+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 30. péntek, 10:12
A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

Szerda este a Denník N videós műsorának vendége volt Igor Matovič szlovák jobboldali miniszterelnök és Jaroslav Naď honvédelmi miniszter, hogy a hétvégén tartandó teljes tesztelésről beszélgessenek. Matovič szemmel láthatóan fáradt volt, és bár a tőle megszokott módon kritizálta a médiát, több őszinte, önkritikus megjegyzése is volt. 

 

Az őt a gyakran kaotikus kommunikációjával szembesítő újságírói kérdésre Matovič a nehéz helyzet ecsetelésével reagált, és azzal védekezett, hogy a média az apró hibáit is felfújja, „a szúnyogból elefántot csinál”, amikor pedig a riporter arra utalt, hogy a szemmel láthatóan sértődött Matovičnak állnia kellene a sarat, hisz mégiscsak ő akart miniszterelnök lenni, legalábbis indult a választásokon, Matovič azzal vágott közbe, hogy:

 

„de én nem akartam nyerni!”

 

Majd azzal folytatta, hogy mindig „vízhordó” akart lenni, és most is azt csinálja. (A vízhordó olyan ember, aki nincs a középpontban, hanem a háttérben kemény és alázatos munkával járul hozzá a sikerhez.)

 

Amikor pedig a miniszterelnök csökkenő népszerűségének és a bizalmi válságának okairól beszélgettek, Matovič a média – és azon belül a Denník N – hosszadalmas ostorozása után belátta, hogy ő maga is tehet ezekről, majd újra a miniszterelnöki szerepről beszélt.

 

„Soha többé nem akarok miniszterelnök lenni,

 

csak arra vágyom, hogy kivezessem Szlovákiát a slamasztikából, amiben vagyunk.” Matovič büszke arra, ahogy Szlovákia a járvány első hullámát kezelte, és büszke lesz arra is, ha sikerül legyőzni a második hullámot, de a miniszterelnöki szereptől megundorodott, főleg amiatt, hogy a családját ért támadásokat nagyon rosszul viselte ebben az egyébként is nehéz helyzetben. 

 

„Ha az embereknek az kell, itt van nekik Fico és Pellegrini, az egyik korruptabb szemétláda, mint a másik”

 

– zárta a gondolatmenetet a szlovák miniszterelnök. (Matovič konkréten a „bastard” kifejezést használta a két baloldali politikusra.)

 

Szlovákiában október 30. és november 1. között tesztelik le a teljes 10 és 65 év közötti lakosságot.

 

A tesztelés önkéntes, de aki nem vesz rajta részt, arra szigorúbb kijárási korlátozások vonatkoznak majd:

 

azért hagyhatják el csak az otthonukat, hogy tesztet csináltassanak, bevásároljanak a legközelebbi élelmiszerboltban, orvoshoz vagy a legközelebbi patikába menjenek, hozzátartozóról gondoskodjanak, haszonállatokat gondozzanak, kutyát sétáltatassanak a lakóhely 100 méteres körzetében és temetésen vegyenek részt. 

 

Negatív teszt birtokában viszont nemcsak munkába járni, gyereket iskolába vinni, postára, bankba, autószervízbe és tankolni menni, és a természetbe kimozdulni lesz szabad, mint ahogy azt a válságstáb eredetileg tervezte: a hatóságok azzal igyekeznek motiválni a lakosságot a teszten való részvételre, hogy

 

a negatív teszttel rendelkezőkre szinte semmilyen kijárási korlátozás nem vonatkozik majd november 2-től.

 

A részleges lockdown azonban marad: továbbra is zárva lesznek az edzőtermek, az éttermekben nem lehet a beltérben enni, tilos tömegrendezvényeket tartani. Nincs tanítás az iskolákban felső tagozattól felfelé, a boltoknak idősávot kell fenntartaniuk az idős vásárlók számára, és kötelező kültéren is a maszk. 

 

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás