+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. november 5. csütörtök, 08:32
Annak ellenére, hogy hat csatatérállamban még nincs végeredmény, és a következő elnök személye is kétséges, az Amazon-Google-Facebook trió nagyon jól járt ezzel az eredménnyel, bárki is vezeti majd az Egyesült Államokat. Mutatjuk, hogy miért!

November 3-án tartották az amerikai választásokat, ahol az elnök mellett a szenátus harmadáról, illetve a Képviselőház összes tagjáról is döntöttek a választók. Ugyan hivatalos végeredmények még nincsenek, de úgy tűnik, hogy

 

a Kongresszus továbbra is megosztott marad,

 

hiszen a demokraták megtartották a többségüket a Kongresszus alsóházában, a Képviselőházban, a republikánusok pedig a Szenátusban.

 

Hiába ölt nagyon sok pénzt és energiát a Demokrata Párt abba, hogy megfordítsák a Szenátust is, de ez nem sikerült: Dél-Karolinában például nem sikerült legyőzni a Trumphoz hűséges Lindsey Graham-et, annak ellenére, hogy a demokrata jelölt, Jamie Harrison 35 millió dollárral többet gyűjtött össze, és 45,5 millió dollárral többet is költött Grahamnél a kampányra.

 

De ugyanúgy újraválasztották a Szenátus republikánus frakciójának vezetőjét, Mitch McConnellt is Kentuckyban, aki ezzel már a hetedik szenátori ciklusát kezdi majd meg 2021 januárjában. McConnell szintén hűséges Trumphoz, legtöbbször kiáll az elnök mellett, és az ő vezetése alatt a republikánus szenátorok általában összezárnak.

 

Az impeachment-eljárásnál is McConnell vezetésével zártak össze a republikánus szenátorok Trump érdekében, illetve Trump legfelsőbb bírósági jelöltjét, Amy Coney Barrett is megszavazták a választások előtt rövid idővel.

 

Így a demokraták hiába tartották meg a Képviselőházban a többségüket,

 

mivel McConnell és a republikánus többség is marad a Szenátusban, ezért a törvényhozás nem tud majd normálisan működni – függetlenül attól, hogy ki lesz az elnök.

 

Végeredmény még nincs, de a techvállalatok már győztek

 

McConnell már 2015 óta vezeti a Szenátust, amikor a félidős választásoknál a republikánusok kilenc szenátori helyet szereztek, megfosztva ezzel a demokratákat a többségüktől a felsőházban.

 

McConnell azért kulcsfigura, mert már Obama elnöksége alatt is büszke volt arra, hogy a demokraták törvényjavaslatait visszatartotta a Szenátusban,

 

hiszen a szenátusi többség vezetőjeként ő dönt arról, hogy milyen törvényjavaslatokról tárgyal és szavaz a Szenátus.

 

Ez 2018 után sem változott, amikor a demokraták ismét többségbe kerültek a Képviselőházban, de a Szenátus maradt republikánus – a Képviselőház által megszavazott törvényekkel innentől kezdve egyszerűen nem is foglalkozott a Szenátus. McConnell idén februárban egy interjúban elárulta, hogy két év alatt 398 olyan törvényjavaslatot blokkolt, amiket a Képviselőház már megszavazott.

 

Azzal, hogy a Kongresszus továbbra is megosztott marad, McConnell továbbra is vissza fog tartani olyan törvényjavaslatokat a Szenátusban, amiket a demokrata többségű Képviselőház elfogad.

 

Ennek pedig leginkább a techvállalatok örülhetnek, hiszen a demokraták közül sokan szabályozni szeretnék a monopolisztikus helyzetbe került techcégeket, elsősorban az Amazont, a Google-t és a Facebookot. Ők úgy vélik, hogy a szabad piacra károsan hat, ha egy adott piaci szegmensben monopóliumként működő cég erejét kihasználva ellehetetleníti a riválisait.

 

Az elmúlt években emiatt több meghallgatást is tartottak a Képviselőházban, egyszer Mark Zuckenberget is meghallgatták, hogy a Facebook hogyan készül a 2020-as választásokra, hogy ne ismétlődjenek meg azok az orosz dezinformációs kísérletek, amik a 2016-os választást részben jellemezték. Mivel azonban a Kongresszus megosztott lesz, ha a Képviselőház el is fogadna egy törvényt, ami a nagy techcégek szabályozná, a Szenátusban vélhetőleg még vitázni sem fognak róla, átmenni pedig biztosan nem fog a javaslat.

 

Erre a tőzsde már reagált is:

 

a választások másnapján a Google és az Amazon részvényei 6-6 százalékkal, az Apple részvényei 4 százalékkal, míg a Facebook részvényei 7 százalékkal emelkedtek.

 

A YahooNewsnak több szakértő is megszólalt. Szerintük a megosztott Kongresszus jó hír a techvállatok számára, hiszen így biztosan nem fogadnak el olyan törvényeket, amelyek szabályoznák az iparág nagy szereplőit – ráadásul ha Joe Biden fog győzni, akkor szigorúbb fellépés jöhet koronavírus-járvány ellen,

 

a kijárási korlátozások bevezetéséből pedig a techóriások már korábban is hatalmasat profitáltak.

 

NYITÓKÉP: Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója egy konferencián. FORRÁS: JD Lasica / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás