+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. november 2. hétfő, 08:56
A diaszpóra szavazatainak megszámlálása után immár világos: Maia Sandu lett az első, a jelenlegi államelnök, Igor Dodon a második. Köztük dől majd el november 15-én, hogy milyen fordulatot vesz a moldáv állam.

Hétfőn reggel a szavazatok 98,81 százalékos feldolgozottsága mellett immár biztosan kijelenthető, hogy

 

a moldovai választás első fordulóját az EU- és Románia-párti Maia Sandu nyerte 36,10 százalékkal.

 

 

AZ EREDMÉNYEK A MOLDÁV VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG HONLAPJÁN. A KÉK SZÍN NEM JELENT SEMMIT, CSAK EZZEL JELÖLTÉK A TERÜLETET, A SZÁZALÉKOK JOBBRA. FOTÓ: SCREENSHOT A MOLDOVAI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG HONLAPJÁRÓL.

 

Sandu tehát sikeresen bejutott a második fordulóba, amelyre november 15-én kerül majd sor. Sandu ellenfele a jelenlegi moldáv államfő, a szocialisták pártelnöke, Igor Dodon lesz. Dodon jelenlegi államfő politikáját az oroszbarátság – mindig ott volt Putyin mellett a május 9-i, második világháború lezáró Győzelem Napi katonai felvonuláson a moszkvai Vörös téren – és Románia sorozatos bírálata jelentette. Belpolitikájában pedig a moldovai oligarchák között egyensúlyozó, hol az egyik támogatását élvező, hol egy másik ellenszenvét kivívó elnök volt.

 

Maia Sandu győzelméhez a moldáv diaszpóra járult hozzá a leginkább, ugyanis

 

Sandu a diaszpóra-szavazatok 70 százalékát szerezte meg.

 

A második legtöbb diaszpóra által leadott szavazatot a polgármester–botrányhős–üzletember Renato Usatîi gyűjtötte be, rá 17 százalék voksolt. A jelenleg regnáló államfő a külföldön élő moldovaiak szavazatainak mindössze csak 3,65 százalékát kapta.

 

A MOLDÁV DIASZPÓRA SZAVAZATAI. FOTÓ: FOTÓ: SCREENSHOT A MOLDOVAI VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG HONLAPJÁRÓL.

 

Az ország fővárosában, Kisinyovban már szorosabb eredmények születtek, azonban itt is Sandu győzött: 10 százalékkal többet kapott, így lett 45 százalékos eredménye, míg a regnáló államfő, Igor Dodon csak a kisinyoviak 34 százalékának a voksát tudta összegyűjteni. Moldovában létezik egy autonóm tartomány is, Gagauzia. A gagauz ortodox vallású török nép, írásukban a cirill betűket használják. Talán nem meglepő, hogy az oroszpárti jelenlegi államfő, Dodon a gagauz szavazatok 84 százalékát, Renato Usatîi a szavazatok 11 százalékát, míg Sandu csak a szavazatok kettő százalékát kapta meg.

 

A meglepetésgyőztes Sandu vasárnap este megköszönte a moldáv diaszpóra támogatását. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy kampánycsapata több választási csalásra utaló tevékenységet észlelt.

 

„Szervezetten, buszokkal hoztak választópolgárokat” – utalt a nemzetközi jogilag Moldovához tartozó terület, Transznisztria lakosaira.

 

A regnáló államelnök, Dodon közhelyektől hemzsegő beszédében megköszönte az államapparátus segítségét, hogy azok „szabad és demokratikus választást” tettek lehetővé Moldovában. A harmadik helyen végzett Renato Usatîi beszédében már a bírálta is az EU-párti ellenzéket, mert azok a moldáv diaszpóra szavazataiért aggódtak. Mint mondta: „önök négy hónapot Dodonnal szövetségben voltak, és nem változtatták meg a választási törvényt. Önöknek a diaszpóra nem fontos, csak a szavazata."

 

Mindez azt jelentheti, hogy a második forduló előtt intenzív tárgyalások fognak zajlani, hogy eldöntsék azt, hogy az Usatîi-tábor kit fog támogatni november 15-én.

 

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás