+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. október 30. péntek, 14:04
Kiszolgáltatott, de felnőtt nőktől minimális cselekvést várni áldozathibáztatás, még kiszolgáltatottabb magzat életét elvenni jog? Valami nagyon félrement azoknál, akik így gondolkodnak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Nekem személy szerint meggyőződésem, hogy a lengyel kormány seggéből épphogy csak kikandikáló lengyel alkotmánybíróság nem valami véletlen isteni sugallatra döntött pont most, a koronavírus-járvány kellős közepén az abortusz szigorításáról, hanem azért, hogy ezen az emberek jól felháborodjanak, és addig se a kormányzati járványkezeléssel foglalkozzanak.

 

Mindenesetre ha gumicsont is, azért fontos témáról szól az ügy, úgyhogy megrágtuk azért az Azonnalin: elmagyaráztuk, miről szól ez az egész ítélet, és mi a helyzet ehhez képest itthon; csináltunk videót a lengyel nagykövetség előtti tüntetésről; írtak véleménycikket az Azonnali újságírói, akik bátorkodtak férfi létükre véleményt alkotni a témáról, óriási komment-shitstormokat kockáztatva; de mindez semmi ahhoz képest, amit az az abortuszon átesett fiatal nő kapott a kommentszekcióban, aki megírta nekünk a történetét és az akkori dilemmáit.

 

Gondoljon bárki bármit az ő helyzetéről (bár kívülállóként nehéz róla véleményt alkotni), az mindenképp

 

nagyon bátor dolog volt a részéről, hogy névvel és arccal elmesélte mindezt a részinformációk alapján is az állítólagos morális fölény magabiztosságával rögtönítélő nagyközönségnek.

 

A morális fölény tudata persze megvan a másik oldalon is: azon, amely fennen hangoztatja, hogy senkinek, pláne az államnak nincs joga beleszólni, hogy ki mit csinál a saját méhével, hiszen csakis a nő magánügye, ha el akarja venni egy magzat életét. Ezzel szemben az ugye nem magánügy, amikor egy felnőtt, cselekvőképes nő mondjuk bántalmazó kapcsolatban él: olyankor az államnak Btk-t kell szigorítania, minden ajtó elé rendőrt kellene állítania, a bíróságnak meg tanúvallomás vagy bármi bizonyíték nélkül is szigorúan kellene ítélnie.

 

„Áldozathibáztatás!” – harsan is fel erre mindjárt a válasz, hiszen ilyen párhuzam puszta felvetésére is csak morálisan alsóbbrendű, elmaradott vaskalapos lények lehetnek képesek ugye.

 

Az a magzat meg véletlenül se egy hibáztatott áldozat, aki bármely nehéz sorsú nőnél százszor kiszolgáltatottabb helyzetben függ attól, hogy a megszületése vajon „válsághelyzetet” idézne-e elő valakinek az életében.

 

Mielőtt az áldozathibáztatás-kórusnak túlságosan felmenne a vérnyomása, gyorsan egyértelművé teszem: nem, nem azt akarom ezzel mondani, hogy a bántalmazott nőknek az ő bajuk, oldják meg egyedül a magánproblémájukat.

 

Hanem azt, hogy ahogy ez, úgy az abortusz is közügy. Méghozzá eléggé összetett.

 

Ilyeneket pedig nem a tiltás-engedés-parancsolás tengelyen egyetlen gomb megnyomásával lehet elintézni, hanem az állampolgárok felnőttként kezelésével: mondjuk azzal, hogy nem tiltunk meg parancsolunk nekik, hanem ne adj’ Isten ösztönözzük meg ellenösztönözzük őket, ami mellett még gondolkodniuk is lehet és kell. Ahogy a családon belüli erőszak sem tűnik el pusztán a Btk-szigorítástól (mert az is kell hozzá, hogy az áldozat akarjon tanúskodni, tudjon hova menni, stb), úgy az abortusz sem tűnik el a tiltástól. Jó példa erre pont Lengyelország, ahonnan eddig is már rendre nők tízezrei utaztak el abortuszt végeztetni más EU-s országokba.

 

Eközben

 

Magyarországon, ahol tíz éve „keresztény” és „családbarát” kormány van hatalmon, kifejezetten liberális az abortuszszabályozás, hiszen a 12. hétig teljesül a feministák álma, és senki az égvilágon nem szól bele, hogy egy nő mit csinál a méhével.

 

A Fidesz pontosan tudja nemcsak saját magáról, de „a magyarokról” is, hogy hiába hazudják ezt naponta, ez a társadalom alapvetően nem keresztény (ellentétben mondjuk a lengyelekkel). Éppen ezért eszükben sincs hozzányúlni a liberális abortuszszabályokhoz.

 

Ami mondjuk kész szerencse, ismerve a Fidesz jogalkotási szokásait: berontunk ajtóstul a házba, jól megtiltunk vagy megparancsolunk valamit, hiszen a büdös parasztok ebből értenek. A Covid-teszteket egy pillanat alatt hatósági árassá tevő keresztény kormánynak az úgy tűnik, egy pillanatra sem jut eszébe, hogy talán a fogamzásgátló gyógyszerek és eszközök árát vagy adóterheit is lehetne csökkenteni, netán valamiképp arra motiválni az abortuszt fontolgató nőket, hogy hordják ki és adják örökbe a gyereket.

 

Hiszen akkor az embereknek még a végén egy kicsit többet gondolkodniuk kéne. 

 

Olvasnál még Bakó Beától az Azonnalin? Ide kattints! Hozzászólnál? Vitatkoznál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás