+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 3. kedd, 12:07
Összefoglalva: run, hide, fight.

Elég fura pont a polgári Die Pressében cikket olvasni ezzel a címmel, de hát ez a nap is eljött. A lap németországi és amerikai szakértők tanácsait foglalta össze, közszolgálati jelleggel ezeket közöljük mi is.

 

+ Run, azaz elmenekülni.

 

Amíg a hatóságok meg nem jelennek a terrortámadás helyszínén, a legfontosabb, hogy mindenki aktívan tegyen saját maga és mások biztonságáért, már amennyiben van mód olyan gyorsan lelépni, amennyire csak lehet. A szakértők szerint érdemes nyitott szemmel járni a világban, és eleve ezen elv szerint beülni egy étterembe vagy a vészkijáratokhoz közel helyet foglalni a színházban, már csak az esetleges tűzesetek miatt is. Fontos: semmi esetre se kezdjünk el liveozni vagy videózni a telefonunkkal, az életünk sokkal fontosabb a lájkoknál.

 

+ Hide, azaz elbújni.

 

Ezt akkor tegyük, ha nincs lehetőség elmenekülni a helyszínről: azaz ha be vagyunk zárva egy épületbe vagy egy teremben találjuk magunkat. Ilyenkor zárjuk el az ajtókat és barikádozzuk el magunkat, hogy a támadók ne tudjanak közel kerülni hozzánk. Érdemes telefonon értesíteni a rendőrséget a pontos helyzetünkről, és kommunikálni velük végig, valamint ha van rá mód, az ablakon keresztül is kommunikálni velük, hogy lássák, ki hol és hogyan helyezkedik el a teremben – már csak azért is, hátha van mód létrán történő kimenekítésre.

 

+ Fight, azaz támadni.

 

Ezt csak végső esetben tanácsolják, ha olyan csapdahelyzetbe kerültünk, amikor nincs már más választásunk, például ha egy zárt térben vagyunk a támadóval. A szakértők szerint a legrosszabb az, ha úgy teszünk, mintha mi lennénk az egér, ő pedig a kígyó, és lefagyunk: mozogjunk, és hagyjunk neki minél kevesebb helyet, leszűkítve az akciórádiuszát. A legjobb ilyenkor az, ha más, a helyszínen lévő áldozatokkal együtt tesszük ezt. A cél az, hogy minden eszközzel, akár a saját életünk árán is megakadályozzuk, hogy tovább támadhasson.

 

Reméljük, soha senkinek nem kell alkalmaznia ezeket a tanácsokat.

 

NYITÓKÉP: ZDF Logo

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás