+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 5. csütörtök, 12:42
Mária Kolíkovát sokkolta, hogy a magyar kormány a V4 nevében egyedi álláspontot kíván megfogalmazni a jogállamiság elvéről.

Az Euractiv.sk szerdán arról írt, hogy Varga Judit szlovák kollégáját kiborította a magyar igazságügyi miniszter október 26-i bejelentése a V4+ Professzori Hálózat és Junior Program létrehozásáról.

 

Varga Judit a programot egyébként azért indította el, mert „a jogállamiság körüli fogalmi zűrzavar is rámutat arra, hogy az európai jogfejlődést övező vitákban egyelőre nehezen hallható meg a közép-európai régió hangja,” az új szakmai műhelyek azonban „a liberális és föderalista iránnyal szemben, hiteles nemzeti, konzervatív, kereszténydemokrata alternatívát” tudnak majd felmutatni.

 

 

Varga a bejelentést így vezette fel:

 

„A Visegrádi Együttműködés egy újabb lépcsőfokához érkeztünk!”

 

Úgy tűnik, ez volt sok a szlovák igazságügyi miniszternek – ugyanis bár Szlovákia valóban kapott meghívást a kezdeményezéshez való csatlakozásra, nem éltek a lehetőséggel, ahogy Csehország sem – emlékeztet rá az Euractiv.sk Martin Klus külügyi államtitkárra hivatkozva. 

 

Mária Kolíková az Euractiv.sk-nak eljuttatott állásfogallásában azt írja, nagyon meglepte a magyar kormány határozata a V4+ Professzori Hálózat és Junior Program létrehozásáról, mert annak az a célja, hogy a régió nevében valamiféle egyedi álláspontot fogalmazzon meg a jogállamisság elvének kérdésében, ez azonban a szlovák igazságügyi miniszter szerint nem különbözhet az EU által elfogadottól. 

 

„Meglep és részben sokkol mindez, mert a V4 országai között nem volt egyezség egy ilyen kezdeményezésről, amit emiatt a V4 „brand”-del való visszaélésnek is tartok”

 

– fogalmaz Mária Kolíková. A szlovák igazságügyi miniszter telefonon is beszélt Varga Judittal, hogy tolmácsolja neki azon meggyőződését, miszerint a jogállamiság elve olyan fontos értékeken nyugszik, amiket az Unión belül mindannyian azonos mércével mérnek, függetlenül az egyes országok különféle múltbeli vagy aktuális egyedi táradalmi helyzetétől.

 

A V4+ Professzori Hálózatot és Junior Programot egyébként a közvetlenül az igazságügyi miniszter irányítása alatt álló Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet koordinálja, a kezdeményezéshez pedig Varga Judit Facebook-bejegyzése szerint eddig csak a lengyel Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó Jogi Intézet csatlakozott. 

 

NYITÓKÉP: Anna Zaborska/ Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás