+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 3. kedd, 12:07
Összefoglalva: run, hide, fight.

Elég fura pont a polgári Die Pressében cikket olvasni ezzel a címmel, de hát ez a nap is eljött. A lap németországi és amerikai szakértők tanácsait foglalta össze, közszolgálati jelleggel ezeket közöljük mi is.

 

+ Run, azaz elmenekülni.

 

Amíg a hatóságok meg nem jelennek a terrortámadás helyszínén, a legfontosabb, hogy mindenki aktívan tegyen saját maga és mások biztonságáért, már amennyiben van mód olyan gyorsan lelépni, amennyire csak lehet. A szakértők szerint érdemes nyitott szemmel járni a világban, és eleve ezen elv szerint beülni egy étterembe vagy a vészkijáratokhoz közel helyet foglalni a színházban, már csak az esetleges tűzesetek miatt is. Fontos: semmi esetre se kezdjünk el liveozni vagy videózni a telefonunkkal, az életünk sokkal fontosabb a lájkoknál.

 

+ Hide, azaz elbújni.

 

Ezt akkor tegyük, ha nincs lehetőség elmenekülni a helyszínről: azaz ha be vagyunk zárva egy épületbe vagy egy teremben találjuk magunkat. Ilyenkor zárjuk el az ajtókat és barikádozzuk el magunkat, hogy a támadók ne tudjanak közel kerülni hozzánk. Érdemes telefonon értesíteni a rendőrséget a pontos helyzetünkről, és kommunikálni velük végig, valamint ha van rá mód, az ablakon keresztül is kommunikálni velük, hogy lássák, ki hol és hogyan helyezkedik el a teremben – már csak azért is, hátha van mód létrán történő kimenekítésre.

 

+ Fight, azaz támadni.

 

Ezt csak végső esetben tanácsolják, ha olyan csapdahelyzetbe kerültünk, amikor nincs már más választásunk, például ha egy zárt térben vagyunk a támadóval. A szakértők szerint a legrosszabb az, ha úgy teszünk, mintha mi lennénk az egér, ő pedig a kígyó, és lefagyunk: mozogjunk, és hagyjunk neki minél kevesebb helyet, leszűkítve az akciórádiuszát. A legjobb ilyenkor az, ha más, a helyszínen lévő áldozatokkal együtt tesszük ezt. A cél az, hogy minden eszközzel, akár a saját életünk árán is megakadályozzuk, hogy tovább támadhasson.

 

Reméljük, soha senkinek nem kell alkalmaznia ezeket a tanácsokat.

 

NYITÓKÉP: ZDF Logo

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás