azt írta, Biden megválasztása remény arra nézve, hogy a megbízhatóság és a józan ész jellemzi a kétoldalú kapcsolatokat, amiket bizony meg kellene újítani.

 

+ Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság német elnöke, korábbi CDU-s védelmi miniszter azt twittelte ki, hogy az EU és az USA szövetségesek, polgárainak szoros kapcsolata van egymással, ezért örül a Bidennel való jövőbeni együttműködésnek.

 

+ Heiko Maas szocdem külügyminiszter azt írta, örül a közös munkának az USA leendő kormányával, transzatlani újrakezdés, transzatlanti New Dealre van szükség.

 

+ Christian Lindner, a polgári-liberális ellenzéki FDP elnöke szerint ugyan Biden megválasztásával nem tűnnek el az USA és Németország közötti nézeteltérések, de esély nyílik a kapcsolatok újrakezdésére, amit ki kell használni.

 

+ Annalena Baerbock, a Zöldek női társelnöke annyit írt, rendkívül felszabadító a hír.

 

FOTÓ: Markus Söder / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás