+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 30. péntek, 10:12
A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

Szerda este a Denník N videós műsorának vendége volt Igor Matovič szlovák jobboldali miniszterelnök és Jaroslav Naď honvédelmi miniszter, hogy a hétvégén tartandó teljes tesztelésről beszélgessenek. Matovič szemmel láthatóan fáradt volt, és bár a tőle megszokott módon kritizálta a médiát, több őszinte, önkritikus megjegyzése is volt. 

 

Az őt a gyakran kaotikus kommunikációjával szembesítő újságírói kérdésre Matovič a nehéz helyzet ecsetelésével reagált, és azzal védekezett, hogy a média az apró hibáit is felfújja, „a szúnyogból elefántot csinál”, amikor pedig a riporter arra utalt, hogy a szemmel láthatóan sértődött Matovičnak állnia kellene a sarat, hisz mégiscsak ő akart miniszterelnök lenni, legalábbis indult a választásokon, Matovič azzal vágott közbe, hogy:

 

„de én nem akartam nyerni!”

 

Majd azzal folytatta, hogy mindig „vízhordó” akart lenni, és most is azt csinálja. (A vízhordó olyan ember, aki nincs a középpontban, hanem a háttérben kemény és alázatos munkával járul hozzá a sikerhez.)

 

Amikor pedig a miniszterelnök csökkenő népszerűségének és a bizalmi válságának okairól beszélgettek, Matovič a média – és azon belül a Denník N – hosszadalmas ostorozása után belátta, hogy ő maga is tehet ezekről, majd újra a miniszterelnöki szerepről beszélt.

 

„Soha többé nem akarok miniszterelnök lenni,

 

csak arra vágyom, hogy kivezessem Szlovákiát a slamasztikából, amiben vagyunk.” Matovič büszke arra, ahogy Szlovákia a járvány első hullámát kezelte, és büszke lesz arra is, ha sikerül legyőzni a második hullámot, de a miniszterelnöki szereptől megundorodott, főleg amiatt, hogy a családját ért támadásokat nagyon rosszul viselte ebben az egyébként is nehéz helyzetben. 

 

„Ha az embereknek az kell, itt van nekik Fico és Pellegrini, az egyik korruptabb szemétláda, mint a másik”

 

– zárta a gondolatmenetet a szlovák miniszterelnök. (Matovič konkréten a „bastard” kifejezést használta a két baloldali politikusra.)

 

Szlovákiában október 30. és november 1. között tesztelik le a teljes 10 és 65 év közötti lakosságot.

 

A tesztelés önkéntes, de aki nem vesz rajta részt, arra szigorúbb kijárási korlátozások vonatkoznak majd:

 

azért hagyhatják el csak az otthonukat, hogy tesztet csináltassanak, bevásároljanak a legközelebbi élelmiszerboltban, orvoshoz vagy a legközelebbi patikába menjenek, hozzátartozóról gondoskodjanak, haszonállatokat gondozzanak, kutyát sétáltatassanak a lakóhely 100 méteres körzetében és temetésen vegyenek részt. 

 

Negatív teszt birtokában viszont nemcsak munkába járni, gyereket iskolába vinni, postára, bankba, autószervízbe és tankolni menni, és a természetbe kimozdulni lesz szabad, mint ahogy azt a válságstáb eredetileg tervezte: a hatóságok azzal igyekeznek motiválni a lakosságot a teszten való részvételre, hogy

 

a negatív teszttel rendelkezőkre szinte semmilyen kijárási korlátozás nem vonatkozik majd november 2-től.

 

A részleges lockdown azonban marad: továbbra is zárva lesznek az edzőtermek, az éttermekben nem lehet a beltérben enni, tilos tömegrendezvényeket tartani. Nincs tanítás az iskolákban felső tagozattól felfelé, a boltoknak idősávot kell fenntartaniuk az idős vásárlók számára, és kötelező kültéren is a maszk. 

 

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás