+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. október 29. csütörtök, 10:05
A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

Miután szerdán a spanyol rendőrség letartóztatott tizenkét befolyásos, a katalán függetlenségpárti politikai erőkhöz köthető üzletembert, mert a vád szerint közpénzből finanszírozták a volt katalán elnök, Carles Puigdemont Belgiumban töltött száműzetését, az ügyben nyomozó bíró kijelentette, hogy

 

a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás idején egy orosz csoport tízezer katonát ajánlott fel, hogy a régió kivívhassa függetlenségét.

 

Joaquín Aguirre bíró szerint a nem megnevezett csoport még a Gorbacsov-érában alakult, és a katonákon kívül anyagi támogatást is felajánlott Katalónia adósságainak törlesztésére Puigdemontnak.

 

Aguirre kiemelte, hogy habár 2017 októberében Katalónia függetlenségét kikiáltották, az orosz ajánlatot Puigdemonték akkor visszautasították. A bíró gyanúját az egyik spanyol rendőri erő, a Guardia Civil jelentéseire, és az egyik letartóztatott katalán üzletember, Víctor Terradellas telefonján talált hangfelvételekre alapozza, aki állítólag kapcsolatban volt az orosz csoporttal.

 

Egy másik felvételen a szintén letartóztatott Xavier Vendrell – aki egyben a katalán kormány, és a már feloszlott Terra Lliure terrorszervezet volt tagja is –, azt is elmondja, hogy a spanyol hírszerzés megfigyelte őt, miközben ő „a lehető legnagyobb biztonsággal akarta garantálni, hogy ne derüljön ki a kapcsolata Oroszországgal”.

 

A bírói jelentés még említ egy találkozót egy harmadik letartóztatott üzletember, Oriol Soler és Julian Assange, a WikiLeaks alapítója között is.

 

Soler és Assange állítólag 2017 novemberében találkoztak Ecuador londoni nagykövetségén, egy félretájékoztatási és destabilizációs stratégiával összefüggésben, amiben az orosz kormány is részt vett volna.

 

Bár Soler a találkozó előtt pár hónappal Szentpétervárra utazott, ügyvédje szerint a bíró állításai csupán elméletek, és nem is tartóztatták volna le ügyfelét, ha az nem lenne függetlenségpárti.

 

Carles Puigdemont, aki azóta az Európai Parlament tagja, a Twitteren reagált a letartóztatásokra – szerinte

 

a spanyol állam a katalán függetlenségi mozgalmat akarja megtörni, mert ők még három évvel a függetlenség kikiáltása után is folytatják a küzdelmet a jó ügyért.

 

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás