+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Bukovics Martin
2020. október 29. csütörtök, 14:03
Miután a román szocdemek nem szerepeltek olyan jól az önkormányzati választásokon, a párt megszabadult a leginkább sötét alakjaitól, akik csoportosan át is léptek egy román zöldpártba, amit egy volt szélsőjobboldali politikus mozgat a háttérből.

A posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Pártból (PSD) a szeptember 27-i önkormányzati választások után eltávolított képviselők és szenátorok – akik jellemző módon a PSD legtoxikusabb figuráinak számítottak – a román zöldek egyik pártjában, a Partidul Ecologist Românben (PER, Román Környezetvédő Párt) találták meg új politikai otthonukat.

 

A PER-nek nevével ellentétben köze sincs a 21. századi zöld gondolathoz, a párt inkább a más pártokból lemorzsolódott személyek gyűjtőhelye.

 

Így itt találta meg helyét Cătălin Rădulescu képviselő, akit a román sajtó nemes egyszerűséggel Gépkarabély képviselőnek nevez. Ezzel egy korábbi interjújára utalnak, amelyben Rădulescu arról beszélt, hogy az 1989-es forradalom alatt ő katona volt, és a „terroristákat” lőtte a gépkarabéllyal, amely még ma is a tulajdonában van, mégpedig azért, mert ha a román demokráciát bármi fenyegeti, ő bizony utcára vonul a gépkarabélyával. Az 1989-es forradalom során azon ismeretleneket tartották terroristáknak, akik valószínűleg a román tikosszolgálat, a Szekuritáté fegyveres csoportjai voltak és a hadsereg egységeire lőttek rá, miután azok átálltak a tüntetők oldalára. 

 

A PER-ben kötött ki nemrég az exszocdem Șerban Nicolae is, aki azután hagyta ott a pártot, hogy kiderült, hogy a december 6-i parlamenti választásokra nem bejutó helyre került a PSD listáján. Nicolaeről azt érdemes tudni, hogy a román parlament jogi bizottságának oszlopos tagjaként egyike volt a román igazságügyi törvények korrupcióellenes szigorán enyhítőknek.

 

CĂTĂLIN RĂDULESCU, ISMERTEBB NEVÉN GÉPKARABÉLY KÉPVISELŐ ÚR. FOTÓ: A PER SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJÁRÓL KÉSZÍTETT SCREENSHOT.

 

A legtöbb volt szociáldemokrata azzal magyarázta a PER-be való belépését, hogy szerintük a PSD fölött átvette a vezetést egy olyan új csoport, amelynek semmi köze a szocdemekhez. „Akik ma a PSD-t vezetik, azok mind a SRI Akadémiáján végeztek” – utalt Rădulescu a román titkosszolgálatok befolyására.  

 

„Tetszik ez a környezetvédelmiesdi”

 

– mondta Rădulescu, amikor arról kérdezték, miért éppen a PER-t választotta. A decemberi parlamenti választásra általuk állított jelölteket bemutató sajtótájékoztatón Rădulescuék a jobbközép kormány és ellenzéke, a szerintük kollaboráns PSD járványkezelését is terítékre tűzték. Rădulescu kijelentette, hogy

 

ellenzi a kötelező maszkviselést, mert ha több órát hordják a maszkot, az szerinte akár „agyi elváltozásokat” is eredményezhet.

 

Ugyanakkor a szociális távolságtartás is eltúlzott Rădulescu szerint. „Mi, románok, más nemzet vagyunk mint a többi, nem vagyunk ridegek. Képzeljék csak el, milyen lenne, ha hónapokig bezárva tartanánk az embereket!” A végzettsége és foglalkozása szerint orvos Rădulescu továbbá a kötelező oltást is ellenzi, szerinte mind az oltásnak, mind a maszkhordásnak önkéntesnek kell lennie.

 

AKIK MOST A PÁRT MÖGÖTT ÜGYESKEDNEK: BALRA CODRIN ȘTEFĂNESCU, A HÁTTÉRBE SZORÍTOTT SZOCDEM, JOBBRA MARIAN VANGHELIE VOLT ÖTÖDIK KERÜLETI POLGÁRMESTER, AKI ÉVEK ÓTA NEM PSD-TAG. FOTÓ: MONTÁZS A SZEMÉLYEK FACEBOOK-OLDALÁRÓL.

 

A Digi24 háttérinformációi szerint a PER mögött egyébként a még PSD-tag Codrin Ștefănescu (a jelenleg börtönben ülő Liviu Dragnea volt PSD-pártelnök Nagy-Románia Pártot is megjárt jobbkeze) és Marian Vanghelie (régi szociáldemokrata, aki jelenleg mégsem tagja a PSD-nek) állnak mind eszmei, mind pénzügyi szempontból. Mivel a PER egy 30 éves párt, ezért szebb napjainak örökségeként eleve rendelkezik országos hálózattal – a szeptemberi önkormányzati választások eredményeképpen már 299 polgármestert is ők adnak –, így alapja lehet a PSD-ből kiszakadt személyek számára, hogy parlamenti erő legyenek. Azonban ehhez először el kell érni a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot. Jelenleg 1 százalék alá mérik őket.

 

Romániában egyébként létezik európai értelemben vett zöldpárt is, a Partidul Verde (Zöldpárt), amely az Európai Zöld Pártnak is tagja. Azonban ők is, hasonlóan a PER-hez, 1 százalék alatt vannak országos szinten, noha kisebb sikereik azért vannak, amióta nemrég új vezetése lett a pártnak. A szeptember végi önkormányzati választáson a Bukarest körüli Ilfov megyében majdnem megugrották az 5 százalékos küszöböt.

 

NYITÓKÉP: Screenshot a PER sajtótájékoztatójáról.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás