+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szűcs Donát
2020. november 3. kedd, 18:07
Itt az amerikai elnökválasztás napja – de hogyan tájékozódnak az amerikai szavazók hozzánk, magyarokhoz képest? Egy kutatásból úgy tűnik, rendszeresebben tájékozódnak közügyekkel kapcsolatban, és sokkal inkább adnak influenszerek és celebek véleményére politikai témákban, mint a magyarok.

A magyarok inkább az interneten fogyasztanak híreket, mint a televízióból, és sokkal kevésbé érdekel minket a politika úgy általában, mint az amerikaiakat – többek között ezek derülnek ki a Lounge Group amerikai elnökválasztás apropóján készített kutatásából. Az adatokból az is kiderül, hogy míg itthon a politikailag aktívaknak csak valamivel több, mint negyede tájékozódik politikai kérdésekben a legtöbb esetben, Amerikában a politikailag aktívak több mint fele tesz így.

 

A kutatók azt is vizsgálták, hogy milyen az elfogadottsága annak Magyarországon és az USA-ban, ha influenszerek vagy médiaszemélyiségek nyilvánulnak meg politikai témákban. Ennek ugyanis Amerikában köztudottan nagy hagyománya van – Donald Trumpot például csak a hiphop-szcénából Kanye West és Lil Wayne rapperek mellett 50 Cent és Ice Cube is támogatja, Joe Biden mellett pedig például Brad Pitt, Jennifer Lawrence és Lady Gaga állt ki.

 

Itthon azonban

 

a megkérdezettek körülbelül fele nem tartja elfogadhatónak, ha celebek vagy influenszerek színt vallanak politikai tekintetben

 

– ezt egyébként valóban ritkán is teszik meg magyar sztárok. Más kérdés, hogy aki mégis megteszi, az néha nemcsak követői reakcióitól – mint a Tusványoson fellépő Quimby – tarthat, hanem politikai retorzióktól is: emlékezetes eset például, amikor Fluor Tomit egy köztévés bekiabálása miatt hetekig nem játszotta a Petőfi Rádió.

 

Ittthon a korcsoportok között is óriási a különbség politikai tájékozódás tekintetében. Ebből a kérdésből kirajzolódik, hogy

 

a 18-29 éveseknek nagyjából csak a harmada követi rendszeresen a közéleti eseményeket, míg a hatvan év felettieknek csaknem kétharmada.

 

A New York Times október közepi elemzése szerint egyébként Biden az elnökválasztási kampányban jóval többet költ televíziós hirdetésekre, mint Trump, különösen a billegő államokban. A Trump-kampány szóvivője szerint egyébként ennek az az oka, hogy ők csak bizonyos választói csoportokat céloznak tévében, és csak akkor, ha ott érik el őket a leghatékonyabban – például sokat költenek kisebb, vidéki nézőket is elérő kábelcsatornákon, és az Egyesült Államokban hagyományosan a konzervatív oldal felé hajló rádióban is.

 

Az, hogy az amerikaiak politikai aktivitása milyen eredményt hoz magával, a következő napokban, az összes levélszavazat beérkezése és megszámlálása után fog kiderülni. Addig is nézzétek meg, Trump vagy Biden győzelmének örülnének-e jobban a magyar képviselők, vagy olvassatok az öt legfurcsább amerikai elnökről, akik még Trumpra is köröket vernek.

 

NYITÓKÉP: The Epoch Times / Flickr

FORRÁS: A Lounge Group amerikai elnökválasztás apropójából készített kutatása, melynek az Egyesült Államokban készített vonatkozásában 2020 szeptemberében a Cygnal LLC-t, magyarországi adatainak vonatkozásaiban a Századvég Alapítványt bízta meg.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás