+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 5. csütörtök, 18:12
Háborús bűnök mellett szervkereskedelemmel is vádolják a frissen lemondott koszovói elnököt. Hashim Thaçi azt mondta, meg akarja őrizni hazája hírnevét, ezért távozik a posztról. Hágában áll majd bíróság elé, immáron magánemberként.

Lemondott Hashim Thaçi koszovói elnök, akit a hágai különleges ügyészség még júniusban vádolt meg háborús- és emberiesség elleni bűnökkel, amiket az 1998-1999-es szerb-koszovói konfliktus idején követhetett el. Hágából egyébként pont szerdán erősítették meg:

 

Jakup Krasniqi korábbi koszovói ideiglenes elnököt letartóztatták Koszovóban az EU-s hatóságok segítségével háborús bűnök vádja miatt.

 

Így hát nem tűnhet váratlannak, hogy csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján Hashim Thaçi jelenlegi elnök bejelentette, mivel magánemberként kíván utazni a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróságra, ezért azonnali hatállyal lemond államfői tisztségéről, hogy ezzel is megőrizze hazája hírnevét.

 

A lemondott államfőt és további kilenc egykori bajtársát többek között azzal vádolják, hogy a szerb-koszovói konfliktus idején koszovói albánokat, szerbeket, romákat gyilkoltak meg. A vád szerint Hashim Thaçi és társai, akik egykoron a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) parancsnokai voltak a fent említett időszakban

 

legalább száz gyilkosságért vonhatóak felelősségre, köztük néhány politikai ellenfelük haláláért is.

 

Korábban az Azonnali is részletesen megírta, hogy Vladimir Vukčević Szerbia korábbi háborús bűncselekmények kivizsgálásért felelős ügyésze bizonyítékokat talált a most lemondott koszovói elnök szerepére az 1998-1999-es konfliktusban. Az ügyész akkor azt állította, hogy a most lemondott koszovói elnöknek  is köze lehetett szervkereskedelemhez, amit a Koszovói Felszabadítás Hadsereg (UÇK) tagjai folytathattak az említett időszakban.

 

Az egykori szerb főügyész egyébként a szervkereskedelem mellett tíz különböző bűncselekménnyel vádolta Thaçit és rajta kívül még többeket, köztük a szintén a liberális-nacionalista Koszovói Demokratikus Pártban (PDK) politizáló, korábbi koszovói házelnököt, Kadri Veselit is. Miután a volt házelnök elleni vádakat is megerősítették, ezért Veseli az elnökhöz hasonlóan szintén bejelentette, önként utazik Hágába, hogy feleljen azokra.

 

Számít-e egyáltalán Koszovónak Thaçi lemondása?

 

Pressburger Csaba vajdasági újságíró, az Autonómia portál szerkesztője az Azonnali megkeresésére elmondta, hogy az elnök lemondása után most elnökválasztást kell kiírni Koszovóban, de az országban már egy jó ideje amúgy sem Hashim Thaçi volt az a személy, aki elsősorban meghatározza a belpolitikát.

 

„Koszovóban nem annyira erőteljes az a személyelvű autoriter rendszer, mint Szerbiában. Ez már abból is látszik, hogy a Koszovó és Szerbia közötti washingtoni szándéknyilatkozatot, amit aláírtak Aleksandar Vučić szerb elnökkel, azt Avdullah Hoti koszovói miniszterelnök írta alá és nem az elnök” – mondta a vajdasági újságíró. A szándéknyilatkozat aláírásakor egyébként a két ország közötti gazdasági kapcsolatok rendezésében állapodtak meg a felek, mivel Koszovó ugye Szerbiából vált ki, noha utóbbi nem ismeri el továbbra sem a főleg albánok lakta ország függetlenségét. Pressburger szerint

 

éppen ezért Thaçi lemondása nem jelent egy földrengésszerű eseményt már csak azért sem, mert már hónapokkal ezelőtt tudni lehetett, hogy az elnök le fog mondani, amennyiben Hágában vádat emel ellene.

 

Az újságíró kiemelte ugyanakkor azt is, hogy Hágában a volt koszovói elnökéhez hasonló ügyek tárgyalásai eléggé sokáig elhúzódnak. Elég, ha csak a Vojislav Šešelj korábbi szerb miniszterelnök-helyettes és szélsőségesen nacionalista politikus ügyét vesszük figyelembe, aki olyan hosszú ideig volt előzetes letartóztatásban, hogy az ítélet után el is engedték, mert addigra már letöltötte a kiszabott büntetését. A csetnik vajdaként is emlegetett, ma már egy Szerbiában parlamenten kívülre szorult pártot vezető Šešeljt egyébként a délszláv háborúban elkövetett tetteiért vonták felelősségre többször is, de rengeteg vádpontban el sem tudták ítélni.

 

Azt, hogy ki lesz Thaçi utódja, nem lehet megjósolni Pressburger szerint, mivel a koszovói hatalom az elmúlt évek során eléggé instabillá vált.

 

Nyitókép: A volt elnök a koszovói biztonsági erőknek tart beszédet 2017-ben. Hashim Thaçi / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás