Milyen legyen a budapesti Nagykörút? Most elmondhatod Karácsonyéknak

Szerző: Bukovics Martin
2020.10.30. 12:19

A fővárosi önkormányzat a Nagykörút komplex megújítását tervezi, ebbe lehet most beleszólni.

Milyen legyen a budapesti Nagykörút? Most elmondhatod Karácsonyéknak

A Nagykörút a több mint 120 éve kiépült körút közlekedési szerepe mellett széles gyalogos felületeivel és nívós üzleteivel kezdettől fogva Budapest egyik legmagasabb presztízsű főutcája volt. Mára azonban a régi fénye megkopott: az üzletek vásárlóerejét a körúti plázák szívták el, sok üzlethelyiség áll üresen. Az autóforgalom okozta zaj- és levegőszennyezés miatt egy kicsit élhetetlenné is vált, a közterületek és a patinás épületek megújítása elmaradt, emiatt az ingatlanok piaci értéke is csökkent. A levegőszennyezés és a szűkülő élettér miatt a körúti fák állapota is folyamatosan romlik.

A budapesti Főpolgármesteri Hivatal az Azonnalinak küldött közleményben tudatta: kikéri a budapestiek véleményét arról, hogy milyennek szeretnék a Nagykörutat. Mint írják, 

a cél a Nagykörút megkopott vonzerejének és presztízsének, kellemes és karakteres hangulatának helyreállítása, egy élhető és élettel teli körút kialakítása.

Azaz egy olyan helyszín, ahol egyszerre jó lakni, közlekedni, vásárolni, enni-inni, kikapcsolódni, vagy épp boltot üzemeltetni.

Az ezen az oldalon található online kérdőívet november 11-ig lehet kitölteni. Az online kérdőívre érkezett válaszok alapján alakítják ugyanis ki a Nagykörút megújítására vonatkozó koncepciót, és a tervezés későbbi fázisában – azaz 2021 elején – a konkrét elképzelésekről is elmondhatják majd a budapestiek a véleményüket. 

Akit az egész projekt érdekel, itt nézhet körbe, aki pedig már neki is esne a kérdőívnek, itt töltheti ki.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek