+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. november 6. péntek, 14:40
Miután párttársai többször megvádolták, hogy a szolgálatok embere, Marcel Ciolacu a román társadalom legnagyobb tekintélyét, a vallást hívta segítségül. Mostantól mindenki el kell higgye, hogy nincs köze a titkosszolgálathoz.

Romániában pénteken vette kezdetét a december 6-ra kitűzött parlamenti választások hivatalos kampányidőszaka. A választásokat annak ellenére megtartják, hogy az ország roskadozik a koronavírus-járvány alatt, és hétfőtől több új korlátozást is életbe fognak léptetni. A kampánynyitó apropóján a román szocdemek elnöke, Marcel Ciolacu nagyinterjút adott a Libertatea lapnak.

 

A romániai posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Marcel Ciolacunak eddig már többször szembe kellett néznie párttársai azon vádjával, hogy a titkosszolgálatok embere.

 

Ugyanis, miután 2019 novemberében a szocdemek korábbi vezetője, a volt miniszterelnök Viorica Dăncilă elvesztette az államelnök-választást a jobbközép irányultságú, nemzeti liberálisok (PNL) által támogatott erdélyi szász Klaus Johannisszal szemben, Marcel Ciolacu – aki addig a Képviselőház elnöke volt – puccsal ragadta magához a hatalmat a PSD-n belül.

 

A Ciolacu által félreállított szocdemek azóta illetik a securist (vagyis szekus, a titkosszolgálatok embere) kifejezéssel Ciolacut. Szerintük a PSD-elnök azért érdemli ezt a nevet, mert a belföldi titkosszolgálat, a SRI Ciolacun keresztül próbálja meg irányítani a pártot.

 

A csütörtöki interjúban szóba került Ciolacu és a titkosszolgálatok viszonya is. Romániában azért fontos a titkosszolgálatok kérdése, mivel

 

Európa egyik legtöbb alkalmazottal rendelkező hálózatáról van szó.

 

Másrészről pedig állandó vád a szolgálatok irányába, hogy a háttérből mozgatják a szálakat, és a belefolynak a politikai döntéshozatalba.

 

Az interjúban Ciolacu arra a kérdésre, hogy van-e kapcsolata a szolgálatokkal, meglepődve válaszolt: „Nem, sose… hogy kapcsolatom lenne a szolgálatokkal? Nem, ez hülyeség! Én tiszti családból származom, apám repülős tiszt volt. De nekem nincs kapcsolatom a szolgálatokkal.”

 

A beszélgetés végül egészen abszurd fordulatot vett. Ciolacu ugyanis a belföldi titkosszolgálat, a SRI Akadémiáján fogott neki doktori tanulmányainak. Az azt firtató kérdésre, hogy miért hagyta abba tanulmányait, lakonikusan válaszolt: nem érezte azokat prioritásnak. Ciolacu elmondása szerint kutatási témája a szolgálatok és az etika viszonya volt. Állítólag már megírt részeket doktori disszertációjából, amikor úgy döntött, hogy nem folytatja.

 

Mivel a titkosszolgálatos kérdések ezután is folytatódtak,

 

Ciolacu kijelentette, hogy kész Bibliára tenni a kezét, és úgy kijelenteni, hogy nincs kapcsolata a szolgálatokkal.

 

Ennek apropóján pedig még egy történetet is elmesélt. „Nyíltan tudja mindenki, hogy Sorin Grindeanuval (volt szocdem miniszterelnök, akit kizártak a pártból, majd Ciolacu visszavette) barátok vagyunk. Esténként találkozunk, beszélgetünk. Valószínűleg többet vagyunk együtt Sorinnal, mint a feleségeinkkel. Vagy két hete újabb támadások értek, hogy szekus vagyok, Sorint is támadták, hogy ő is szekus. És akkor ott nálam, a nappaliban van egy ortodox ikonom. Mondom Sorinnak:

 

»Te Sorin, gyere esküdjünk meg az ikonra, hogy nem vagyunk szekusok, mivel lassan már egymásban sem bízhatunk meg.«

 

És akkor ott az ikon előtt megesküdtünk, hogy nincs közünk a szolgálatokhoz.”

 

NYITÓKÉP: Marcel Ciolacu / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

Az elmúlt egy hónapban adták be az eddigi összes covid elleni oltás 58 százalékát, de ez nem egységesen oszlik el a világon. Mutatjuk, hogyan áll az oltásokkal Közép-Európa!

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ-frakció akadályozta ezt meg.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás