+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. november 1. vasárnap, 21:02
Győzött a papírforma: a moldovai elnökválasztás második fordulójába Igor Dodon jelenlegi Oroszország- és függetlenségpárti elnök, valamint Maia Sandu EU- és Románia-párti exkormányfő került. Meglepően szoros versenyre kell készülni.

November 1-jén rendezték a moldovai elnökválasztás első fordulóját, kisinyovi idő szerint 20 óráig a 3 milliós lakosú ország választóinak 43 százaléka adta le szavazatát. Noha kikerült egy exit poll az urnazárást követően, azt érdemes az egészséges forráskritikánál is egy fokkal óvatosabban kezelni, a koronavírus miatt Európa legszegényebb országában is nehéz rendes szavazásnapi közvélemény-kutatást készíteni, másrészt az anyag készítője, az IPP hajlamos a proeurópai (más szóval: Románia-párti) erőket felülmérni.

 

Az exit poll még azt mutatta, hogy a regnáló Igor Dodon államfő (a címlapfotón őt fotózzák) magabiztosan vághat neki a november 15-i második fordulónak, ugyanis 40,9 százalékot számoltak neki. Egy biztos, és ezt már az exit poll előtt tudni lehetett, hogy Dodon kihívója Moldova EU-párti exminiszterelnöke, az országot az azt korábban bábmesterként uraló oligarchától, Vlad Plahotniuctól megtisztító Maia Sandu lesz, akinek az exit poll 34,6 százalékot számolt. A nyilvánosságra hozott, 80 százalékos feldolgozottságú előzetes eredmények ennél sokkal izgalmasabb küzdelmet ígérnek a második fordulóra: ezek szerint Dodon 35,94 százalékot, Sandu pedig 31,59 százalékot kapott.

 

Az első fordulós 43 százalékos részvétel nem számít valami magasnak Moldovában, a diaszpóra azonban kifejezetten aktív volt: ők Sandut és Usatîit támogatták elemzők szerint, akik közül többen úgy vélik:

 

a diaszpóra voksainak megszámlálását követően simán Sandu nyerheti meg az első fordulót. Ha így lesz, az óriási meglepetés, lélektani fordulat lesz.

 

Nem ennyire rózsás azonban a helyzet a Transznisztriából érkező szavazatokkal: azokat Dodon elnöke szinte komplett ellenzéke kritizálja, választási csalást kiáltva. A de facto önálló területen ugyanis – miután a moldovai rendőrség nem tud ott fellépni a bűncselekmények ellen – szervezetten buszoztatták a moldovai állampolgárságú választókat, és úgy tudni, fizettek is a voksaikért.

 

MAIA SANDU. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Az Azonnalinak tavaly decemberben Andrei Popov moldovai politikai elemző kifejezetten részletesen mesélt a kelet-európai ország belpolitikai viszonyairól, már akkor Sandu és Dodon vetélkedése köré felhúzva a törésvonalakat. Az EU-párti (vagy épp Románia-párti) vs. Oroszország-párti (vagy függetlenségpárti) törésvonal szerinte nem teljesen áll még, ő Románia mintájára inkább egy korrupt vs. tisztakezű felosztást tartaná kívánatosnak:

 

„Sandu sosem vett részt semmilyen gyanús privatizációban, háttéralkuban, korrupcióban, róla minden ilyen vád lepattan. Viszont nagyon merev, és mindent tisztán akar csinálni: eddig semmi jelét nem mutatta annak, hogy taktikai alapon alkukat, szövetségeket és engedményeket tudna kötni.

Dodon viszont már annál jobban tud manőverezni, egyik nap mond valamit, másik nap pedig már az ellenkezőjét csinálja: 2011-ben azt mondta, nem hagyja el a kommunista pártot, másnap elhagyta őket; 2012-ben azt mondta, soha nem szavazna le Nicolae Timofti moldovai exelnökre, másnap leszavazott rá.

A moldovai politikai valóságban ez a manőverezés csak hatékonyabbá teszi őt a tiszta, jószándékú politikusokkal szemben.”

 

De az első forduló legnagyobb meglepetése nem is Sandu jó szereplése, hanem a harmadik helyre befutott politikus kiléte.

 

Az ugyanis a főleg orosz nyelven, és főleg Dodon ellen kampányoló polgármester-üzletember-botrányhős, Renato Usatîi, aki 16,94 százalékot hozott el a voksok 80 százalékos feldolgozottságakor. (Itt bővebben is olvashatsz róla az Azonnalin.)

 

Ha Usatîi a második fordulóban – még ha nem is közvetlenül, de mondjuk továbbra is erősen bírálva Dodont – beáll Sandu mögé, az komoly meglepetéseket hozhat november 15-én.

 

Ha érdekel, kicsoda a most nagyon jól szereplő Maia Sandu és mit tett rövid, mindössze párhónapos kormányfősége alatt, olvasd el a vele készített tavaly novemberi interjúnkat!

 

FOTÓ: Igor Dodon / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás