+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Krasznahorkai Emma
2020. október 30. péntek, 07:25
Szlovéniában az egymillió főre jutó nagyon magas koronavírus-számok miatt az esti kijárási tilalmon túl lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki nem mozdulhat ki arról a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

MUNKÁBA MENET SEM AKKORA A TÖMEG – REGGEL FÉL NYOLCKOR KEVESEN VÁRNAK BUSZRA AZ ESŐBEN. EGYÉBKÉNT MINDEN BUSZON TALÁLHATÓ FERTŐTLENÍTŐ-FOLYADÉK.

 

A NÉLKÜLÖZHETETLEN MUNKÁLATOK FOLYNAK.

 

ÉS NEM JÁR MINDENKINEK HOME OFFICE.

 

A BELVÁROS KICSIVEL REGGEL 8 ELŐTT SZINTE ÜRES. 

 

A MASZK HASZNÁLATÁRA MINDENHOL FIGYELMEZTETVE VAGYUNK. A HELYZET ANNYIRA SÚLYOS, HOGY A JELENLEGI AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA AZ ÖSSZES EDDIGI ESET FELE.

 

SZÁLLÍTMÁNY IS ÉRKEZIK, CSAK EZEK AZ AUTÓK HAJTHATNAK BE A BELVÁROS AUTÓMENTES RÉSZÉBE. A RENDŐRÖK EGYÉBKÉNT AZ AUTÓKAT IS MEGÁLLÍTJÁK NÉHA, ÉS HA NEM CSALÁDTAGOK ÜLNEK BENNE MASZK NÉLKÜL, BÍRSÁGOLNAK. A VÁROST ELHAGYNI NEM LEHET,  A HÉTEN UGYANIS LAKHELYELHAGYÁSI TILALMAT VEZETETT BE A KORMÁNY.

 

A NÉLKÜLÖZHETŐ BOLTOKAT BEZÁRTÁK, DEHÁT ENNI KELL. KÜLÖNBÖZŐ MEGOLDÁSOK VANNAK, NÉHÁNYAN KÖTÉLLEL ZÁRJÁK LE A BENTI RÉSZT...

 

...NÉHÁNYAN PEDIG ÚGY PRÓBÁLNAK TÚLÉLNI, HOGY AZ ELVITELES KISZOLGÁLÁSRA ÁLLTAK RÁ. PERSZE SOKAN CSAK AZ ELSŐ PADIG VISZIK A RENDELÉSÜKET. 

 

MAGYARORSZÁGTÓL ELTÉRŐEN ITT MOST A FODRÁSZOK, PEDIKŰR-MANIKŰRÖSÖK IS BE VANNAK ZÁRVA; SŐT, A RUHABOLTOK IS. 

 

AZ EMBEREK KOMOLYAN VESZIK A SZABÁLYOKAT – A KISZABHATÓ BÍRSÁG ÉS A FELELŐSSÉGTUDAT EGYSZERRE VAN JELEN. A NEM NÉPSZERŰ ÚTVONALAKON EGYEDÜL SÉTÁLÓ EMBEREK 95 SZÁZALÉKA HORDJA A MASZKOT.

 

AZ IKONIKUS, A KÖZÉP-EURÓPÁT ÉS A BALKÁNT ELVÁLASZTÓ LJUBLJANICA-FOLYÓ PARTJA, AHOGYAN A BELVÁROS TÖBBI RÉSZE IS, AUTÓMENTES. HA SÜT A NAP, MUNKA ÉS ISKOLA UTÁN KI IS ÜLNEK AZ EMBEREK: CSALÁDOK, GIMISEK, EGYETEMISTÁK, IRODISTÁK, PERSZE SZIGORÚAN 6 FŐ ALATTI CSOPORTOKBAN ÉS MASZKBAN.

 

A LOVASRENDŐRÖK A MASZKSZABÁLYOKAT ESETLEGESEN MEGSZEGŐKET FÜRKÉSZIK.

 

A SÜRGŐSSÉGI KORA REGGEL: TISZTA, RENDEZETT ÉS EGYETLEN EMBER VÁRT CSAK ELLÁTÁSRA. MINDENHOL KIRAKVA FERTŐTLENÍTŐ-FOLYADÉK. ELRETTENTÉSNEK JÓ.

 

Ha érdekel, milyen Szlovénia fővárosa egy vidámabb párhuzamos valóságban, olvasd el Illés Gergő tavalyi cikkét!

 

FOTÓK: Krasznahorkai Emma, Ljubljana (Laibach) / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évhez hasonlóan bár nagyobb számban, de még mindig csak saját, szaúdi állampolgárai vehetnek részt az idei mekkai zarándoklaton.

Egy hónapig minden a fociról fog szólni, a szurkolók közös mámorban ünneplik csapataik győzelmét a kocsmák teraszain és az utcákon. Összeszedtünk tizenegy helyet Budapesten, ahol megúszhatod mindezt.

Lukasenka így akar elébe menni az uniós szankciónak, ugyanis az unió szigorítana az eddig bevezetett fegyverembargóján.

A független képviselő szerint a pontszerzés is már akkora népünnepélyt váltana ki, hogy sokan bizony nem tudnának másnap munkába menni.

Így jelenleg az LMP titkárát már kettő, míg a DK-s Czeglédy Csabát egy párt támogatja. Ugyanakkor elég szoros előválasztást ígér kettejük harca.

A hét elején meghirdetett akció igen népszerű: reggel már rengetegen álltak sorba az oltásért, majd azt követően miccsért és kenyérért.

Ötszáz évvel ezelőtt halt meg Bakócz Tamás érsek. Ő volt az egyetlen magyar főpap, akinek lehetősége nyílt megszerezni Szent Péter trónját.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A helyszín Mecseknádasd, de Pécsről és Szekszárdról különbuszok is mennek majd a helyszínre. Június 12., érdemes már most foglalni!

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás