+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. november 4. szerda, 11:49
Igen, ez egy „kultúrharc”. De a „Nyugat alkonyáról” hadováló antilibernyákok és az iszlamista terroristák ebben a harcban egy oldalon vannak a felvilágosodás és a szekularizmus híveivel szemben.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Kedden Bécsben gyakorlatilag kijárási tilalom volt, legalábbis arra kértek mindenkit: ha teheti, maradjon otthon, a gyerekeknek nem is kellett iskolába menniük. A koronavírus miatt csak este nyolctól lenne érvényes ez a kérés – szintén keddtől –, de ezúttal egy másik vírussal találta magát szembe az osztrák főváros: a terrorizmuséval.

 

Bécsben hétfő este a belváros több pontján is lövöldözés alakult ki (az Azonnali hajnalig, majd aztán kedden is folyamatosan tudósított az eseményekről). Négy halott, huszonkét sérült – és egy albán származású, de már Bécsben született elkövető. Már amikor az első hírek jöttek, hogy lövöldözés alakult ki a bécsi belvárosi zsinagóga közelében, felmerült a gyanú: iszlamista terrorakcióról lehet szó.

 

A zsinagógát magát nem érte támadás, azaz nem tudni, nem csak „véletlen”-e a közelség – de ez mindegy is, mert azt, hogy iszlamista terrorakcióról van szó, magától az ISIS-tól tudhattuk meg, amely kedden már felvállalta a tettet. Az elkövető éppen azért volt osztrák börtönben, mert Szíriába akart kiutazni, de miután résztvett egy „deradikalizációs“ kurzuson, szabadlábra helyezték. Ausztriában háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a kormány, az alpesi országban, a békés-kedélyes Bécsben nem gyakran vannak hasonló támadások. (Az eddigi terrortámadásokról itt írt cikket a Wiener Zeitung.)

 

A földkerekségen nekem legkedvesebb város, Bécs terrortámadása értelemszerűen megrázott. De a bécsi mentalitás még a lövöldözés alatt is megmutatkozott: ha nem is tudták megállítani a gyilkost, az egyik ablakból jó bécsiesen kikiabált valaki: „Schleich' di', du Oaschloch!“ Szabad fordításban: „Kotródj innen, te seggfej!“

 

A Nyugat alkonyát hirdető kórus értelemszerűen felcsendült azon országokban, így Magyarországon is, ahol a kormányok az otthoni katasztrofális állapotokat – ha már megoldani nem is – egy kitalált „hanyatló Nyugat”-képpel, ottani problémák felnagyításával akarják elfedni.

 

Ahogy a szovjet blokkban a propagandának hívő emberek csak azt tudhatták, hogy „a négereket verik Amerikában”, úgy a mai posztszovjet propaganda is azt zengi, hogy „muzulmánok lődöznek mindenütt”.

 

Ennek kapcsán kell két rövid megjegyzést tenni.

 

Egyrészről kétségtelen tény, hogy van iszlamista veszély Nyugat-Európában. Erre évek óta olyan közismert „konzervatív” politikusok hívják fel a figyelmet, mint a németeknél a Zöldek baloldalán elhelyezkedő Volker Beck, vagy az osztrákoknál a Zöldektől is balrább álló Peter Pilz.

 

Az iszlamizmus ugyanis nem a multikulturalizmus következménye, hanem annak éles ellentéte. Azaz logikus, ha azok, akik egy békés, multikulturális társadalomban akarnak érni, emelték és emelik fel a hangjukat a leghangosabban az iszlamizmus ellen. Nem „a keresztény Nyugat” konzervatív hívei, hanem a felvilágosodáséi fizettek – mint a Charlie Hebdo esetében lassan hat éve – az életükkel is az iszlamizmus elleni „harcban”.

 

Nem véletlen, hogy az iszlamista terror leggyakoribb célpontja éppen azon Franciaország, amely leginkább űz ki minden vallást a közéletből. Amely harcot a francia politika a 19. század közepétől megvívta a katolikus egyházzal – 1881-ben a katolikus tiltakozás ellenére szűnt meg a blaszfémia büntetőjogi tilalma, 1905-ban szintén a katolikus egyházzal szemben mondták ki az állam és az egyház legszigorúbb elválasztását –, azt most az iszlámmal vívja.

 

Igen, ez egy „kultúrharc”. De a „Nyugat alkonyáról” hadováló antilibernyákok és az iszlamista terroristák ebben a harcban egy oldalon vannak a felvilágosodás és a szekularizmus híveivel szemben.

 

És itt jön a másik megjegyzés.

 

Ha nem is ilyen véresen, mint hétfő este Bécsben, de nem csak az iszlám fundamentalizmus van jelen Európában. Az iszlamizmus társadalom- vagy nőképétől nem áll távol azon magyar parlamenti elnöké, aki a nőket szülőgépnek tekinti, vagy azon lengyel miniszterelnök-helyettesé, aki a súlyosan beteg gyerek kihordására kényszerítene nőket, csak hogy meg lehessen még keresztelni, mielőtt úgyis meghal.

 

Az iszlamista terror éppen azért éri a „nyílt társadalmakat”, mert nekik is éppen, mint a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, ez az ellenfelük. A NER ajánlata az: ha támadja az iszlamizmus a „nyílt társadalmat”, adjunk nekik igazat, adjuk fel önként azt, sőt, az iszlamisták helyett üldözzük (el) képviselőit, intézményeit, gondolatait.

 

De akik valóban ellenzik az iszlamizmust – és mindazon fundamentalizmust, antiliberalizmust, amit az jelent –, azok nem adják fel a „nyitott társadalmat”. Mert éppen az lenne a „Nyugat alkonya”. A bécsi támadás után is ezért csak azt lehet mondani:

 

Nyugat-Európa éppen azért élhetőbb és jobb, mert ott még a konzervatív Sebastian Kurz is a szabadság, a nyitottság mellett tesz hitet.

 

Meg kell erősíteni a terror elleni védelmet. De ugyanilyen fontos védeni és megerősíteni azon felvilágosodást, amelyet utcai fegyverrel lőnek iszlamista terroristák; amely ellen „kultúrharcol” a szélsőjobboldal; és amelyet alá akar ásni a putyinista propaganda. Csak azért sem adjuk meg magunkat nekik. Ha már Bécs, a híres Erika Pluhar énekli: „Csak azért is harcolunk, csak azért is hiszünk, csak azért is szeretünk”.

 

És biztos vagyok benne, hogy a szabadság hívei ezt a csatát is meg fogják nyerni.

 

Techet Péter írása egy része volt az Azonnali szerdai hírlevelének, a Reggeli feketének. Csak most olvasod először? Iratkozz rá fel!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás