+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. november 2. hétfő, 08:56
A diaszpóra szavazatainak megszámlálása után immár világos: Maia Sandu lett az első, a jelenlegi államelnök, Igor Dodon a második. Köztük dől majd el november 15-én, hogy milyen fordulatot vesz a moldáv állam.

Hétfőn reggel a szavazatok 98,81 százalékos feldolgozottsága mellett immár biztosan kijelenthető, hogy

 

a moldovai választás első fordulóját az EU- és Románia-párti Maia Sandu nyerte 36,10 százalékkal.

 

 

AZ EREDMÉNYEK A MOLDÁV VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG HONLAPJÁN. A KÉK SZÍN NEM JELENT SEMMIT, CSAK EZZEL JELÖLTÉK A TERÜLETET, A SZÁZALÉKOK JOBBRA. FOTÓ: SCREENSHOT A MOLDOVAI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG HONLAPJÁRÓL.

 

Sandu tehát sikeresen bejutott a második fordulóba, amelyre november 15-én kerül majd sor. Sandu ellenfele a jelenlegi moldáv államfő, a szocialisták pártelnöke, Igor Dodon lesz. Dodon jelenlegi államfő politikáját az oroszbarátság – mindig ott volt Putyin mellett a május 9-i, második világháború lezáró Győzelem Napi katonai felvonuláson a moszkvai Vörös téren – és Románia sorozatos bírálata jelentette. Belpolitikájában pedig a moldovai oligarchák között egyensúlyozó, hol az egyik támogatását élvező, hol egy másik ellenszenvét kivívó elnök volt.

 

Maia Sandu győzelméhez a moldáv diaszpóra járult hozzá a leginkább, ugyanis

 

Sandu a diaszpóra-szavazatok 70 százalékát szerezte meg.

 

A második legtöbb diaszpóra által leadott szavazatot a polgármester–botrányhős–üzletember Renato Usatîi gyűjtötte be, rá 17 százalék voksolt. A jelenleg regnáló államfő a külföldön élő moldovaiak szavazatainak mindössze csak 3,65 százalékát kapta.

 

A MOLDÁV DIASZPÓRA SZAVAZATAI. FOTÓ: FOTÓ: SCREENSHOT A MOLDOVAI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG HONLAPJÁRÓL.

 

Az ország fővárosában, Kisinyovban már szorosabb eredmények születtek, azonban itt is Sandu győzött: 10 százalékkal többet kapott, így lett 45 százalékos eredménye, míg a regnáló államfő, Igor Dodon csak a kisinyoviak 34 százalékának a voksát tudta összegyűjteni. Moldovában létezik egy autonóm tartomány is, Gagauzia. A gagauz ortodox vallású török nép, írásukban a cirill betűket használják. Talán nem meglepő, hogy az oroszpárti jelenlegi államfő, Dodon a gagauz szavazatok 84 százalékát, Renato Usatîi a szavazatok 11 százalékát, míg Sandu csak a szavazatok kettő százalékát kapta meg.

 

A meglepetésgyőztes Sandu vasárnap este megköszönte a moldáv diaszpóra támogatását. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy kampánycsapata több választási csalásra utaló tevékenységet észlelt.

 

„Szervezetten, buszokkal hoztak választópolgárokat” – utalt a nemzetközi jogilag Moldovához tartozó terület, Transznisztria lakosaira.

 

A regnáló államelnök, Dodon közhelyektől hemzsegő beszédében megköszönte az államapparátus segítségét, hogy azok „szabad és demokratikus választást” tettek lehetővé Moldovában. A harmadik helyen végzett Renato Usatîi beszédében már a bírálta is az EU-párti ellenzéket, mert azok a moldáv diaszpóra szavazataiért aggódtak. Mint mondta: „önök négy hónapot Dodonnal szövetségben voltak, és nem változtatták meg a választási törvényt. Önöknek a diaszpóra nem fontos, csak a szavazata."

 

Mindez azt jelentheti, hogy a második forduló előtt intenzív tárgyalások fognak zajlani, hogy eldöntsék azt, hogy az Usatîi-tábor kit fog támogatni november 15-én.

 

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nécik balkáni hadjáratát.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

Eredetileg Görögország uralkodója lett volna belőle, a politikai helyzet miatt végül, mint az angol királynő hitvese lett világszerte ismert.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás