+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bárány Balázs
2020. november 3. kedd, 07:07
Bár Donald Trump sokaknak nagyon furcsa embernek tűnik, az Egyesült Államok története során jópár nála is különösebb figura megfordult már az elnöki pozícióban. Van köztük egykori hóhér, egy hónapig hivatalban levő és olyan is, aki beszorult a Fehér Ház fürdőkádjába.

Az amerikai elnökválasztás már itt kopogtat az ajtón. Sokan várják november 3-tól Donald Trump bukását, és persze vannak, akik újrázást remélnek. Az elmúlt négy évben nagy volt az elnök körüli hangzavar, és sokakban az a kép rögzülhetett, hogy az Egyesült Államokat még sosem vezette ilyen furcsa figura. 

 

Negyvennégy elődje között azonban könnyedén találunk iszákosokat, drogfüggőket, megrögzött hazudozókat, házasságtörőket és korrupt alakokat is.

 

Az alábbiakban az USA azon öt, talán kevéssé ismert vezetőjét mutatom be, akik meghökkentő szokásaik vagy ellentmondásos múltjuk miatt versenyre kelhetnének Trumppal is.

 

5. John Quincy Adams, a meztelenül fürdőző (1825-1829)

 

Az amerikai elnökök közül többen rokonságban álltak egymással. Jó példa erre a két Roosevelt esete, bár ott az egykori holland család két különböző ágáról van szó, ráadásul Theodore Roosevelt republikánus, Franklin Delano Roosevelt pedig demokrata volt (bár feleségét, Eleanort a család másik ágából választotta).

 

Ugyancsak jó példa a közelmúltból apa és fia, idősebb és ifjabb George Bush (előbbinek pár napja avatták fel a szobrát a Szabadság téren). Kevéssé ismert azonban, hogy az USA második elnökét, John Adamset fia ugyancsak követte a Fehér Házba: John Qunicy Adams hatodikként töltötte be ezt a tisztséget.

 

JOHN QUINCY ADAMS

 

A fiú ezen a poszton azonban nem vált olyan sikeressé, mint apja: monstre beruházásokról (infrastrukturális építkezések, egyetemek, kikötők, stb.) szóló terveit a Kongresszus leszavazta. Képviselőként később a rabszolgaságot ellenző beszédeiről és tetteiről vált híressé. Köztudott volt róla, hogy napjai indításaként reggel ötkor meztelenül megmártózott a Potomac folyó vizében. 

 

Állítólag

 

egy újságíró egyszer úgy bírta szóra az elnököt, hogy ezt a köztudomású és bizonyos szinten furcsa szokást kihasználva elrejtette a ruháit, és csak akkor volt hajlandó visszaszolgáltatni azokat, amikor Adams rábólintott az interjúra.

 

A meztelen fürdőzés egyébként nem valamiféle exhibicionizmust jelentett nála, egyszerűen csak így volt számára praktikus, ráadásul sokat segített neki a stresszkezelésben. 

 

4. Andrew Jackson, az indiánüldöző (1829-1837)

 

A húszdollárosról visszanéző arc tulajdonosa a korai amerikai történelem egyik legellentmondásosabb alakja. Ő volt az első, aki nem művelt, előkelő családból származott, de mint az 1815-ös „New Orleans-i csata hősét”, aki győzelmet aratott a britek felett, mindenki jól ismerte.

 

ANDREW JACKSON

 

Elnöksége idején történt, hogy ötvezener indiánt indítottak el az ún. „Könnyek útján” – ez azt jelentette, hogy a cseroki, a csikaszó, a csaktó, a krík és a szeminol törzseket kitelepítették addigi lakóhelyükről a Mississippitől nyugatra. Egyes történészek úgy vélik, hogy Jacksonnak (aki fiatalon még egy árva indián csecsemőt is örökbe fogadott) nem volt célja az őslakos közösségek tönkretétele, inkább védeni próbálta őket ezzel a kitelepítési törvénnyel. Ennek az elnökre jó fényt vető értelmezésnek azonban némiképpen ellentmondanak ismereteink,

 

az amerikaiak ugyanis lényegében genocídiumot hajtottak végre: az út során többezer indián lelte halálát.

 

Ennek ellenére (vagy éppen ezért?) népszerű elnök volt, és nem utolsó sorban sokat tett azért, hogy elindítsa az Egyesült Államokat a nagyhatalommá válás útján. 1845-ös temetésén többezren vettek részt. Az így országos jelentőségűvé duzzadó eseményt a korabeli feljegyzések szerint komikus jelenet tette még emlékezetesebbé: Polly, az elnök házikedvencként tartott papagája ugyanis hangos és dörgedelmes káromkodásokat ismételgetett, amelyek mindenki számára kínossá váltak.

 

3. William Harrison, a legrövidebb ideig hivatalban lévő (1841. március 4. – 1841. április 4.)

 

A kilencedikként beiktatott elnök is meglehetősen ellentmondásos személyiség volt. Képviselői, majd szenátori megbízását nem kis mértékben katonai múltjának köszönhette – valamint annak, hogy az amerikaiak már életében nemzeti hősként ünnepelték. Amíg Európában a napóleoni háborúkat vívták, addig Harrison az amerikai őslakosok ellen viselt hadat. Az 1813-as Thames folyónál vívott csatában legyőzte a britek által támogatott indiánokat, ahol a legenda szerint Tecumseh sóni törzsfőnök halála előtt még meg is átkozta őt.

 

WILLIAM HARRISON

 

Az 1840-es kampányban, amely meglepően emlékeztetett napjaink választási küzdelmeire – már ami az üres jelszavak pufogtatását illeti – végül a Whig Párt színeiben elnökké választották. A nagy katonatiszt halálát végül nem golyó okozta, hanem egy beszéd:

 

beiktatásakor két órán át szónokolt az esőben, ami egy ronda tüdőgyulladáshoz, végül pedig Harrison halálához vezetett.

 

2. Grover Cleveland, az exhóhér (1885-1897)

 

Ez a nagydarab, határozott férfi azzal véste be a nevét a politikatörténetbe, hogy megvédte az elnöki intézmény önállóságát azon kongresszusi törekvésekkel szemben, melyek a kormányzati hivatalnokok kinevezésében és elbocsátásában korlátozták volna. Nem mellesleg ő volt az első és máig egyetlen olyan államfő, akinek esküvőjét a Fehér Házban tartották.

 

GROVER CLEVELAND

 

A New Jersey-i születésű elnök clevelandi sheriffként és helyettes kerületi ügyészként is dolgozott Erie megyében, mielőtt belépett volna a nagypolitika játszóterére.

 

1872-ben azonban hóhérként is szolgált, ő hajtotta végre egy bizonyos Jack Morrissey halálos ítéletét.

 

Az ír fiatalembert azért kellett felakasztani, mert bűnösnek találták édesanyja megölésében. Cleveland mind családját, mind barátait meglepte azzal, hogy elvállalta az ítélet végrehajtását (ami őt magát is nagyon megviselte: állítólag utána napokig betegeskedett), de tettével példát akart statuálni, mert az előző sheriff ezt a feladatot szerinte nem vette komolyan.

 

1. William Taft, aki beszorult a fürdőkádba (1909-1913)

 

Az Egyesült Államok huszonhetedik elnöke nem volt túl szerencsés a politikában: sem erőskezű kormányzásra, sem határozott döntésekre nem volt képes. Egy egyszerű vámcsökkentési törvénnyel is úgy járt, hogy végül a Szenátus módosítgatásai miatt az árak inkább növekedni kezdtek. Legnagyobb sikerét a történészek a trösztellenes küzdelmekben látják. 

 

WILLIAM TAFT

 

Taft elnököt sem megkerülni, sem átugrani nem lehetett egykönnyen: 197 centiméterrel magasodott az emberek fölé, amelyhez közel 150 kilós testsúly párosult.

 

Udvarias embernek mondták, aki mindig átadta a helyét a villamoson – amit aztán legalább három hölgy foglalhatott el. Túlsúlyához kötődik az a történet is, miszerint egyszer úgy beszorult a Fehér Ház fürdőkádjába, hogy csak féltucat ember tudta onnan kihúzni. A legenda valóságalapja ugyan kérdéses, de az tény, hogy az ő elnöksége óta vannak nagyméretű kádak az elnöki rezidencián.

 

KÉPEK ÉS NYITÓKÉP: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás