+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 3. kedd, 10:35
Egy húszéves albán származású férfi volt a merénylő, aki hétfő este lövöldözött Bécsben, és akit lelőttek a rendőrök.

Florian Klenk, a Falter főszerkesztője a Twitteren közölte, hogy a hétfő esti bécsi támadó neve Kujtim F., 2000-ben született Bécsben, Ausztria fővárosában is nőtt fel, albán gyökerekkel rendelkezik. Vagyis az illető se nem menekült, se nem menedékkérő. A szülei észak-macedóniai albánok, nincs nyom arra vonatkozóan, hogy nekik köze lenne a radikális iszlámhoz. A Falter portrécikke szerint a terrorista kamaszkorában intenzíven foglalkozott az iszlámmal, miközben mind az iskolában, mind odahaza gondokkal küszködött. Ekkortájt fedezett fel magának egy józsefvárosi mecsetet, amit az osztrák alkotmányvédelem is megfigyelt.

 

Klenk úgy tudja, Kujtim F. azóta az osztrák alkotmányvédelem radarján volt, miután

 

egyike volt azon 90 ausztriai iszlamistának, aki tavaly Szíriába akart utazni, hogy csatlakozzon az ISIS-hez.

 

Ezt azonban a hatóságok megakadályozták, majd 22 hónapos börtönbüntetésre ítélték, ahonnan egy fiatalkorúakra vonatkozó törvény miatt tavaly decemberben feltételesen szabadlábra helyezték. Hogy ő maga terrortámadást hajtson végre, azt a rendőrség nem nézte ki belőle. A Bécs belvárosában hétfő este egy templom előtt lelőtt elkövetőt az észak-macedóniai mellett osztrák állampolgársággal is rendelkezett, és egy kamu-robbanómellénnyel, lőfegyverekkel és macsétával volt felfegyverkezve, írja még a belügyminiszterre hivatkozva Klenk.

 

Klenk később a Twitteren külön megindokolta, miért teszi nyilvánossá az illető biográfiáját:

 

„Nem menekültről van szó. Az illetőt a hatóságok nyilvánvalóan ismerték, ugyanis Szíriába akart utazni. Bécsben született, és itt radikalizálódott. Ez az információ nem veszélyeztet már semmiféle nyomozást. Az elkövető a közösségi médiában bejelentette a szándékát, minden lehetséges cinkostársáról tudnak, lakását átkutatták. Azt gondolom, fontos a merénylő politikai és biográfiai háttere, hogy megtudhassuk, valóban működik-e a rendőrség és a szociális szféra deradikalizációs munkája. Ezeket a kérdéseket az újságíróknak fel kell majd tenniük.”

 

Kedd délelőtt tévébeszédet intézett az osztrákokhoz Sebastian Kurz jobbközép kancellár. „Ez nem keresztények és muszlimok, osztrákok és migránsok küzdelme, hanem azon sokaké, akik a békében hisznek, és azon keveseké, akik háborút akarnak. Ez a civilizáció és a barbárság küzdelme” – fogalmazott.

 

Folyamatosan frissülő cikkünk a bécsi fejleményekről itt olvasható.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás