+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. október 29. csütörtök, 10:05
A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

Miután szerdán a spanyol rendőrség letartóztatott tizenkét befolyásos, a katalán függetlenségpárti politikai erőkhöz köthető üzletembert, mert a vád szerint közpénzből finanszírozták a volt katalán elnök, Carles Puigdemont Belgiumban töltött száműzetését, az ügyben nyomozó bíró kijelentette, hogy

 

a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás idején egy orosz csoport tízezer katonát ajánlott fel, hogy a régió kivívhassa függetlenségét.

 

Joaquín Aguirre bíró szerint a nem megnevezett csoport még a Gorbacsov-érában alakult, és a katonákon kívül anyagi támogatást is felajánlott Katalónia adósságainak törlesztésére Puigdemontnak.

 

Aguirre kiemelte, hogy habár 2017 októberében Katalónia függetlenségét kikiáltották, az orosz ajánlatot Puigdemonték akkor visszautasították. A bíró gyanúját az egyik spanyol rendőri erő, a Guardia Civil jelentéseire, és az egyik letartóztatott katalán üzletember, Víctor Terradellas telefonján talált hangfelvételekre alapozza, aki állítólag kapcsolatban volt az orosz csoporttal.

 

Egy másik felvételen a szintén letartóztatott Xavier Vendrell – aki egyben a katalán kormány, és a már feloszlott Terra Lliure terrorszervezet volt tagja is –, azt is elmondja, hogy a spanyol hírszerzés megfigyelte őt, miközben ő „a lehető legnagyobb biztonsággal akarta garantálni, hogy ne derüljön ki a kapcsolata Oroszországgal”.

 

A bírói jelentés még említ egy találkozót egy harmadik letartóztatott üzletember, Oriol Soler és Julian Assange, a WikiLeaks alapítója között is.

 

Soler és Assange állítólag 2017 novemberében találkoztak Ecuador londoni nagykövetségén, egy félretájékoztatási és destabilizációs stratégiával összefüggésben, amiben az orosz kormány is részt vett volna.

 

Bár Soler a találkozó előtt pár hónappal Szentpétervárra utazott, ügyvédje szerint a bíró állításai csupán elméletek, és nem is tartóztatták volna le ügyfelét, ha az nem lenne függetlenségpárti.

 

Carles Puigdemont, aki azóta az Európai Parlament tagja, a Twitteren reagált a letartóztatásokra – szerinte

 

a spanyol állam a katalán függetlenségi mozgalmat akarja megtörni, mert ők még három évvel a függetlenség kikiáltása után is folytatják a küzdelmet a jó ügyért.

 

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás