+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. november 5. csütörtök, 13:56
A görögöknél már keddtől kötelező volt kültéren is maszkot viselni, és az éjszakai kijárási tilalom is életbe lépett, viszont mos háromhetes zárlatot rendelt el a kormányt, hogy fékezze a járvány terjedését. Aki elhagyná az otthonát, annak nemsokára SMS-t is kell küldenie egy kormányzati telefonszámra.

A koronavírus-járvány miatt három hétre, pontosabban november 30-ig nagyrészt leáll az élet Görögországban, az erre vonatkozó kormányhatározatot csütörtökön jelentette be Kiriákosz Micotákisz jobbközép liberális-konzervatív miniszterelnök.

 

Az új szorítások szombattól lépnek életbe, ezeknek értelmében:

 

+ Az országban a szupermarketek és gyógyszertárak kivételével be kell zárniuk az üzleteknek.

 

A hatóságok egyelőre betiltják az ország 13 régiója közötti közlekedést a civilek számára, emiatt leáll a régiók közötti tömegközlekedés is mindaddig, amíg újból bevezetik azt a tavaszi első hullám során már használt rendszert, miszerint a civil lakosságnak egy kormányzati telefonszámra kell SMS-t küldenie, amennyiben bevásárlás, munkavégzés vagy testmozgás miatt el szeretné hagyni az otthonát. Azoknak is SMS-t kell küldeniük, akik orvoshoz mennek, és csak azután hagyhatják el az otthonukat, hogy a mobiltelefonjukon hatósági engedélyt kapnak erre.

 

A középiskolai oktatást felfüggesztik, és átállnak a távoktatásra, de az általános iskolák és az óvodák nyitva maradhatnak. (Az egyetemi oktatást már korábban átvezették a vírtuális térbe.)

 

A taxik mindössze egyetlen utast szállíthatank fuvaronként. Kivételt képeznek a családok, az együtt élő párok, de mozgáskorlátozott személy is igénybe vehet személyi kísérőt.

 

A miniszterelnök a görög néphez intézett csütörtöki beszédében arról értekezett, hogy

 

ezeket a drasztikus lépéseket jobb most meghozni, mint később, mégpedig azért, hogy a görög egészségügyi és kórházi ellátás nehogy túlságosan leterhelődjön az elkövetkező időszakban.

 

A miniszterelnök az is elmondta, hogy a kormány egészségügyi szakértői csoportja az elmúlt 5 nap görögországi esetszámainak függvényében arra a következtetésre jutott, hogy a járvány olyan mértékben kezdett terjedni az országban, hogyha ezeket a szigorításokat tovább halogatná a kormány, akkor „a kórházakra nehezedő nyomás elviselhetetlenné válna”.

 

A miniszterelnök ígéretet tett arra vonatkozóan is, hogy a kormány pénzügyi segítséget fog nyújtani azoknak az állampolgároknak, akiket a mostani korlátozások anyagilag érintenek. A kormányfő azt ígérte, hogy ezekről a támogatásokról a csütörtöki nap folyamán jelent majd be konkrétumokat a pénzügyminiszter.

 

Görögországban szerdán az egészségügyi hatóságok rekordszámú, 18 koronavírus-fertőzéshez köthető halálesetet jelentette be, és 2645 új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt. Az országban a megerősített fertőzöttek száma már közelít a 47 ezerhez, a járvány pedig már közel 673 áldozatot követelt.

 

Görögországban keddtől éjszakai kijárási tilalom van érvényben éjfél és hajnali 5 között, valamint országosan kötelezővé tették a maszkviselést a nyílt tereken is. A görög kormány akkor elrendelte azt is, hogy az általuk erősen fertőzött területeknek tartott térségekben zárjanak be az éttermeknek és a szórakozóhelyek.

 

A kormányazt reméli, hogy a mostani szigorításoknak köszönhetően a karácsonyi ünnepekre az országban normalizálódni fog a helyzet, de számos korlátozó intézkedés az ünnepek alatt is érvényben lesz, hogy pontosan milyenek, arról egyelőre nem esett szó csütörtökön.

 

Nyitókép: Kiriákosz Micotákisz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás