+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Krasznahorkai Emma
2020. október 30. péntek, 07:25
Szlovéniában az egymillió főre jutó nagyon magas koronavírus-számok miatt az esti kijárási tilalmon túl lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki nem mozdulhat ki arról a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

MUNKÁBA MENET SEM AKKORA A TÖMEG – REGGEL FÉL NYOLCKOR KEVESEN VÁRNAK BUSZRA AZ ESŐBEN. EGYÉBKÉNT MINDEN BUSZON TALÁLHATÓ FERTŐTLENÍTŐ-FOLYADÉK.

 

A NÉLKÜLÖZHETETLEN MUNKÁLATOK FOLYNAK.

 

ÉS NEM JÁR MINDENKINEK HOME OFFICE.

 

A BELVÁROS KICSIVEL REGGEL 8 ELŐTT SZINTE ÜRES. 

 

A MASZK HASZNÁLATÁRA MINDENHOL FIGYELMEZTETVE VAGYUNK. A HELYZET ANNYIRA SÚLYOS, HOGY A JELENLEGI AKTÍV FERTŐZÖTTEK SZÁMA AZ ÖSSZES EDDIGI ESET FELE.

 

SZÁLLÍTMÁNY IS ÉRKEZIK, CSAK EZEK AZ AUTÓK HAJTHATNAK BE A BELVÁROS AUTÓMENTES RÉSZÉBE. A RENDŐRÖK EGYÉBKÉNT AZ AUTÓKAT IS MEGÁLLÍTJÁK NÉHA, ÉS HA NEM CSALÁDTAGOK ÜLNEK BENNE MASZK NÉLKÜL, BÍRSÁGOLNAK. A VÁROST ELHAGYNI NEM LEHET,  A HÉTEN UGYANIS LAKHELYELHAGYÁSI TILALMAT VEZETETT BE A KORMÁNY.

 

A NÉLKÜLÖZHETŐ BOLTOKAT BEZÁRTÁK, DEHÁT ENNI KELL. KÜLÖNBÖZŐ MEGOLDÁSOK VANNAK, NÉHÁNYAN KÖTÉLLEL ZÁRJÁK LE A BENTI RÉSZT...

 

...NÉHÁNYAN PEDIG ÚGY PRÓBÁLNAK TÚLÉLNI, HOGY AZ ELVITELES KISZOLGÁLÁSRA ÁLLTAK RÁ. PERSZE SOKAN CSAK AZ ELSŐ PADIG VISZIK A RENDELÉSÜKET. 

 

MAGYARORSZÁGTÓL ELTÉRŐEN ITT MOST A FODRÁSZOK, PEDIKŰR-MANIKŰRÖSÖK IS BE VANNAK ZÁRVA; SŐT, A RUHABOLTOK IS. 

 

AZ EMBEREK KOMOLYAN VESZIK A SZABÁLYOKAT – A KISZABHATÓ BÍRSÁG ÉS A FELELŐSSÉGTUDAT EGYSZERRE VAN JELEN. A NEM NÉPSZERŰ ÚTVONALAKON EGYEDÜL SÉTÁLÓ EMBEREK 95 SZÁZALÉKA HORDJA A MASZKOT.

 

AZ IKONIKUS, A KÖZÉP-EURÓPÁT ÉS A BALKÁNT ELVÁLASZTÓ LJUBLJANICA-FOLYÓ PARTJA, AHOGYAN A BELVÁROS TÖBBI RÉSZE IS, AUTÓMENTES. HA SÜT A NAP, MUNKA ÉS ISKOLA UTÁN KI IS ÜLNEK AZ EMBEREK: CSALÁDOK, GIMISEK, EGYETEMISTÁK, IRODISTÁK, PERSZE SZIGORÚAN 6 FŐ ALATTI CSOPORTOKBAN ÉS MASZKBAN.

 

A LOVASRENDŐRÖK A MASZKSZABÁLYOKAT ESETLEGESEN MEGSZEGŐKET FÜRKÉSZIK.

 

A SÜRGŐSSÉGI KORA REGGEL: TISZTA, RENDEZETT ÉS EGYETLEN EMBER VÁRT CSAK ELLÁTÁSRA. MINDENHOL KIRAKVA FERTŐTLENÍTŐ-FOLYADÉK. ELRETTENTÉSNEK JÓ.

 

Ha érdekel, milyen Szlovénia fővárosa egy vidámabb párhuzamos valóságban, olvasd el Illés Gergő tavalyi cikkét!

 

FOTÓK: Krasznahorkai Emma, Ljubljana (Laibach) / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás